HU HU
0 hodnotenia
Kultúra
Az Aréna Színház Pozsony egyik legrégebbi színháza. 1828-ban alapították a Duna Petržalka partján, a történelmi közpark közelében. Kezdetben nyári színházként szolgált - fedetlen amfiteátrum, innen ered az Arena név.

Aréna Színház

Az Aréna Színház Pozsony egyik legrégebbi színháza. 1828-ban alapították a Duna Petržalka partján, a történelmi közpark közelében. Kezdetben nyári színházként szolgált - fedetlen amfiteátrum, innen ered az Arena név.

Az Aréna Színház történelmileg a legrégebbi színházépület, amely ma is aktív színházi színpad. Hagyománya Pozsony egyik legrégebbi színháza. 1828-ban alapították a Duna Petržalka partján, a történelmi közpark közelében. Kezdetben nyári színházként szolgált - fedetlen amfiteátrum, ezért Arénának hívták.

1898-ban új épület épült a helyén, amelynek megjelenése ettől az időponttól napjainkig szinte változatlan maradt. A színház megalakításától a második világháború végéig számos magyar, osztrák és német színtársulat lépett fel az Aréna Színházban. Az egyik a még mindig népszerű bécsi Theater an der Wien színház, amely 1921 óta játszik itt rendszeresen.

Az Aréna Színház egy világhírű színházi személyiség - MAX REINHARDT (1873-1943) - színházigazgató és színpadi varázsló művészi kezdeteihez kapcsolódik, aki több évadot játszott az Aréna Színházban, és sok szereppel lenyűgözte a közönséget, különösen Franz Moor a Schiller banditáiban.

1994-ben a szlovák MIMAN SLÁDEK mime megalapította az Aréna Színház Restaurálásáért Alapítványt, és a következő évben megkezdődött a színház működéséhez szükséges részleges helyreállítás. Az első premier Grand Pierot volt, és hamarosan más produkciók következtek: Ubu király, Figaro házassága, Carmen, A Szentháromság opera. 1996 és 2002 között rendszeresen megrendezték a Kaukliar nemzetközi pantomim fesztivált.

2002-ben , miután a színház átkerült a pozsonyi önkormányzati régió alapító hatáskörébe, az ismert szlovák színészt, JURAJ KUKURA- t nevezték ki igazgatónak. Új koncepciót hozott a több műfajú jelenetről, amelyet a színház ural - kortárs és klasszikus dráma a téma aktualitása, a szerzői projektek, a musicalek és a mesék szempontjából . Az új korszak első színházi produkciója Olga Muchinova kortárs orosz szerző Ön (2003) című darabja volt, Marian Amsler rendezésében.

A színházi előadások mellett 2003–2008-ban az Aréna Színház Jozef Bednárik rendezésében egész estés polimikus programokat szervezett , amelyeken vezető szlovák és külföldi művészek léptek fel - Zsidó éjszaka (2003), Osztrák éjszaka (2004), Német éjszaka (2005) , A Swiss Night (2005). 2007) és az Italian Night (2008). Egy este során a színház látogatóinak lehetőségük nyílt megismerni a földrajzilag közeli, de kulturálisan különböző országok kultúráját, hagyományaikkal, szokásaikkal, nyelveikkel és nem utolsósorban a gasztronómiájukkal együtt.

ARÉNA SZÍNHÁZ MA
A zenét az Aréna Színházban igen népszerű jazzkoncertek képviselik, amelyeket tizedik évadot rendeznek JAZZ IN THE ARENA címmel. A rendszeres koncertek lettek a legrangosabb zenei események, amelyek páneurópai és globális kontextusban honosítják meg a hazai zenészeket, és bevonják a szlovák jazz-szcénát a nagy európai koncertprodukciók hálózatába. A projekt tízéves története során sikerült a sörklubokból a szlovák jazzt egy nagy színpadra hoznunk, és fokozatosan teljesítettük azt az ambíciót, amely Martin Valihor szerint: "Hogy az Arénában lévő jazz egy nagyszerű esemény legyen, amely összeköti Szlovák zenészek európai zenei színpadokkal. "

MET OPERA LIVE HD - a New York-i Metropolitan Opera élő közvetítései, melyeket az Arena Színház nagyfelbontásban mutat be, a legfontosabb operaház egyedülálló élményét nyújtják a közönségnek. A képernyőn a legsikeresebb sztárszereplőkkel rendelkező produkciók jelennek meg - Anna Netrebko, Maria Zifchak, Marlis Petersen, Nina Stemme, Jonas Kaufmann, Marco Berti és még sokan mások.

Az Aréna Színház 2003 óta minden évben egyedi projektet szervez a Comenius Egyetemmel közösen: A KOMENSKI GYERMEKegyetemITY . A nyári szünet alatt Szlovákia egész területéről 9–14 éves gyermekek százainak van lehetőségük ugyanúgy tanulni, mint az egyetemi hallgatóknak (az érettségi során indexeket, az érettségin pedig diplomákat kapnak). A rendszeres heti előadások témái a professzorok szakmai orientációján alapulnak, de a gyermekek életkorához és érdeklődéséhez igazodnak. A hallgatók számára érdekes kísérőprogram is készül: workshopok, kirándulások, kirándulások és kulturális események. Az előadásokat könyvkiadvány formájában is közzéteszik, beleértve dokumentációs fényképeket és vonzó illusztrációkat.

