HU HU
1 hodnotenie
A múzeum nemcsak a szlovákiai térképészet gazdag múltját és kivételes jelenét mutatja be, hanem a térképek létrehozásának hagyományos és modern módszereit és technológiáit is. Egyedisége nemcsak kiállításának tartalmában rejlik, hanem formájában is. A globális trend elvein alapult, amely az interaktivitás, a csúcstechnológia fejlődése és az oktatás modern elvei révén gazdagítja a látogatók élményét.

Szlovák Térképmúzeum

A múzeum nemcsak a szlovákiai térképészet gazdag múltját és kivételes jelenét mutatja be, hanem a térképek létrehozásának hagyományos és modern módszereit és technológiáit is. Egyedisége nemcsak kiállításának tartalmában rejlik, hanem formájában is. A globális trend elvein alapult, amely az interaktivitás, a csúcstechnológia fejlődése és az oktatás modern elvei révén gazdagítja a látogatók élményét.

Ez az első és egyetlen hely Szlovákiában, ahol találkozhat az ún Homokos tájmodell kibővített valósággal (Eng. Augmented Reality Sandbox), amely tapasztalati oktatási eszköz, a legújabb digitális technológiát alkalmazva. Szlovákia volt a visegrádi csoport egyetlen állama, és az utolsók között volt Európában, amelynek területén nem volt ez a modern oktatási technológia.

A Szlovák Térképmúzeum kicsi fizikai méretei ellenére szubregionális jelentőségű intézmény, népszerűsítő-oktatási és kulturális-technikai vonzerő , nemcsak szlovákul, hanem Közép-Európa egész területén egyedülálló. Ez egy olyan módja, hogy hozzájárulni akarjunk a szlovák társadalom fejlődéséhez, és segítsük annak növekedését.

1977_l6rdu8p3dp.jpg

Ki a múzeum üzemeltetője?
A Szlovák Térképmúzeum üzemeltetője a CBS spol, sro vállalat. A CBS vállalatok konzorciumához tartozik, amely két országban működik és négy társaságból áll.
Maga a CBS története 2003-ban kezdődött. Jelenleg több mint 90 embert foglalkoztat. A vállalatok konzorciuma folyamatosan növekszik, és a következő terv az, hogy eredeti termékeinket, különösen kézzel festett térképeket külföldre is beszerezzük. Ma a CBS tevékenységének köszönhetően Szlovákia és Csehország az ország, ahol a legtöbb festett térkép található a világon. Néhány elsőséget a szlovák és a cseh lemezkönyveknek is tulajdonítottak . A CBS-nek köszönhetően Szlovákia is az egyetlen ország a világon, amelynek minden régióból saját átfogó kiadása van a légifotós könyvekről. Csehország őt követi.
2016-ban, pontosabban 2016. október 26-án a CBS megvásárolta a VKÚ, as térképészeti részét, és visszaküldte a népszerű VKÚ márkát a térképi termékeken a piacra. Ezt a dátumot a VKÚ Harmanec legendás turisztikai térképeinek új életének kezdetének tekinthetjük, amely a CBS állami katonai térképészeti intézet térképészeti tevékenységét követte.
A Harmance-i Katonai Kartográfiai Intézet 1948-ban kezdte meg tevékenységét, és ma már ez a márka tiszteletre méltó 70 éve.

Ezzel a lépéssel kézzel festett térképeket is, amelyek kulcsfontosságú termékeink közé tartoztak, elindítottuk Európa egyik legjobb turisztikai térképének gyártását.

Miért hoztuk létre Önnek a Szlovák Térkép Múzeumot? Mi volt a motivációnk?

A CBS kapcsolata a térképekkel kezdettől fogva szorosan összefügg. Magának a cég tulajdonosának, mint a térképek nagy rajongójának volt álma, ötlete a térképezés, a térképészet és a térképek népszerűsítéséről . A mai digitális korban a térképek szerepe és használata inkább mobileszközök, internet vagy mobilalkalmazások formájában jelentkezik. És mi alakult ki a térképezésben a történelmi időktől napjainkig, láthatja a Szlovák Térképmúzeumban.
Itt jutunk el motivációnkhoz, fő célunkhoz, egy népszerűsítő-oktató hely létrehozásához , ahol ezt a témát tapasztalati formában szeretnénk megismertetni veletek. Úgy döntöttünk, hogy mindent bemutatunk a térképek elkészítéséről a nagyközönségnek.
Gyere és érezd jól magad, talán tanulhatsz valamit, de mindenekelőtt a térképekről.

