HU HU
6 hodnotenia
Történelem Kultúra
Trencsén és az egész Považie régió meghatározó tulajdonságát ősi kereskedelmi útvonalak őrzik, amelyek összekötik a Földközi-tenger térségét a Baltikummal és Észak-Európával. A mai kastély helyén, Nagy-Morvaország időszakában, a szomszédos régió közigazgatási központjaként erődített település volt. A mai várat a 11. században végvárként építették, fontos Váh-gázlókat és fontos Kárpát-hágókat őrizve, amelyeken kereskedelmi utak haladtak át. Ősi helyiségeiben ma kiállítóterek és a Trencséni Múzeum számos kiállítása található.

Trencséni vár

Trencsén és az egész Považie régió meghatározó tulajdonságát ősi kereskedelmi útvonalak őrzik, amelyek összekötik a Földközi-tenger térségét a Baltikummal és Észak-Európával. A mai kastély helyén, Nagy-Morvaország időszakában, a szomszédos régió közigazgatási központjaként erődített település volt. A mai várat a 11. században végvárként építették, fontos Váh-gázlókat és fontos Kárpát-hágókat őrizve, amelyeken kereskedelmi utak haladtak át. Ősi helyiségeiben ma kiállítóterek és a Trencséni Múzeum számos kiállítása található.

Az alsó udvarról egyedülálló kilátás nyílik Trencsén városára és a környékre.

1840_8bajp18qve.jpg
1840_3gm9w1wmmv.jpg

A szerelem kútja a trencséni vár elválaszthatatlan része, mint Omar és Fatima szerelmének legendás szimbóluma.

A várkút a legendával fűződik Omar török nemes szeretetéhez a gyönyörű Fatima iránt , aki a trencséni várúr Štefan Zápoľský foglya volt.

Fatima kiszabadításához Omar megígérte, hogy egy kutat ás a trencséni kastély kemény sziklájában. Három évig ásott társaival, mígnem a szikla valóban vizet engedett, de az ásók közül csak néhány maradt életben. Omar átadta az első pohár vizet Zápoľskýnak a következő szavakkal: "Van Zápoľský vize, de nincs szíve" . Amint Omar lóháton szállította a kiszabadított Fatimát a kastélyból, fátylát egy nyílbokorra fogta. Ezen a helyen még mindig Trenčín legrégebbi fogadója van , "Fatima", vagy a korábbi időkben "Veil".

1840_9c06f3hefl.jpg

A trencséni vár kaszárnyája egy átfogó erődítési program részeként épült fel a trencséni vár birtoklása idején a Zápoľskovci mágnáscsalád által a 16. század első felének időszakában. A várőrség csapatának befogadására használták őket.

1840_k5w7zfv0po.jpg

A trencséni vár laktanyájának épületét egy kiterjedt erődítési program részeként építették a trencséni vár birtoklása idején, amelyet a Zápoľsk család mágnás családja a 16. század első felében hajtott végre. A várőrség csapatának , vagy akár kijelölt egységeinek befogadására használták őket. Arzenálként, azaz katonai fegyverzet és felszerelés raktáraként és tárházaként is használták őket. Porhordókat és művekhez való golyókat, horgokat és muskétákat tároltak itt, hideg fából készült fegyverekkel, például alabárdokkal, dárdákkal, lándzsákkal és ásókkal, valamint egész készletekkel vagy a védőpáncél egyes részeivel. A laktanya épületének a várostól a vár felé vezető utat kellett biztosítania.

A laktanya legrégebbi része a nyugati fal, amely eredetileg összekötötte az Óratornyot a Felsõ várral, amelynek helyzete Matúš Čák építkezési tevékenységéhez kapcsolódik. Ez a korai gótikus szakasz a 13. és a 14. század fordulójára tehető.

A 16. század elejéről származó késő gótikus szakasz már összekapcsolódik maguknak a laktanya építésének, amelyek a régebbi falhoz kapcsolódnak. A 16. század első évtizedeiben egy kétszintes épület épült, amelynek mai mérete 36 x 10-17 m, a fal meghosszabbításaként. Noha egyes szerzők a múltban hajlamosak arra a következtetésre jutni, hogy a laktanyát kezdettől fogva háromemeletes épületként építették, a legújabb kutatások nem igazolták ezt a hipotézist. Az épület földszintjét az északi homlokzat portálján keresztül lehetett megközelíteni. Az épületet ebben a szakaszban már szilárd csípőtető borította.

