HU HU
1 hodnotenie
A szobrot Ján Nepomucký, a múltban tiszteletreméltó szent tiszteletére állították Ján Horváth és Mária Sviteková helyiek. Ben épült 1807

Szobor Szent Ján Nepomucký - Vlčkovce

A szobrot Ján Nepomucký, a múltban tiszteletreméltó szent tiszteletére állították Ján Horváth és Mária Sviteková helyiek. Ben épült 1807

Szobor Szent Ján Nepomucký, a falu második legrégebbi műemléke a falu közepén található az általános iskolával szemben. 1807-ben épült, amelyet a helyiek készítettek ennek az egykor tisztelt szentnek a tiszteletére. 1898-ban, 1912-ben, 1992-ben számos felújításon esett át. 2017-ben, a 210. évforduló alkalmából önkormányzata rekonstrukciót nyújtott.

Sv. Ján Nepomucký 1345 körül született Pilsen mellett, Pomukban. Apja valószínűleg német eredetű volt. A "Nepomucký" nevet a "de Pomuk" nevének latin nyelvű változatának téves olvasásával hozták létre. Az egykori Pomuk falut ma Nepomuknak hívják. János a ciszterci kolostorban, majd a híres latin iskolákban Žatecben szerezte képzettségét, végül a prágai egyetemre került, amelyet akkoriban IV. Károly császár alapított. 1370-ben János jegyző és írnok lett az érseki hivatalban. A püspök személyes titkára volt. 1380-ban a Szent plébánia lelkésze is lett. Havel az óvárosban. Az 1382-1387 években kánonjogot tanult Padovában, ahol doktori címet szerzett, majd visszatért Prágába. Az egyházfő kanonokja és főispánja lett. Így ő volt felelős az egyház számos felelős szerepéért. Ezen kívül a Szent templomban prédikált. Vitus és a Týn-templom. Nagyon jámbor, buzgó és lelkiismeretes volt.

Forrás: životopisy svätých (25.7.2021)

Amikor IV. Károly császár trónon volt, az érseki székház és a császári udvar között nagyon jó kapcsolatok voltak. Ez azonban megváltozott Károly fia, IV. Vencel megérkezésével, akit kétéves korában cseh királlyá koronáztak. Eleinte apja példáját követte, később azonban vadászatnak, szórakozásnak szentelte magát. Ráadásul nagyon dühös és dühös volt. Kedvelte a nyugat-csehországi Kladruby bencés apátságát. Amikor azonban nem kapta meg, haragja szó szerint az egész csehországi egyház ellen fordult. Elfogta Jánost és két másik érsek munkatársát. Csak azért nem fogta el az érseket, mert fegyveresei védték. Később elengedte a másik kettőt, de Jánt egy satuba húzta, más módon megégette és megkínozták, végül éjszaka elhurcoltatta és a prágai hídról a Vltava folyóba dobta. 133. március 20-án történt. Néhány nap múlva holttestét megtalálták és eltemették a Szent-templomban. A kereszt; később áthelyezték a szent templomba. Üdvözöljük.

Forrás: životopisy svätých (25.7.2021)

Azt mondják, hogy St. János a gyónási titok mártírja. A király állítólag felesége, Sophia bűneiről kérdezte, aki nagyon vallásos volt. Johnhoz ment bevallani. A király hitetlenséggel gyanúsította, mert ő maga követte el ezt a sértettséget. Mivel azonban John nem árult el semmit, megkínozta és végül megölte. Ezt a hagyományt megerősíti az a tény, hogy a Szent nyelv nyelve Ján Nepomucký érintetlen maradt. Jánost 1729-ben szentté nyilvánították.

Forrás: životopisy svätých (25.7.2021)

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben


Alkalmas: Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 22.11.2021
Forrás: Vlčkovce

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Szobor Szent Ján Nepomucký - Vlčkovce
oproti Základnej škole
919 23  Vlčkovce
Vidék: Trnavský
Időszak: Trnava
Vidék: Trnavsko, MAS 11 PLUS, 11 PLUS kistérség
 48.310006, 17.651074

oproti Základnej škole
919 23  Vlčkovce

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események