HU HU
0 hodnotenia
A Zsolnai Városi Színház egy épületben kapott helyet, amelyet 1942-1944 között Zsolna Képviselőházaként építettek Ot Reichner morva-német építész tervei alapján.

Zsolnai Városi Színház

A Zsolnai Városi Színház egy épületben kapott helyet, amelyet 1942-1944 között Zsolna Képviselőházaként építettek Ot Reichner morva-német építész tervei alapján.

A zsolnai professzionális drámaszínház múltja meglehetősen bonyolult. Úgy tűnik, hogy a színház itt inkább külső akaratból, mint belső igényből létezett. Az 1948. február utáni eufória következtében Szlovákiában szakmai színházak létesültek, mert a színházat kiváló politikai és társadalmi eszköznek tekintették a szocialista ideológia terjesztésében. 1949-ben megalakult a Zvoleni Közép-Szlovák Színház, ma a Jozef Gregor Tajovský Színház, a nyitrai Regionális Színház, ma az Andrej Bagar Színház, valamint a Színházak és Színházszervezők Szakemberei, valamint a Munkás Színház, amely Belül Považská Bystrica Mivel Zsolna városa fokozatosan nagyobb közigazgatási, gazdasági és ipari jelentőségű várossá vált, és szélesebb társadalmi háttérrel és közönséggel rendelkezett, még egy épület is alkalmasabb szakmai színház működtetésére, mint Považská Bystrica városa, a Považská Bystrica Workers az 1950/1951-es szezonban Žilinába költözött, átnevezték a Munkások Regionális Színházává.

Diktált és ellenőrzött dramaturgiai egységesség után, amely az 1948 után létrehozott összes színházat megjelölte, Jozef Palka, a színház igazgatójának és művészeti vezetőjének művészileg figyelemre méltó, költői produkciói is megjelennek a Žilina színházban. Ahogy Jir Jaborník tirológus a Zsolna szakmai színházának tanulmányában kijelenti: "A 19. századi realista játék modelljének fölényével szemben, és különösen a kifejezéstelenséggel, a propagandaideológiával, a naturalizmussal és a leíró jelleggel szemben, Palek munkája a művészi kifinomultságot lázadó költészetnek tette ki." Az összszlovákiai premierben például Jozef Palka bemutatta Šrámek Leto (1956) impresszionista történetét, ahol Hana Čelková - Hegerová is az egyik főszerepet játszotta. Ez volt az egyetlen szlovák tanulmány eddig. Ebben az időszakban a Žilina színház rendezte Hviezdoslav Hájnik feleségének (1955) legendás, legnézettebb sikereit Palkovban. Palko műve a Zsolnai Színházban, amely a Zsolnai Színház művészetileg egyik legsikeresebb korszaka, művészileg a Schoher Mária Stuartová (1957) című drámájának Bohumila Horňáková - Růžičková főszereplésével készült produkciójának országos premierjének bevezetésével csúcsosodott ki.

Vezető művészi figura hiányzik a Zsolna Színházból, amelyet 1956 óta Petr Jilemnický Színháznak hívnak, Palek távozása után a kassai Állami Színház művészeti vezetőjeként. 1957-1960-ban Juraj Svodboda rendezésében egy fiatal diplomás dolgozott Zsolnában. A Zsolna Színházban rendezett produkciók közül a színházi kritikusok kiemelték Nazim Hikmet Čudák (1957) török, kommunista orientációjú író darabjának produkcióját, valamint Lorraine Hansberry Hrozienko a Napban című íróját (1960). . Ez a produkció a Zsolina színház fennállásának egyik művészileg legkreatívabb alkotása volt, és nagy visszhangot váltott ki, amely többek között a darab társadalmi témájához és Amerika nemi környezetének színéhez kapcsolódott. Juraj Svoboda bemutatta az egyik legnépszerűbb, Zsolnai csehszlovák színházakban bemutatott darabot - Pavel Kohout Taká láska (1958) című szövegét is, amely meghitt, magánproblémákat és egy hagyományostól mentesen nyitott mozaikszerű kompozíciót hozott a színpadra. 1958-ban az ismert színházi rendező, Martin Hollý, aki már sikeres rendezői karriert futott be a Martin Színházban, itt elfogadott egy eljegyzést. Hollé produkciói a Zsolna színházban azonban nem haladták meg híres Martin-korszakának ragyogását.

Martin Hollé hirtelen 1960-ban bekövetkezett halála után Libor Pleva rendező érkezett a színházba, akitől azt várták, hogy a hagyományos, szigorúan realisztikus Martin Hollé színházzal ellentétben modernizálja a színház dramaturgiáját. Mint kiderült, sem a művészi együttes, sem a közönség nem volt elegendő intellektuálisan orientált repertoárjához. Libor Pleva (1963) távozásával a Zsolnai színház munkája és produkciója jelentősen ingadozni kezdett. Az elmúlt évad elején Juraj Svoboda lebilincselő produkciót rendezett az amerikai dramaturg, Tennessee Williams Električka Desire (1965) című darabjáról. Ennek a produkciónak azonban még a jelentős alkotói és dramaturgiai munkája sem fordította meg az akkori hatalom azon döntését, hogy az elmúlt évadok elégtelen művészi színvonala és a sokáig tartó Petr Jilemnický Színház 1965/1966-os évad végén történő lemondásáról döntött. vezető művészi figura hiánya. A színház hivatalos megszüntetése után egy csökkentett színészi együttes még három évig Žilinában maradt (az eredeti huszonhét színészből tizenhat maradt), de már a Zsolna színpadaként, amely a Kínai Márton Színház része volt. a szlovák nemzeti felkelés. A Martin Színház zsolnai színpadának ideiglenes fennállása 1969-ben ért véget. A Zsolna együttes tíz színésze az 1969/1970-es évad elejétől a martini színjátszó együtteshez költözött. Több mint húsz évre (1969-től 1991-ig) felfüggesztették a zsolnai professzionális drámaszínház tevékenységét.

