EN EN

Vianočné Mestečko v Nitre 2019 - Nitra

0 ratings
Christmas
Tak priatelia opäť po roku sa nám blíži to najkrajšie a pre niekoho aj najstresujúcejšie obdobie v roku a to Vianoce :) a ako je v Nitre zvykom tak sa nám opäť otvoria brány do vianočného mestečka.

Vianočné Mestečko v Nitre 2019

Tak priatelia opäť po roku sa nám blíži to najkrajšie a pre niekoho aj najstresujúcejšie obdobie v roku a to Vianoce :) a ako je v Nitre zvykom tak sa nám opäť otvoria brány do vianočného mestečka.

Vianočné mestečko otvorí svoje brány v nedeľu 1. decembra. Celých dvadsaťtri dní - do pondelka 23. decembra, bude pre domácich a návštevníkov Nitry pripravená pestrá gastronomická ponuka a bohatý kultúrny program.
Dvanásť dôkladne vybraných predajcov, ktorí budú svoj sortiment predávať v mestských stánkoch a štyria predajcovia vo vlastných stánkoch sú zárukou stopercentného gurmánskeho zážitku.
Z jedál možno spomenúť tradičné domáce lokše, ale aj lokše plnené makom, údeným mäsom, vianočná kapustnica, strásanka, poplamúchy, čo sú tradičné slovanské chlebové posúchy pečené na dreve v ručne zhotovenej hlinenej piecke. Návštevníci si budú môcť pochutiť na sedliackych chleboch s bravčovou masťou, zabíjačkových špecialitách, ako sú klobásy, pečené jaternice či huspenina, cigánska bravčová pečienka aj kuracia pečienka, podávaná s opečenou cibuľkou. V jednom zo stánkov bude pravá slovenská zabíjačka podľa starých receptúr z Požitavia, inde si môžete zamaškrtiť na moravských koláčoch, kapustníkoch, palacinkách, strapačkách, makových a orechových šúľancoch, trdelníkoch, podpecníkoch, domácich ťahaných štrúdľach, grilovanom hermelíne, podávanom s polníčkom, na zemiaku pečenom v šupke s maslom a kyslým mliekom - tradičnom jedle našich starých rodičov. Náročnejší gurmáni si budú môcť pochutnať na vianočnom prasiatku, pečenom priamo pred očami návštevníkov na námestí.

Z občerstvenia bude v ponuke tradičný vianočný punč, varené víno, vianočný punč s medovinou, tatranský punč, pravý bavorský punč, kokosový či broskyňový punč, punč pre mocných, nealko punč, strong punč, slovenská nitrianska medovina, tekovská medovina klasická, ale aj s príchuťou višňovou, bylinkovou, zázvorovou, či levanduľovou, a tak ďalej.
Našim zámerom bolo zabezpečiť zvýšenie kvality jedál predávaných na vianočných trhoch a zabezpečiť servírovanie jedál ekologickým spôsobom,“ povedal viceprimátor Nitry Daniel Balko. „Tešíme sa, že medzi komisiou vybranými prevádzkami sú aj špeciality, ktoré v nitrianskom vianočnom mestečku ešte neboli. Rovnako sa zvýšil aj počet stánkov, máme napríklad štyroch predajcov s vlastnými stánkami,“ zdôraznil viceprimátor Balko.
Stánky sa budú rozprestierať na Svätoplukovom námestí a na časti pešej zóny. Novinkou je najmä to, že vstupná svetelná brána, ktorou sa vchádza do vianočného mestečka, bude o niekoľko metrov predsunutá dopredu – návštevníkov bude vítať už na pešej zóne,“ zdôraznil Tomáš Holúbek.
Novú dispozíciu má aj nitriansky betlehem. Nehľadajte ho pod vianočným stromom. „Jeho nové umiestnenie bude pri vstupe do vianočného mestečka,“ vysvetľuje Tomáš Holúbek. Hlavné pódium zostáva na rovnakom mieste ako bolo vlani. Zmenu však prináša nové priestorové usporiadanie stánkov. Jeden zo stánkov mesto už tradične vyhradilo pre zástupcov charitatívnych organizácií, ktoré počas týchto najkrajších sviatkov roka zvyknú myslieť na ľudí v núdzi, ľudí opustených či ťažko chorých.

Novinkou bude veľký trojmetrový vianočno-zimný fotopoint na začiatku Kupeckej ulice. Jeho autorom je Viliam Šulík, pedagóg ARS Studia, ktorý ho vytvoril v modrej farbe – čo je farba mesta Nitra. Ľudia sa budú môcť ísť odfotiť aj do Turistickej informačnej kancelárie, kde v spolupráci s jedným predajcom nábytku, zariadia vianočnú izbu.

Additional information

Transport: By foot, By bike, By car, By train, By bus
Parking: Free parking nearby

Accepted payments: Cash

Suitable for: Childrens, Families with childrens, Elderly, Handicapped, Young, Adults
Updated on: 10.12.2019
Source: Facebook

Date of the proceedings

The event is over.

December 2019

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4

Click on the day of the event to see the time of the event


Admission

Free admission


Contact

Vianočné Mestečko v Nitre 2019
Svätoplukovo námestie
949 01  Nitra
Region: Nitriansky
District: Nitra
Area: Ponitrie
 48.314023, 18.088113

Svätoplukovo námestie
949 01  Nitra

Show contact

tips on experience around Events