HU HU

Betliari kastély

1 hodnotenie
Betliar a középkorban kiterjedt Brzotín-birtok részeként a Bebek család tulajdonában volt, és valószínűleg a mai udvarház helyén egy kis vízi várat építettek nekik.

Betliari kastély

Betliar a középkorban kiterjedt Brzotín-birtok részeként a Bebek család tulajdonában volt, és valószínűleg a mai udvarház helyén egy kis vízi várat építettek nekik.

A Bebek családnak azonban 1566-ban el kellett hagynia Felső-Magyarország területét, és vagyonuk a császári udvar kezébe került, amely a Krásna Hôrka kastély kapitányain keresztül igazgatta őket. 1578-ban I. Andrássy Pétert Krásná Hôrka-ba helyezték át, és ezzel megkezdte családja csaknem négyéves "uralmát" Gömörben. Hosszú évekig az Andrássy család várkapitányi pozícióban volt, de 1642-ben Matej II. Krásnohorské uradalom és Betliarské birtokok örökös tulajdonba III. Ferdinánd királytól. A 17. század végén megosztották a családi vagyont, amely a család két ágát hozta létre - az idősebb Betliarska betliari székhellyel és a fiatalabb Dlouholúcka vagy Monocká, amely a Krásna Hôrka kastélyban maradt.

2020_fb88gfoxje.jpg

A kastély építési történetének kezdeti szakaszai nem egyértelműek, ezért több hely van a találgatásokra. A lunettás boltozatok, amelyek szinte az egész földszinten megmaradtak, a 17. századból származnak. Abban az időben a Krásna Hôrka kastélyban is rögzítették az építkezési tevékenységet. Az uradalomnak azonban két kiterjedt épületmódosításáról tudunk, amelyek a család növekvő jelentőségével függenek össze, amely a 18. század végén megkapta a gróf címet és egyre inkább bekapcsolódott a vasérciparba. Az uradalom klasszicista megjelenését gróf Andrássy Leopold vezetésével az 1980-as és 1990-es évek között elsősorban levéltári forrásokból lehet megismerni, de az első emelet északi szárnyában (volt vendéglakások) porosz és cseh boltozatok is dokumentálják. Abban az időben egy nagy angol parkot kezdtek létrehozni, számos romantikus épülettel az udvarház körül. Köztük a klasszicista rotunda, amely eredetileg könyvtárként működött (1905 óta a kastély udvarházban van), és amelyet Andrássy Leopold nagy gyűjtő és szabadkőműves alapított.

Az udvarház 1945-ig szinte folyamatosan az Andrássy család tulajdonában volt, csak a 19. század néhány évében a Nádasdy család kezében volt (Andrássy Imrichtől vásárolták), akik viszont eladták a Pálffy családnak és a Grovestinek család. A székhellyel rendelkező régi családi vagyont I. Emanuel gróf visszaszerezte az Andrássy család számára, aki Magyarország kulturális és társadalmi életének fontos személyiségévé és az akkori vasércipar kiemelkedő személyiségévé vált, ezért becézték a "Vas gróf". Nevéhez fűződik az udvarház 1881-1886 közötti utolsó nagyobb rekonstrukciója, amely mai megjelenését adta. A romantikus-történelmi rekonstrukció során az eredeti klasszicista épületet egy teljes emelet egészítette ki, a nyugati oldalon pedig masszív neogótikus lépcsőtornyot építettek. A keleti oldalon a Hunyadi család Vajdahunyad (Nebojsa) híres erdélyi kastélyának vésőtetős tornyának mintájára tornyot építettek, a többi torony francia típusú tetővel rendelkezik.

Az 1980-as évekbeli rekonstrukció a kúria belső terében is megmutatkozott, amelynek funkciója a század második felében kizárólag vadász-reprezentatívra változott. Az első emeleten ősök galériáját hozták létre, ahová a látogató egy csodálatos, ólomüveg ablakokkal ellátott tölgyfa lépcsőn keresztül juthat el. A második emeleten mennyezetvilágítású képgaléria jött létre, amelyet a 20. század elején könyvtárnak alakítottak át, és több mint 15 000 kötetet tartalmaz. A család és a vendégek kényelmét társalgók, irodák, játékterem és fürdőszobás apartmanok biztosították.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 25.1.2019
Forrás: Betliar

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Betliari kastély
Kaštieľ Betliar
Kaštieľná 6
049 21  Betliar
Vidék: Košický
Időszak: Rožňava
Vidék: Gemer
 48.70624, 20.510384

Kaštieľ Betliar
Kaštieľná 6
049 21  Betliar

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események