A harmadik szakasz, amelyet késői gótikának neveznek II., A harmadik emeleten lévő bányászok túlzott expozíciójából áll. Ezt az újjáépítést valószínűleg csak a kastély 1528-as pusztító ostroma után hajtották végre, valószínűleg az 1534 - 1550 körüli időszakban.

A negyedik építési szakasz már reneszánsz, de az általános kivitelezésben részletesebben tükröződött.

Jelenleg a földszint és a második emelet terét használják kiállítás céljára.

Az első emeleten állandó kiállítás nyílik Hódítatlan. Két részből áll.

A történelem középkori és modern hidegből, lőfegyverekből és lőfegyverekből áll.

A régészeti részt a laktanya régészeti kutatásának eredményeivel szenteltük

1840_jwac8t8zok.jpg

Az éhínség kiállítást kínál a látogatóknak a középkori kínzóeszközök másolatával és érdekes információk megismerésével az ún törvényt szenvedett Trencsén város történelmétől.

1840_dm525xzdyf.jpg

A délkeleti hengeres bástyát, amelyet "királyi toronynak" is neveznek, a 15. században luxemburgi Zsigmond építette, eredetileg kilátónak.
Az éhínség belseje
A későbbi hagyomány szerint várbörtönként és éhínségként kezdett szolgálni. A 45 x 45 cm-es lyukon keresztül el lehet jutni az alagsorba. 9 m mély. Arról azonban nem őriztek dokumentumot, hogy itt valaki éhezett volna. Ez inkább a börtön megfélemlítő módja volt.

A bástyában található egy "Hladomorňa - Teufelsturm" nevű kiállítás, amely a trencséni vár A városnéző körzetén belül elérhető. A látogatók megnézhetik a középkori kínzóeszközök másolatait, és érdekes információkat tanulhatnak az ún törvényt szenvedett Trencsén város történelmétől. A kalandosabbak kipróbálhatják a rönköt is , amely a kiállítás bejárata előtt található.

1840_7oazh1at7h.jpg

Matúš tornya a trencséni vár meghatározó vonása. A 11. század végén épült román stílusban, 1270 körül pedig tégla palást vette körül, és gótikus stílusban módosította.

A Trenčín-kastély legrégebbi lakó- és védelmi jellegű épülete a fő menedéktorony (bergfrid, donjon), amelyet hagyományosan Matúšovának hívnak . A 11. század végén épült román stílusban, 1270 körül pedig tégla palást vette körül és gótikus stílusban módosította.

A hagyomány szerint Matúš Čák Trenčiansky a torony negyedik emeletén található tanulmányával, és történelmünk ezen ellentmondásos alakjának is szentelt egy kis kiállítást. Az egyes emeleteken a 19. századi kiállított célpontokat , a falakon pedig a trencséni vár egyéni birtokosainak és kapitányainak címereit találjuk. A torony legfelső emeletéről egyedülálló kilátás nyílik Považie nagy részére.

1840_2kagfut27p.jpg

Az alsó udvarról egyedülálló kilátás nyílik Trencsén városára és a környékre.

A szerelem kútja a trencséni vár elválaszthatatlan része, mint Omar és Fatima szerelmének legendás szimbóluma.

A trencséni vár kaszárnyája egy átfogó erődítési program részeként épült fel a trencséni vár birtoklása idején a Zápoľskovci mágnáscsalád által a 16. század első felének időszakában. A várőrség csapatának befogadására használták.

Az Éhínség kiállítást kínál a látogatóknak a középkori kínzóeszközök másolatával és lehetőséget kínál érdekes információk megismerésére az ún. törvényt szenvedett Trencsén város történelmétől.

1840_xsam9svpyr.jpg

A gótikus palota 1. emeletén található Ľudovít- palota, jelenlegi formájára módosítva II. a 20. század fele egy újonnan létrehozott, történelmi korabeli bútorok a 17. és 19. között

A várakropoliszon három palota található. A legrégebbi a Ľudovít-palota , amelyet a 14. század második felében épített Ľudovít Veľký király , közvetlenül a kastély legrégebbi lakóépülete - Matúš tornya - mellett.

