HU HU
0 hodnotenia
Kultúra
A GUnaGU Színház egy profi együttes, amely kizárólag saját, eredeti darabjait játssza. A GUnaGU-t eredetileg 1985-ben hozták létre amatőr együttesként (az alapítók Viliam Klimáček orvos és Ivan Mizera, Zuzana Benešová, Milan Paštéka matematikusok voltak). 1992-ben vált szakmai alapra, és a mai napig több mint ötven miniszterelnök mutatta be.

GUnaGU Színház

A GUnaGU Színház egy profi együttes, amely kizárólag saját, eredeti darabjait játssza. A GUnaGU-t eredetileg 1985-ben hozták létre amatőr együttesként (az alapítók Viliam Klimáček orvos és Ivan Mizera, Zuzana Benešová, Milan Paštéka matematikusok voltak). 1992-ben vált szakmai alapra, és a mai napig több mint ötven miniszterelnök mutatta be.

A "Made in GUnaGU" játékok megkülönböztető jellemzője a humor - néha fekete és hűvös, amely leginkább a harmadik évezred elejének értékét és érzelmi zűrzavarát ragadja meg.

A GUnaGU harmincegy évad óta létezik - Szlovákiában egyetlen alternatív színház sem tartott ilyen sokáig megszakítás nélkül -, és szándékosan nem játszik poros klasszikusokat, amelyeket a kőszínházak kötelező túráinak tartanak. A program olyan szerzői játékokat hoz létre, amelyeket a színész közvetlenül a testére írt. Dramaturgiájában a kollektív alkotás módszerét (amely a múltban az ENGLISK Könnyű, CSABA HALOTT vagy A MODELLEKET is létrehozta) pontosan megírt drámával váltja fel. Ma elsősorban Viliam Klimáček darabjait állítja színpadra, aki a GUnaGU igazgatója és művészeti vezetője is. Klimáček neves író és a legtöbbet játszott szlovák dramaturg, számos irodalmi díj nyertese, köztük az Alfred Radok-díj hétszeres nyertese, amelyet Prágában az év legjobb cseh és szlovák darabjaként ítéltek oda. Darabjait a GUnaGU mellett más szlovák színházakban is bemutatják (SND, Aréna, Martin Kamaraszínház, MD Žilina ...), de Csehországban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban és Kanadában is. A közelmúltig Karol Vosátko rendező működött együtt vele, aki a 2015–2016-os szezon elején elhagyta a GUnaGU-t, és saját együttest alapított.

A GUnaGU előadásaira jellemző a rövid képek töredékes kompozíciójának felváltása, amelyet videoklipek és filmmontázs ihlettek, drámai átdolgozott darabokkal, karakterszerepeken és gyakran abszurd képregényeken alapulva. A nézők főleg a jelen témáit látják (a mai emberek egyedülálló élete és a hagyományos család felbomlása, (nem) mobiltelefonos és internetes kommunikáció, a személyes beszélgetés iránti érdeklődés elvesztése, a kisebbségekkel szembeni fokozott idegengyűlölet, feszültségek Európa, beteg szerelem a beteg időkben ... stb.), Mindezt a színjátszás szolgálja, amely a GUnaGU híres színpadi stílusát alkotja - hogy egy ember legfájdalmasabb dolgairól humorral beszéljünk, ami nem öncélú, hanem alapú a karakterek jellegéről és a helyzetekről. A GUnaGU szeret szórakozni, de komoly dolgokról nem hallgat el.

Az álmodozó és a képregény, a költői és a brutális keveredése, az irodalmi finomságok és az utcai szleng kombinációja okoz irritáló színpadi koktélt, amelyet különösen fiatal nézők keresnek, akik számára a GUnaGU kultikus színtér lett. A színjátszás során a színház szakemberekre támaszkodik - a pozsonyi és a prágai művészeti iskolák végzettjei, de ebben fontos szerepeket tehetséges nem színészek, eredeti személyiségek is betöltenek, akik a GUnaGU előadásainak az emberi panoptikum igazi ízét adják. Az elmúlt évadok során a GUnaGU eljátszotta, hogy a filmekből és a show-üzletből is ismert színészek játszanak-e, pl. Petra Polnišová, Zuzana Šebová, Slavka Halčáková, Horján Viktor, Roman Pomajbo, de Emília Vášáryová is vendég itt, a jeleneteket a fenomenális Aleš Votava tervezte - sajnos már nem él - a zenészek között Oskar Rózsa, Marián Jaslovský, Dano Salontay és Longital, de a Mišo K vagy a Hex csoport, vagy az elektronikus klasszikus zene jelenlegi képviselője, Slavo Solovic is. Jelenleg a színház díszlettervezője Peter Janků, a jelmezeket Renata Ormandíková készíti. A GUnaGU repertoárjában a tematikus és a műfaji sokszínűség dominál. A többi évad legsikeresebb címe egy komédia vékony élet a környezettudatos csökkentésről, melankolikus vígjáték az anya és fia kapcsolatáról a hold túlsó partján , improvizált társasági történet balett-táncos, hackerek HONLAPOS NÉPEK ÉS MENEDZSEREK, ha még mindig népszerű modellek a környezet topmodellező kabaré REMIX (Best of GUnaGU 1985-2015), de a színház nem riad vissza a mai világ feszült jelenének reakciójától a DIVÉ TOBA, LÁSKA DIVNÁ, ŽIVIVÉ DIVNÉ című darabban.

A színház irodalmi olvasókat és könyvbemutatókat, vitaesteket, beszélgetős műsorokat és sanzonkoncerteket is szervez. A GUnaGU évente 150 előadást mutat be az anyaszínpadon a pozsonyi Ferences téren, az F 7 Színházban. Játékjainkat havonta többször a nem pozsonyi nézők is látogathatják rendszeres túrákon. Harminc évad alatt megközelítőleg kétszázezer néző látta a GUnaGU-t nemcsak Pozsonyban, hanem Szlovákia, Csehország, Ausztria és Olaszország túráin is.

A nézői felmérésben a GUnaGU elnyerte a 2014–2015-ös évad Pozsonyi Színházi Díját.


További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben, Fizetős parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz, Hitelkártyás fizetés
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 30.5.2018
Forrás: GUnaGU

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott

Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 25 443 3335
honlap: gunagu.sk
GUnaGU Színház
Františkánske nám. 7
851 10  Bratislava-Staré Mesto
Vidék: Bratislavský
Időszak: Bratislava I
Vidék: Pozsony
 48.144087, 17.107904

Františkánske nám. 7
851 10  Bratislava-Staré Mesto

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események