HU HU
1 hodnotenie
Történelem
Dolné Dubové faluban található Bajza Jozef Ignác Emlékszobája - azoknak a látogatóknak, akik szeretnének eljönni megnézni az emléktermet, telefonon vagy e-mailben kell bejelenteni.

Bajza Jozef Ignác emlékterme

Dolné Dubové faluban található Bajza Jozef Ignác Emlékszobája - azoknak a látogatóknak, akik szeretnének eljönni megnézni az emléktermet, telefonon vagy e-mailben kell bejelenteni.

A Jozef Bajza Ignác Emlékszoba létrehozásának története van. Bajza Jozef Jozef Emlékszoba mai formájához vezető út tövises volt, sok akadály és viszontagság előzte meg magát az alkotást. Az emléktermet legkésőbb, vagyis hasonló jellegű utolsóként hozták létre, amelyeket a közelben hoztak létre. Juraj Fándly emlékére egy emlékterem nyílik Naháčban, Dobrá Vodában pedig Ján Hollýnak szentelt szobát hoztak létre. Történelmi és kulturális szempontból Bajza Jozef Ignác Emlékszobája nagy jelentőséggel bír a falu számára. Egy ritka templom, plébánia- és kőművek (keresztek) mellett a falu legritkább épülete és nevezetessége. A látogatások során olvashatunk arról az egyházközségről, amelyben jelenleg a JI Bajz Emlékszoba található. Jelentős változás történt azonban a plébánián abban az időben, amikor Štefan Ujságh pap dolgozott a plébánián. Az épület történetének leírásáért és jobb megértése érdekében idézünk egy szöveget, amelyet ebben a könyvben máshol már leírtak.

Forrás: Monografia obce Dolné Dubové 1262 - 2012

1856-ban a falut nagyrészt tűzvész sújtotta, amely az iskola épületét a paplak után rombolta le. Abban az időben a régi plébániaépület mellett a lelkész házat épített magának, a jelenlegi plébániaépületet. Amikor beköltözött ebbe az új épületbe, kilőtte az iskola régi házát és a tanári lakást. Ez a megállapítás azt mutatja, hogy 1856-ig az épületet paplakként, 1856 után pedig iskolai célokra használták. Indokolt volt 1974-ig, amikor az óvodát új helyiségekbe költöztette.502 1974 után az épület raktárként az önkormányzat szükségleteit szolgálta. 1954-ig az egyház tulajdonjoggal rendelkezett az épületről, majd 1954. szeptember 29-e után a tulajdonjog a csehszlovák állam kezébe került. Az ingatlan lehatárolása alapján 1991-ben az épület tulajdonjoga az államtól Dolné Dubové önkormányzatához került.

Forrás: Monografia obce Dolné Dubové 1262 - 2012

Az utolsó lépés az épületnek a templomhoz történő visszaszolgáltatása volt a törvény 1. sz. Az egyházaknak és a vallási társaságoknak okozott egyes vagyoni sérelmek enyhítéséről szóló 282/1993. Az ingatlant 2001. június 11-én adták vissza. Az emlékszoba létesítésével foglalkozó első ismert dokumentum Petr Rajtar plébániai adminisztrátor 1983. április 20-án kelt levele, amelyet az MNV tanácsához címeztek Dolný Dubovban. A levélből válogatunk: „Kétszáz évvel ezelőtt, 1783. augusztus 18-án Jozef Bajza Ignác szlovák nemzeti ébresztő Dolné Dubové falu területére lépett, mint a Dolné Dubová katolikus egyházközség adminisztrátora. Ennek a nemzeti ébresztőnek az előadása révén Dolné Dubové falu bekerült a szlovák irodalom történelmébe, amikor nemcsak vallási, hanem oktatási és szórakoztató könyveket is írt és kiadott a szlovák nép nyelvén a nyugat-szlovák nyelvjárásban a az idő. JI Bajza művelt író több mint 800 évig le merte fagyasztani a szlovák "lady break first" befagyott felületét, ahogy ő maga kifejezte, és ahogy a szlovák irodalmi közösség helyesen tulajdonítja neki. "

Forrás: Monografia obce Dolné Dubové 1262 - 2012

A levélből is válogatunk: „Más önkormányzatok nagy megtiszteltetésnek tartanák, ha ilyen történelmi ténnyel tudnának beszámolni! Dolné Dubové önkormányzatának pozitív álláspontot kell képviselnie ezen a kétéves évfordulón is! Ezen évforduló idején lépéseket kell tenni a Nagyszombati kerület megfelelő igazgatási helyszínein, berendezni a JI Bajza emléktermét és emléktáblát elhelyezni a ház elején 35. sorszám alatt. ", Ahol olvashattunk az állampolgárok követeléséről, hogy JI Bajza Emlékszobáját hozzák létre. A kérelmet az MNV nyilvános ülésén nyújtották be. Azt is olvashattuk, hogy ez a szándék nem valósult meg, mert akkor a nagyszombati Könyvkultúra Múzeum megnyitotta a Bernolákovci című kiállítást a szlovák nemzeti felelevenítésben, ahol ez a téma képviseltette magát.

