HU HU

Régi Karol Spišák Színház Nyitrán

0 hodnotenia
A nyitrai bábszínház létrehozása összekapcsolódik a nyitrai Regionális Színházzal (ma az Andrej Bagar Színház), ahol 1951. január 1-jén profi bábegyüttes alakult. Az első produkció MV Polivanov szovjet szerző Vidám medvék című darabjának produkciója volt, Pavel Horvárh rendezésében, aki a színház egyik alapítója volt.

Régi Karol Spišák Színház Nyitrán

A nyitrai bábszínház létrehozása összekapcsolódik a nyitrai Regionális Színházzal (ma az Andrej Bagar Színház), ahol 1951. január 1-jén profi bábegyüttes alakult. Az első produkció MV Polivanov szovjet szerző Vidám medvék című darabjának produkciója volt, Pavel Horvárh rendezésében, aki a színház egyik alapítója volt.

1952-ben a bábosok az akkori Regionális Úttörőház helyiségébe költöztek a Janka Kráľa utcában. 1. A művészi irányt Ján Romanovský dramaturg és rendező határozta meg. Az ötvenes évek végén mesteri bábanimációs technikájuknak köszönhetően a nyitrai bábok országos elismerésre tettek szert. Ennek az időszaknak az egyik művészileg legsikeresebb és egyben vonzó produkciója Šibal Pakala (1959) rendezése volt. A rendező román Floric Teodora volt.

1960. júliusában a Bábegyüttes átalakult önálló nyugat-szlovák bábszínházzá. J. Romanovský a bábszínház formájával kapcsolatos határozott nézeteit Milán Ivák drámaíró támogatta. Az 1960-as évek az egyensúly és a stabilitás időszaka voltak a színházi produkcióban. Az együttes sikerét egy kiválóan felkészült és tapasztalt művészeti együttes alapozta meg. A színház fontos szlovák és cseh művészekkel működött együtt. Ennek köszönhetően számos érdekes produkció jött létre, mint például G. Diezmanann Szél a versenyért című darabja (1964) Karel Brožek rendezésében és az Ľ innovatív báb címe. Feldeka Figliar Botafogo (1967) Ján Hyžnaya rendezésében, aki később a színház főigazgatója lett.

Az 1970-es év az intézmény nevének megváltoztatását hozta a nyitrai Bábszínházba, és véget vetett J. Romanovský rendező munkájának. Ján Hižnay vette át a belső igazgató stafétáját. A színház épülete sokáig romlott állapotban volt, ami 1977-ben a lakosság számára tiltotta a helyiségek használatát. A nyitrai bábuk arra kényszerültek, hogy teljesen átirányítsák magukat a turnés repertoárra. Emiatt a bábszínház kezdett eltűnni a nyitrai közönség tudatából.

A kedvezőtlen körülmények ellenére a színház vezetésének sikerült olyan repertoárt biztosítani, amellyel külföldön is bemutatkozni lehetett. Hižnay irányításával Božena Lenčová Rámáról és a hálóról című darabját (1971) állították színre, amely az egyik legfontosabb bábprodukció, amelyet hazánkban az 1970-es években hoztak létre. A nyitrai bábok sikeresen bemutatkoztak benne Bulgáriában vagy Kairóban, Egyiptomban.

Más produkciókkal a Nyitrát Belgiumban, Indiában, Irakban és az 1970-es és 1980-as években többször Franciaországban adták elő. A nyitrai bábiskola mestereit arra kérték a televízióban, hogy készítsenek bábsorozatokat és zenekarokat a gyermekek számára.

A nyitrai bábokat hosszú tizenöt éven át sújtó terekkel járó nehéz helyzetnek az Andrej Bagar Színház egykori színházépületének megszerzése 1993-ban vetett véget.

Karol Spišák igazgatói és Ondrej Špišák színház belső igazgatója érkezése meghatározó volt a színház jövője szempontjából 1994-ben. O. Spišák számos alkotói sikert könyvelhetett el, a Nyitra pedig ötletességének köszönhetően régóta a szlovák bábszínházak művészeti csúcsa. A fesztiválokon való részvétellel a színház erős hírnevet szerzett Közép-Európában. A Faust ezen időszak úttörő produkciója volt. A szöveg szerzői, O. Spišák és I. Gontko kidolgozták Ch. Műveinek motívumait. Marlow doktora Faustus és JW Goethe Faustja. Kortárs értelmezés volt egy élő rock bandával. A produkció főleg fiatal közönséget vonzott a színházba, akik korábban nem voltak kíváncsiak a bábszínház látogatására. 1999 óta a színház Nyitrai Öreg Színház néven működik. Ebben a szakaszban a színház eddigi legnagyobb művészi sikerét könyvelhette el. Karol Spišák nevét a nyitrai képviselők 2009-ben egyesítették a színház nevével.

2011-ben a Karol Spišák Régi Színház ünnepelte 60. évfordulóját. Nyitra város polgármestere, Jozef Dvonč Nyitra város polgármesterének kitüntetését ítélte oda a színháznak a művészi tevékenységért és a város hazai és külföldi képviseletéért. A művészeti együttes tagjai közül Oľga Schrameková színésznő is elnyerte a Polgármesteri Díjat.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben, Fizetős parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky, angol

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 22.6.2018

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott

Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 37 652 5003
honlap: sdn.sk
Régi Karol Spišák Színház Nyitrán
Ul. 7. pešieho pluku 1
949 01  Nitra
Vidék: Nitriansky
Időszak: Nitra
Vidék: Ponitrie
 48.306953, 18.084948

Ul. 7. pešieho pluku 1
949 01  Nitra

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események