HU HU
0 hodnotenia
Írásos források szerint a várat vélhetően 1321 előtt építették. Lučenec nagy területén keletkezett, amelyet 1235 után Dionýz nádor szerzett be a Tomajov családból, majd utódai, a Lučenec - Lossonczy urak. Matúš Čák uralkodása alatt a vár 1321 előtt leégett, és 1386-ig romokban hevert. Abban az időben Mária királynő engedélyt adott a galíciai kastély helyreállítására Štefan Lossonczy számára.

Galíciai vár

Írásos források szerint a várat vélhetően 1321 előtt építették. Lučenec nagy területén keletkezett, amelyet 1235 után Dionýz nádor szerzett be a Tomajov családból, majd utódai, a Lučenec - Lossonczy urak. Matúš Čák uralkodása alatt a vár 1321 előtt leégett, és 1386-ig romokban hevert. Abban az időben Mária királynő engedélyt adott a galíciai kastély helyreállítására Štefan Lossonczy számára.

A helyreállított kastély létezéséről csak Ján Jiskr kapcsán tudhatunk meg, amikor csapatai elfoglalták a várat és 1451-ig itt maradtak, amikor Hunyadi Ján serege kiűzte őket.

A későbbi jogosulatlan rekonstrukciók eredményeként 1544-ben királyi rendelet alapján el kellett pusztítaniuk az erődöt, hogy az ne váljon a felkelők menedékévé. A kerek dombon álló udvarházat 1612-ben Forgách Zsigmond építette. Miután feleségül vette Anna Losonczyovát, 1595 és 1601 között királyi adományok formájában megszerezte a galíciai, a szecsi és a šomosi birtokokat, ezzel Novohrad legnagyobb mágnásává vált. Galícia kastélya hatszárnyú rezidencia alakjában épült, amelyet azonban a "háborús" század igényeinek megfelelően sarokbástyákkal, várárokkal erősítettek meg, és 40 fattyú és német tüzér erősítette meg az élet védelme érdekében. a család tulajdonát. Valószínűleg egy középkori vár maradványait építették be az uradalom bejárati szárnyába, amelyet szintén két löveglyukakkal ellátott bástya megerősített erőd védett. A kastély egyszerre állt a határ menti hadműveletek, az uradalom és a közigazgatási egység központjában.

Imrich Thököly futárai 1678-ban megpróbálták megszerezni a várat, de Forgách Ádám hű maradt Lipót császárhoz. Ján Makfalvay várkapitány három ágyút adott Thökölyből, hogy megakadályozzák Kurucok támadását. Galícia katonai funkciója 1703-ban, a Rákóczi-felkelés kitörése után tért vissza. A kastélyt 1709-ben elfoglalták és Heister tábornok serege felégette.

1736 és 1750 között az ezt követő barokk rekonstrukció elnyomta a kastély védelmi jellegét, és az épületből a Forgách család reprezentatív kastélya lett. A kastély másik csodálatos rekonstrukciója František Wenckheim nevéhez fűződik, aki a 19. században házasodott össze. A munkálatok 1897-ben történő befejezését a főbejárat felett elhelyezett fehér márványtábla bizonyítja. Az erőd területét kastélyparkká alakították át.

A kastély monumentális helyreállítását 1956 és 1964 között végezték el. Ezeket az éveket követően szociális ellátó létesítmény kapott helyet. 2005 óta magánkézben van, és 2009-ben megkezdődött a kastély csodálatos rekonstrukciója. 2016-ban a kastély elkészült az újjáépítés első szakaszában, és luxusszállóként nyílt meg a nagyközönség előtt.

Legendák és mítoszok
Pletykák

Imrich Balassa rablólovagot, a Divín-kastély tulajdonosát állítólag sztrájktejjel nevelték. A 17. században ezért Novohradban elhasználódott vagánynak és tolvajnak tartották. A Divín alatti falvakban mindent ellopott - szarvasmarhát, egész éves termést a gazdáknak és makulátlan szűzeket a vár területéről. Balassa azonban "megkedvelte" különösen a szomszédos galíciai vár hölgyét, a gyönyörű Andrássy-t, a galíciai vár urának, Forgách gróf feleségét. Vargabanda bandával betört a kastélyba, és elrabolta a grófnőt odújában. A szeme láttára kidobta saját feleségét és az őt bevalló szerzetest az ablakon, de nem nyerte el a fiatal nő szeretetét. Ez volt a novohrádi bandita utolsó darabja. Még nem világos, hogy a galíciai várúr hogyan szerezte vissza feleségét. Állítólag egy hosszú életű folyosón keresztül hatolt be a balassai farkasok odújába, amely állítólag összekapcsolta Galícia várát Divínval. A galíciai kastélynál létezik titkos folyosó, de alig éri el a várhegy közepét, és eleinte csak titkos követek és csatornák számára szolgált.

Belső és külső
A nemrégiben felújított Galicia Nueva kastélyszálló, Novohrad igazi gyöngyszeme és nemzeti kulturális emlékmű 2016 nyara óta nyújt szolgáltatásokat. Az érzékeny rekonstrukció után egy reprezentatív tér lépett be kongresszusi rendezvényekre, tárgyalásokra, szemináriumokra, műhelyekre, találkozókra. , üzleti találkozók, családi rendezvények, esküvők, évfordulók., hanem reprezentatív társadalmi események is, mint pl. koncertek, bálok vagy megnyitók.

Védelmi és lakossági oldalról nézve a kastély modern hatszárnyú épület volt, hosszanti hatszög alaprajzon, központi udvarral. A kastélyban a mai napig fennmaradtak a magyar uralkodókat ábrázoló reneszánsz falfestmények, amelyeket az egykori udvari árkád falára festettek, a kamrák faragott és festett gerendás mennyezetével együtt. Ha egyszer benőtt, a megrongált udvart most üvegtető borítja, és luxusétteremként szolgál.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 3.4.2019
Forrás: Hrady - Zámky

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - csütörtök:
20:00 - 21:00


Kapcsolatba lépni

Galíciai vár
Haličský zámok
Mieru
985 11  Halič
Vidék: Banskobystrický
Időszak: Lučenec
Vidék: Novohrad
 48.356785, 19.575371

Haličský zámok
Mieru
985 11  Halič

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események