Új szakmai kezdetek

Hosszú szünet után a Zsolnai Városi Színházat 1992 januárjában, Zsolna akkori polgármestere, Ján Slot nagylelkű mozdulattal hozták létre, mint Szlovákia első nem állami hivatásos repertoárszínházát, amely nem tartozik az alapító hatáskörébe. A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma. Ismét ez a város túlsúlya, amely saját reprezentatív játékot akar. Az újonnan megnyílt színház első produkciója Hviezdoslav Hájnik felesége volt Štefan Moravčík újrakölteményében, melyen whichuboš Midriak rendező követte Palka 1955-ből származó sikeres produkcióját (a produkció bemutatója 1991. november 8-án volt, a Városi Színház hivatalos megalakulása előtt. ). Ľuboš Midriak a Zsolnai Városi Színház első rendezője, művészeti vezetője és igazgatója is lett. Így kezdődik az amatőr színház újraprofesszionalizálásának újabb időszaka. Már az első évad megmutatta, hogy a színházi folytonosság megszakadása után, színpadi hagyományok hiányában és művészileg kiegyensúlyozatlan színészi együttessel nagyon nehéz lesz színvonalas színházat megvalósítani.

Ettől a korai periódustól kezdve Miroslav Benko Puha álmok (1994) rendezője és művészeti vezetője, a stilizált színház projektje visszhangzott művészileg leginkább. 1995 óta két színpad működik a Városi Színházban: a Zsolnai Városi Színház drámája, valamint a Maják Gyermek- és Ifjúsági Színház (A Maják Színház eredetileg amatőr színház volt, amely 1980 óta működött Zsolnán a művészeti irányítás alatt. szenvedélyes színházigazgató, Tomáš Rosický, és amely 1990-ben vált professzionálissá.).). A Városi Színház drámájának 1996-os megszüntetése után, amely főként a színészi együttes színvonalának nagy tartaléka miatt nem tudta teljesíteni művészi ambícióit, a Városi Színház épületében csak egy együttes működött - a Maják Gyermek Színház és Ifjúság. A Maják Színház fokozatosan átesett a dramaturgia belső átalakításán, és tematikusan kibővült a felnőtt közönség számára készített repertoárral. Olyan tapasztalt színházi művészek kezdtek vele együttműködni, mint Matúš Oľha, Marián Pecko, és olyan fiatal progresszív rendezők, mint Eduard Kudláč, Tomáš Hudcovič, Rastislav Ballek. A Tomáš Rosický Világítótorony fő művészi személyiségének 2002-ben bekövetkezett váratlan halála és a Városi Színház színházépületének csodálatos rekonstrukciójának befejezése után (1999-2003) a Gyermek- és Ifjúsági Világítótorony Színház hivatalosan abbahagyta nevének használatát és megkezdte működését a Zsolnai Városi Színház alatt.

Új arc keresése

Ettől az időponttól kezdve íródott a Zsolna színház új története, ambiciózus kísérlete további professzionalizálásának és új arc keresésének. A színház akkori vezetése - Elena Dikošová igazgató (1996-2007) és Rastislav Ballek művészeti vezető (2003 - 2008) azonban úgy tűnik, képtelenek legyőzni a régi Maják színház azonosító vonásait. A színház produkciója továbbra is főként a gyerekeket célozta meg, és a produkciókat leginkább reggel szervezett gyermek- és diákcsoportok számára rendezték. A színház oktató koncerteket szervezett a gyermekek számára, és számos vendégelőadást hívott meg. A színház dramaturgiája a musicalre is összpontosítani kezdett, amelynek különösen az esti közönség számára kellett vonzóvá válnia. A színházban Anton Šulík rendező az Üvegre festett (2004), a Cigányok a mennybe (2006) és a Ballada egy banditához (2008) című bandita musicalek trilógiáját rendezte. Ennek az időszaknak az egyik legnagyobb művészi hozzájárulása Ivan Stodol Bač felesége című darabjának produkciója, Marián Peck (2004) rendezésében. Érdekesség, hogy Rastislav Ballek nem tudta meghaladni a Pustokvet, Isten atomjai és Isten nélkül a világon című szerzői produkciók művészi színvonalát, amelyek belső munkája során jöttek létre a Martin Színházban, a Žilina színházban. 2004 óta a Zsolna Színház megkezdte a Zsolna Szent Midsummer Night nemzetközi nyílt színházi fesztivál szervezését.

A Zsolnai Városi Színháznak fokozatosan sikerül lerázni a problémás múlt lerakódásait, elhagyva a bevált dráma területét, és a szlovák premieren bemutatott kortárs szövegekre, új dramatizációkra és az eredeti kortárs szlovák drámára kezd koncentrálni. A színház új igazgatójának, Anton Šulíknak (2012 novembere óta) a művészi irányítása is ebben a színházi művészeti irányban folytatódik. Az utolsó évadok a Zsolnai Színházban bizonyítják, hogy a színház sikeresen megszabadul a regionális színház címkéjétől a kortárs szövegekkel való „kísérletezés” ezen merész úton. És ami fontos, a Zsolnai Városi Színház az a színház, amelyről beszélnek.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben, Fizetős parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz, Hitelkártyás fizetés
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 4.4.2019

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 41 381 0000
Zsolnai Városi Színház
Mestské divadlo
Horný Val 1/3
010 01  Žilina
Vidék: Žilinský
Időszak: Žilina
Vidék: Horné Považie
 49.2239867, 18.7411626

Mestské divadlo
Horný Val 1/3
010 01  Žilina

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események