HU HU
2 hodnotenia
Egy enyhén emelkedőn áll a Garda nevű hely felett. Közvetlenül a templom előtt a múltkor egy gyönyörű masszív hársfa állt, amelyet még légi térképekre is felrajzoltak tereptárgyként. Jelenleg már nem létezik, mert kiszáradt és lefűrészelték.

NKP Szűz Mária születése templom

Egy enyhén emelkedőn áll a Garda nevű hely felett. Közvetlenül a templom előtt a múltkor egy gyönyörű masszív hársfa állt, amelyet még légi térképekre is felrajzoltak tereptárgyként. Jelenleg már nem létezik, mert kiszáradt és lefűrészelték.

A templom 1756-ban épült barokk stílusban, 1843 után pedig
amikor az újjáépítés megtörtént, az empire stílus érvényesül benne. 1896-ban megnövelték jelenlegi méretére és megjelenésére. A templom része alatt van egy nem karbantartott kripta, konkrét építési dátum és írásos feljegyzések nélkül.
A templom egyhajós alaprajzú, téglalap alakú, sokszög alakú záródással. Lapos mennyezettel, beépített toronnyal és 1843-ból származó orgonával ellátott tégla keretes kórussal rendelkezik. A kupola alatti toronyon további harangozás nélkül két harang található. A homlokzatokat félköríves íves ablakok és kis mértékben oszlopok tagolják. A sokszögű redőny két ablaka színes. Szűz Máriát ábrázolják egy kis Jézussal a kezén és St. Antona. A főbejárathoz a nyugati oldalról egy kis előcsarnok, az ún koldus. Kívülről sarkaira két, a 18. század közepétől származó, népi kőszobrot (Krisztus kereszttestét és Szent János evangélistát) falaznak. A templom északi oldalától egy kis sekrestye van, tégla lépcsővel a szószékig. A tetőt etanit borítja, a torony kupoláját pedig rézlemez borítja. A kórus és a torony bejárata fából készült csigalépcső közvetlenül a templomból.

A kis szentélyt a templom hajójától egy lépéssel emelik, és alacsony kovácsoltvas háló választja el, az ún. lövések. A szentély belsejét egy 1896-ból származó álromán stílusú oltár alkotja üvegezett vitrinnel és Szűz Mária kisgyermek szobrának szobrával Szent méhében. Anny és St. Joachyma. Az oldalakat Jézus Szíve és Szűz Mária Szíve szobrok egészítik ki. A sokszögű záródás falazati párkányain Szent szobrok találhatók. István és Szent Vencel. A jobb fal téglafülkéjében Szűz Mária rózsafüzér szobra található. A szentélyt egy kisebb pad tölti be az imádságért, és egy nagyobbat a helyi díjakért.

A hajó belsejében egy barokk Pieta polikrom fafaragása látható a 18. század végéről egy aljnövényzetben. A bal oldalon több kisebb szobor látható a falazó párkányokon. A templomban elhelyezett szabadon függő festmények közül megemlíthetjük a Szent Olajfestményt. Jozefa, Nagyszombati Szűz Mária festménye és közepes méretű keresztállomások olajfestményei, amelyek az egész hajó falán vannak lógva. A bal falon 1896-ból származó sokszögű mellvédrel ellátott szószék volt.

A templom legértékesebb emléke a Szent Olajfestmény. Nagyobb formátumú József. Ratkovce község krónikájában meg van írva, hogy a szóbeli beszámoló szerint oltári festménynek kell lennie az eredeti kistemplomról, amely először kápolna volt, és a mai templom helyén állt, 1706-tól. 1969-től.

1934-ben építési és festési munkálatokat végeztek a templomban. Az orgonakórust mintegy 3 méterrel meghosszabbították az oltár felé. A templom belsejét először olyan formában festik, ahogy ma ismerjük. A presbitérium felett négy körkép látható, mintha koszorú lenne: Szent. Don Bosco, vol. József a kis Jézussal, St. Terezka Ježiškova és St. Erzsébet. A hajó közepén egy nagy elliptikus mennyezeti festmény látható, amely a "Beszédet" ábrázolja. Konstantin és Metód bizalmasaink érkezése Nagy-Morvaországba a bal falon, a barokk szószék oldalán látható. A körülbelül 140 - 150 cm magas olajtartó márvány falburkolatot utánozza. A Keresztút állomásainak nagyobb formátumú eredeti olajfestményei elkeltek a polgárok számára, mert nem illettek a belső festménybe. A belső festés helyébe mélynyomtatás képei lépnek. Helyükre a keresztállomások mélynyomásának képei méretben igazodnak a festményhez. Az építési munkák és a festmények költségeit az állampolgárok fizették a gyűjteményekből és a jótékonyságból. A festők vendéglátása az ún Tanács, ami azt jelenti, hogy egy festő minden nap más háziasszony számára hozott ételt a templomba.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 15.7.2022

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

NKP Szűz Mária születése templom
Rímskokatolícky kostol Narodenia Panny Márie
920 42  Ratkovce
Vidék: Trnavský
Időszak: Hlohovec
Vidék: Trnavsko, A mi kistérségünk
 48.466816, 17.717516

Rímskokatolícky kostol Narodenia Panny Márie
920 42  Ratkovce

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események