Egy gótikus palota 1. emeletén, mai formájára módosítva II. század közepén van egy újonnan létrehozott történelmi korabeli bútorok kiállítása a 17. és 19. század közötti időszakból "Emlékezések", amelyek a trencséni Trencséni Múzeum gyűjteményéből származnak. Minden bútor és lakberendezési tárgy (festmények, fegyverek, dekorációs tárgyak) a kastély tulajdonosainak, majd későbbi tulajdonosainak korábbi birtokaiból származó eredetik. Mivel a kastély 1790-ben szinte teljesen leégett, az eredeti bútorokat csak minimálisan őrizték meg a helyiségeiben.

A palota mindkét szobája szalonként van berendezve. Az első - vadászat a nemesség legnépszerűbb szórakozását - a vadászatot mutatja be. A vadászat hobbiját, amely a "kék vér" képviselőire jellemző, fegyverkiállítások, kifogott trófeadarabok és festői barokk festmények mutatják be. A bőr ülőbútorokat komód, asztali szekrény egészíti ki 1730 (amely a mai múzeum első gyűjteménye az 1. rendelés alapján), valamint a 17. század közepétől származó ritka és egyedi tárolószekrények. tipikus nagyméretű ornamentalizmussal. Érdekes tulajdonság egy ritka, gyöngyházból készült, intarziás asztal a szoba hátsó részén, és (a legrégebbi kollekcióhoz tartozó tárgyakhoz) - ezüst és réz edények nagy szekrénye.

1840_h99565xv0d.jpg

A Birodalom és a historizmus időszakának második szalonja a lakáskultúra mintáját mutatja be 1830-1890. Második szalon Az eredeti Empire stílusú ülőbútorokat egy historizáló stílusú étkezőasztal és komód egészíti ki. A család által kiszolgált Habsburg-dinasztia tagjainak portréit ritka keleti, kézzel készített, nagy felületű selyemhímzés egészíti ki, amelyet a Távol-Kelet (Kína, Japán) ihlette divatirányzatok idéznek fel.

A Ľudovít-palota földszintjén a Trencséni Múzeumban található az Ilešházi Családi Galéria kiállításának egy másik része és az ilešházovi rezidenciák festményei, amelyek ezt az egyedülálló gyűjteményt más bibliai témákkal, a görög mitológiával, a királyi család portréival, valamint a Habsburg-portrékkal és Habsburgokkal gazdagították. . Két evangélikus festmény érdekes.

1840_vif9w6yx4t.jpg

A Barborin-palota első szobája, a Lovagterem a kastély legnagyobb helyisége. A 16. században a terem lunette boltozattal rendelkezett, amely után csak nyomokat őriztek meg. Más helyiségek szolgáltak lakótérként.

Barborin palotáját második feleségének, Barbora Celskának építette Zsigmond luxemburgi császár körül 1430

Az építkezés során a régebbi kerítéserősítést és Matúš palotájának külső falát használták, amelyhez a többi kőfalat is hozzáadták. Ezen láthatóak az eredeti ablakok, a 13. századi gótikus freskókkal.

Az első szoba, a Lovagterem a kastély legnagyobb helyisége. A 16. században a terem lunette boltozattal rendelkezett, amely után csak nyomokat őriztek meg. Más helyiségek szolgáltak lakótérként. Az egyik egy szekrény volt, a másik pedig Barbara királynő hálószobája. A hálószobát lépcsők és csapóajtó kötötte össze a pincével. Bor- és élelmiszerraktárak, és valószínűleg egy fekete konyha is a föld alatt volt.

A palota reprezentatív épület volt. Jelenleg alkalmi kiállításokra és esküvőkre használják.

1840_zmrrgwoaro.jpg

A rotunda, az egyedi négylevelű (négy apszis) alaprajz megkülönbözteti a Trenčín Rotundát Szlovákia összes eddig ismert központi épületétől.
A Barborinho-palota alagsorának lapidáriuma kőből készült cikkek töredékeinek kiállításával.