1977_k8qkqc9v8s.jpg

Mi vár rád?

Kiterjesztett valóság tájmodell
Ez nem olyan homokozó, mint egy homokozó. Első látásra beleszeret. Építse meg a tájat saját kezével, hozzon létre hegyeket és völgyeket, és alakítsa át azonnal síksággá, vagy alakítsa a völgyet folyómederré. A képzeletnek nincsenek korlátai! Tudja, mi a kontúr, a mélység és a hipszometria? Ha nem, akkor teljesen meg fogja érteni ezt a modellt.

1977_o86phndw2m.jpg

Szórakoztató térképészet

Együtt megnézzük azt az országot, amelyet neked hoztunk létre, különösen a térképezéshez. Hogy megtudja, hogyan kezdődik a térkép teljes útja, lépésről lépésre megmutatjuk. Játékosan hozza létre saját országának térképét modellországunkból. És manuálisan, ahogy a múltban, és a számítógépben, ahogy ma is.


1977_p689x4y72z.jpg

Hogyan készül egy festett térkép?

A festett térkép különleges műalkotás. A festő manuálisan megrajzol minden tárgyat, utat, dombot és valójában mindent az országban. A tájat olyan perspektívában rögzítik, amelyet könnyen olvashat még az is, aki nem tud normál térképet olvasni. Megtudhatja, hogyan halad a festő és mik a festett térkép előállításának egyes szakaszai.


1977_0xu2f11zde.jpg

Egy kis történelem

Milyen lenne egy múzeum a térképrajz története és a régi térképek nélkül? Megnézzük a térképek fejlődését a világon, de természetesen Szlovákiában is. Itt talál igazán egyedi térképeket is.


1977_9znaz1eic4.jpg

Mi a geodézia és mit csinál egy földmérő?

Biztosan látott már földmérőt, aki egy furcsa eszközt nézett egy állványon valahol a mezőn, vagy egy speciális oszloppal állt a mezőn. A földmérő földmérő, a földet mérő személy, múzeumunkban meg fogja érteni, hogy munkája mennyire fontos a térkép elkészítéséhez.



1977_yeisdanr5y.jpg

A Földgömb valóban gömb?
Szeretné tudni a választ erre a kérdésre? Tudja, hogy valójában melyek azok a nagy állapotok, amelyek a földgömbön vannak az Egyenlítőtől kezdve a pólusokig? Mindent megtud, mindent elmagyarázunk neked.

Szervezeti utasítások:

Lehetőség van előadó kíséretében belépni a Szlovák Térkép Múzeumba.
A jegyeket a múzeum pénztárában / boltjában lehet értékesíteni.
A látogatók számára a parkolás a múzeum épületénél ingyenes. A parkolás csak autók számára biztosított. Buszok a közeli Nemce faluban parkolhatnak.
A múzeum bejárata a pénztár teljes nyitvatartási idejében megvásárolható.
A múzeum kiállítása minden munkanapon 08:00 és 16:00 óra között tart nyitva.
A múzeum bejárata óránként (08:00, 09:00, ...), a múzeum utolsó bejárata 15:00.
A múzeum bejárása 45 percig tart.
A belépésenkénti optimális látogatószám 15.
A múzeum bejáratát előre le kell foglalni.
A Szlovák Térképmúzeum alapítója a CBS spol, sro, és nem a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma, amely alapján a Szlovák Térképmúzeum nem tartozik a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának azon projektjének alá intézmény minden hónap első vasárnapján.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 18.3.2020

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - péntek:
08:00 - 16:00
Posledný vstup do múzea je o 15:00 hod.


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 948 366 026
honlap: muzeummap.sk
Facebook: facebook.com…
Szlovák Térképmúzeum
Slovenské múzeum máp
Kynceľová 77
974 01  Kynceľová
Vidék: Banskobystrický
Időszak: Banská Bystrica
Vidék: Pohronie, Altalaj
 48.752181, 19.186989

Slovenské múzeum máp
Kynceľová 77
974 01  Kynceľová

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események