2015 októbere óta az ULTIMATIVE CINEMA ARENA a ház minden negyedik csütörtökén példátlan Blue-ray és HD minőségben a hazai és a világ operatőrének két gyöngyszemét hozta az Aréna Színház képernyőjére.

A legendás televíziós hétfőkön keresztül a nézők felidézik a híres pozsonyi produkciók idejét, tele felejthetetlen színészi előadásokkal, a fiatalabbak pedig megismerik kulturális múltunk fontos részét. Az egyéni produkciókat olyan jubiláló színészek emléke kapcsán mutatjuk be, akik a szlovák művészet oszlopai (Ctibor FILČÍK, Ivan MISTRÍK, Gustáv VALACH, Hana MELIČKOVÁ, Mikuláš HUBA, Viliam ZÁBORSKÝ, Martin GREGOR, František DIBARBORA és mások).

Életünk legszebb filmjei rész a világ filmgyártásának legszebbjeit mutatja be. Ezek érzelmekkel teli filmek, amelyekkel a néző repül és álmodozik, a múlt, de a jelen filmjei is, amelyek a filmművészet aranytársaihoz tartoznak. A hősök világhírű történetei és sorsai színészi csillagok formájában elevenednek meg a képernyőn: Robert REDFORD, Paul NEWMAN, Jean-Paul BELMONDO, Jane FONDA, Audrey HEPBURN, Marilyn MONROE és mások.

A végső Kino Arénát kulturális és társadalmi eseménynek tekintjük, amely felhívja a figyelmet a hazai, az európai és a világ filmgyártására, és reagál a világ aktuális eseményeire.

SZÍNHÁZ A SZÍNHÁZ ARÉNÁBAN
Az Aréna Színház Szlovákia egyik legjelentősebb színházi és multikulturális színpadához tartozik. 2002 óta, amikor a jelenlegi rendezőt, Juraj Kukurát kinevezték, ez a színház a kortárs művészet színpadaként jelenik meg .

A színház egyik legnagyobb sikere Edward Albee Kecske vagy Ki a Sylvia? Martin Čičvák rendezésében , aki két rangos Dosky 2004 díjat nyert ( Juraj Kukura a legjobb színésznek és Emília Vášáryová a legjobb színésznek). Mindkét főszereplő elnyerte az évi Irodalmi Alap díját is. Egy évvel később a DOS kedvence volt a szerző Tiso című produkciója címszerepben Marián Labuddal, Rastislav Ballek rendezésében .

Az Aréna Színház 2002 óta aktuális témák, kritikai nézetek, modern forma és történeti-politikai kontextus színházaként jellemzi magát.

Az Aréna Színház egyik alapvonala az eredeti szlovák színművek létrehozásának megkezdése a színház megrendelésére.

Ily módon a játékok által alkotott ún Polgári ciklus . Első része a " Totalitárius trilógia ", melyben Tiso dr. Husák Gustáv és a kommunizmus.

A polgári ciklus a Kukura című játékkal folytatódik, amelynek Pavel Kohout a "Kapitalizmus" ingyenes alcímet rendelte hozzá. 2012-ben a produkció meghívást kapott az Új dráma, érintések és kapcsolatok fesztivál Divadelná Nitra, a rangos Pilseni Színházi Fesztiválra és a Divadelní Svět Brno nemzetközi fesztiválra. A szöveg szerzője, Martin Čičvák elnyerte az Irodalmi Alap díját, jelölték a Tátrai Bank díjra, a produkció pedig három Dosky-díjra kapott jelölést. A nyílt ciklus ötödik része Viliam Klimáček holokausztja , Rastislav Ballek (2012) rendezésében.

Kivételes projekt volt a Rent című produkció, élő zenekar zenei kíséretével, de egyéb zenei produkciók is - Bűnös tánc, Rocky Horror Show (a legendás Jozef Bednárik rendezésében) és a híres Gejza Dusík operett idegen zászló alatt.

Az Aréna Színház emlékezik a gyermeknézőre is, akinek a Smelý zajko, Červená čiapočka, a Három disznó című produkciókat készítették, és a jelenlegi repertoár két eredeti mesét tartalmaz dalokkal - Aladdin Varázslámpája és Hamupipőke , mindkettőt Gabriel Tóth rendezte.

Sajátos teret jelent a LOFT kamaraszínházi színpad, amely az Aréna Színház emeletén található, és jelenleg négy élő címet kínál - Cyber Cyrano, Ujo Vankúšik, Ráno po és Persona , amelyben bemutatják a fiatal színészgenerációt. történetek a mai társadalom kapcsolatairól.

Az Aréna Színház produkciói évente számos szlovák színházi produkciót képviselnek számos hazai és nemzetközi fesztiválon (Új dráma, Érintések és kapcsolatok, Brünni Színházi Világ, A szlovák színház legjobbja Zvolenben és mások).

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben, Fizetős parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz, Hitelkártyás fizetés
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 17.3.2020
Forrás: Divadlo Aréna

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
14:00 - 18:00
Alebo do začiatku predstavenia.


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 26 720 2557
honlap: divadloarena.sk
Aréna Színház
Viedenská cesta 10
851 01  Bratislava-Petržalka
Vidék: Bratislavský
Időszak: Bratislava V
Vidék: Pozsony
 48.135847, 17.114251

Viedenská cesta 10
851 01  Bratislava-Petržalka

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események