A Barborina-palota, Matúš tornya és az Ötödik kapu között a pre-román stílusú Rotunda alapjait fedezték fel az 1972-1975 közötti régészeti kutatások során. Ez a lelet nemcsak a trencséni vár kezdeteinek datálását változtatta meg, hanem területünk egyik legrégebbi szakrális épületévé vált.

Az egyedülálló négylevelű lóhere alaprajz megkülönbözteti a Trenčín Rotundát Szlovákia összes eddig ismert központi épületétől. A Rotundát súlyos leletek dokumentálják a 11. század végéig. Elfogadták annak lehetőségét, hogy egy nagy morva építészetről van szó. Szinte ugyanez az alaprajz található a morva Mikulčicében, ahol a nagy morva horizont vitathatatlan.

Matúš tornya a trencséni vár meghatározó vonása. A 11. század végén épült román stílusban, 1270 körül pedig tégla palást vette körül, és gótikus stílusban módosította.
A kápolna az udvarház egyik szakrális magánépülete. A díszítés gótikus figurális freskókból és keresztboltozatból állt, amelyek fölé a lakótereket emelték. A főoltár padlója alatt van egy kisebb kripta.
A nyári torony és lakószobái faburkolattal voltak ellátva. Az 1. emeleten keresztül kapcsolódott a nyári teraszhoz, amely a kápolna és a Zápoľskovci palota előtt található.


1840_6phxaicjs0.jpg

Az alsó udvarról egyedülálló kilátás nyílik Trencsén városára és a környékre.

Ezt az áramkört csak 17: 30-18: 30 között lehet megvásárolni


További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Fizetős parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 6.5.2021

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Lehet - szeptember
hétfő - vasárnap:
09:00 - 19:00
posledná prehliadka okruh B (so sprievodcom) o 17:00 hod. posledný vstup na okruh A (bez sprievodcu) do 17:30 dolné nádvorie sprístupnené od 17:30 hod. do 18:30 hod.
október
hétfő - vasárnap:
09:00 - 19:00
posledná prehliadka okruh B (so sprievodcom) o 15:45 hod. posledný vstup okruh A (bez sprievodcu) do 17:30 hod. dolné nádvorie sprístupnené od 17:30 hod. do 18:30 hod.
november - december
hétfő - vasárnap:
09:00 - 17:00
posledná prehliadka okruh B (so sprievodcom) o 15:45 hod. posledný vstup na okruh A (bez sprievodcu) do 15:45 hod. dolné nádvorie sprístupnené od 15:30 - 16:30 hod
január - április
hétfő - vasárnap:
09:00 - 17:00
posledná prehliadka okruh B (so sprievodcom) o 15:45 hod. posledný vstup na okruh A (bez sprievodcu) do 15:45 hod. dolné nádvorie sprístupnené od 15:30 - 16:30 hod
Többet látni

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Lehet - szeptember
hétfő - vasárnap:
09:00 - 19:00
posledná prehliadka okruh B (so sprievodcom) o 17:00 hod. posledný vstup na okruh A (bez sprievodcu) do 17:30 dolné nádvorie sprístupnené od 17:30 hod. do 18:30 hod.
október
hétfő - vasárnap:
09:00 - 19:00
posledná prehliadka okruh B (so sprievodcom) o 15:45 hod. posledný vstup okruh A (bez sprievodcu) do 17:30 hod. dolné nádvorie sprístupnené od 17:30 hod. do 18:30 hod.
november - december
hétfő - vasárnap:
09:00 - 17:00
posledná prehliadka okruh B (so sprievodcom) o 15:45 hod. posledný vstup na okruh A (bez sprievodcu) do 15:45 hod. dolné nádvorie sprístupnené od 15:30 - 16:30 hod
január - április
hétfő - vasárnap:
09:00 - 17:00
posledná prehliadka okruh B (so sprievodcom) o 15:45 hod. posledný vstup na okruh A (bez sprievodcu) do 15:45 hod. dolné nádvorie sprístupnené od 15:30 - 16:30 hod


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 32 743 5657
honlap: muzeumtn.sk
Trencséni vár
Matúšova 75/19
912 50  Trenčín
Vidék: Trenčiansky
Időszak: Trenčín
Vidék: Közép Považie
 48.894168, 18.044779

Matúšova 75/19
912 50  Trenčín

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események