HU HU
0 hodnotenia
1775-ben épült barokk templom. A második világháború alatt megrongálódott. 1945-ben javították. Egyszobás épület, a presbitérium sokszögű burkolatával és beépített toronnyal. A belső teret kétharmadra boltíves hordós boltozat boltozza. A tér utolsó része lapos mennyezettel rendelkezik, és 1945-ben módosították. A külsejét 1945-ben újjáépítették az eredeti állapot szellemében, lizinnel.

Szentháromság-templom - Mámor

1775-ben épült barokk templom. A második világháború alatt megrongálódott. 1945-ben javították. Egyszobás épület, a presbitérium sokszögű burkolatával és beépített toronnyal. A belső teret kétharmadra boltíves hordós boltozat boltozza. A tér utolsó része lapos mennyezettel rendelkezik, és 1945-ben módosították. A külsejét 1945-ben újjáépítették az eredeti állapot szellemében, lizinnel.

A Szentháromság képét ábrázoló oltár 1875–1880 közötti neobarokk stílusú. A pad és a keresztelőkápolna a 18. század végén késő barokk stílusú.

1752-ben a Szentháromságnak szentelt kápolnát építették a temetőben Fájdalmas Szűz Mária oltalma alatt. A kápolna alatt a Szásy család kriptája található. Ennek oka, hogy az alapító - az egyház alapítója - 1755. május 17-én az opojai František Szás lett, aki Pál fia volt, ő pedig ismét János fia; anyja pedig Helen volt, Thomas Nagy de Réthe lánya. Társalapítója a majcichovi Katarína Draveczká lett. Az alapító okiratot František Szás kiegészítette 1755. július 24-én, és Nagyszombatban 1755. május 23-án Szentillonay Jozef püspök megerősítette, mivel a Majcichov-plébánia 1756. július 7-i kanonikus látogatása a következőkről szól: Az alapító okirat másolata , 1813. június 14-én Ján Jánošek pecsétjével és aláírásával, a nagyvárosi kúria nagyszombati irodája pecsétjével és aláírásával igazolva van a mámorító egyházközség levéltárában, de a "Visitatio Ecclesiae Majthényiensis Anno 1756. 7. július per Illustrissimum ac Rmum. Dnum Joannem Galgoczy. Eppum. Traguriensem peracta. "

Ján Novoszad majcichovi plébános 1755. július 6-án ismét megáldotta a mámorító kápolnát Csáky Mikuláš esztergomi érsek külön engedélye alapján, és a kápolna története ettől az időponttól származik.

Az alapító, František Szás 1754-ben két paténás tömegeskelyhet adományozott a kápolnának, amelyeket a templomban ma is használnak. Majcichov kanonikus látogatása 1781. március 25-én azt állítja, hogy ezeket a kelyheket Pavol Révay püspök áldotta meg. 1773-ban Révay Anton püspök megáldotta a harangokat a kápolna számára.

Az opoji-i templom 1752-ben épült, eredetileg temetési kápolnaként kriptával a Szása család számára. Szásy František, a mámorító ingatlan akkori tulajdonosa a szakrális épületet úgy építtette meg, hogy homlokzata merőleges legyen a legrégebbi utcai kialakításra, és ezzel lezárta a falu északnyugati szélét. Eredetileg barokk, később klasszikusan átalakított egyhajós kápolna osztott oromzatos homlokzattal rendelkezett, középen jelzett toronnyal, mintha beépülne a tető teljes magasságába. A klasszicista és birodalmi épületek ezt a tipikus elemét két fülke egészítette ki a főbejárat oldalán és egy kerek ablak a bejárat felett. A kápolna eredetileg téglalap alakú alaprajza volt, egyenes záródással. A belső teret hordós boltozat borította.

A 20. század elején a kápolnát sokszögű presbitérium bővítette keresztboltozattal. Ebben az időben a mennyezetet a Biblia jelenetei és a St. Márk és Szent Luke.

A templom külsejének mai megjelenése a háború utáni rekonstrukciók eredménye, amelyek a torony és a tartószerkezet megszakadásával kapcsolatosak voltak, a falu 1945-ös felszabadítása során. A homlokzat díszítését eltávolították, és helyét a belső mezők simán elrendezték. kiemelt élek. Tornyot emeltek a tető fölé. A templom legrégebbi részén lévő hordó boltozatot sík mennyezet váltotta fel.

A régi temető a 19. század közepének legrégebbi sírja, nevezetesen két kereszt alakú homlokzatú műemlék és egy beillesztett márványtábla, amelyek az új sírok között bal oldalon találhatók. A temető területén található egy homokkőből készült szobor Jézus Krisztus keresztre feszítéséről 1796-tól, a gyászház hátsó részén pedig a mámorító parasztok és a gazdagabb parasztok emlékművei vannak a 19. év végétől és az első felétől. századi.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 3.5.2022

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Szentháromság-templom - Mámor
Kostol Najsvätejšej Trojice
919 32  Opoj
Vidék: Trnavský
Időszak: Trnava
Vidék: Trnavsko, MAS 11 PLUS, 11 PLUS kistérség
 48.303855, 17.641907

Tengerszint feletti magasság: 129 m

Kostol Najsvätejšej Trojice
919 32  Opoj

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események