Forrás: Monografia obce Dolné Dubové 1262 - 2012

Az MNV dolný dubovi nyilatkozatát befolyásolhatták a Csehszlovák Szocialista Köztársaság adott politikai viszonyai. Az emlékszoba létesítésének másik írásos bizonyítéka a Kulturális Bizottság 1991-es tájékoztatása, amely arról tájékoztatja az önkormányzati tanácsot, hogy a plébániai és püspöki hivatalban konzultál majd a JI Bajz-emlékterem kialakításának lehetőségéről. Az első írásos dokumentum, amely a házszámról szóló jelentés elkészítésével foglalkozik. 35., az önkormányzati tanács 1992. március 2-i üléséről származik. Ugyanebben az évben újabb információ jelent meg az önkormányzati tanács ülésén (július 16.), ahol Leonard Kocán polgármester tájékoztat a számú ház javítása 35. - szoba JI Bajzu. Az újjáépítés finanszírozásának lehetőségéről az első említést az önkormányzati tanács 1995. január 20-i ülése adja.

Forrás: Monografia obce Dolné Dubové 1262 - 2012

Mária Tomovičová falu polgármestere tájékoztat a 2. sz. 35, ahol a JI Bajza szobáját fel akarják alakítani, és további tájékoztatást ad arról, hogy felkereste a Pro Slovakia alap székházát. Számú ház tényleges károsodásának állapotáról. 35 és annak vészhelyzetét, amely az emlékszoba létesítését fenyegette, Horvátik Jozef plébániai ügyintéző tudta a legtöbbet. 1989 után elsőként mutatott rá az épület valódi állapotára, és megoldásokat keresett annak megmentésére. Horvátik Jozef ugyan nem falunkban született, de érdeklődött története és hagyományai iránt, tanulmányozta és gyűjtötte a faluhoz kapcsolódó dokumentumokat. Élete vége felé úgy döntött (sokan hívták életének utolsó művének), hogy felállít JI Bajza emléktermet. Számú házhoz kapcsolódó első ötlet. 35 volt az élet és a hagyományok szobájának létrehozása a faluban, valamint egy szoba, amelyet JI Bajznak szentelnek. A nagyszombati Szent Cirill Egyetem és Metód Egyetem Néprajzi Tanszékével együttműködve szakmai etnológiai kutatásokat és a ház kiállítását kellett elvégezni. Az ötlet a világon volt, de a legnagyobb probléma a ház rekonstrukciójának finanszírozásával merült fel. Az eredeti tervek között szerepelt a Pro Slovakia alap támogatása, a pályázó az önkormányzat volt.

Forrás: Monografia obce Dolné Dubové 1262 - 2012

František Remenár volt felelős az anyagok beszállításáért és beszerzéséért. Az első héten végzett munka az udvarról érkező támfal megépítéséhez kapcsolódott, amely a beton alapozás után következett. Az újjáépítés első hónapjában a falu több polgára fokozatosan bekapcsolódott, néhányuk elkezdett megismerkedni azokban a kérdésekben, amelyekben hasznosak lehetnek. Stanislav Damašek gondoskodott az elektromos szerelési projektről, Jozef Čapkovič lakatos projektről és ifjabb Štefan Čapkovič. asztalos és asztalos munkák projektje. Leonard Hrčka családja gondoskodott a belső vakolatok eltávolításáról és a hulladéklerakóba történő elszállításáról. A családból Leonard Hrčka, Idősebb Jozef Hrčka, Ifj. Jozef Hrčka vett részt a munkában. (mindketten Veselýben élnek), Marek Hrčka, Jozef Hrčka, Horváth Marián idősebb, Marián Horvát Ifj. és Andrej Horváth. Kezdettől fogva az önkormányzat alkalmazottai - Anton Dovičič, ifjabb Pavol Krajčovič, idősebb Peter Horvatovič, ifjabb Viliam Michalička - szintén rendszeresen részt vettek az újjáépítési munkákban. és Marián Jursa. A munka folytatódott, a falakat fokozatosan betakarta és hálóval stabilizálta. A bal helyiségben megkezdődtek a padló rekonstrukciójának előkészítő munkálatai, és a talaj betonozása előtt feltárták a talajt.

Forrás: Monografia obce Dolné Dubové 1262 - 2012

Jozef Junas és Horváth Ján fokozatosan bekapcsolódott a falazatba. Októberben megkezdődött a rácsos előkészítő munka, a tartófal falazott volt a rácsos alatt, és a támfal fölött a padlót és az áthidalót betonozták. A rácsos munkálatok 2004. november 5-én kezdődtek, és két napra voltak kitűzve. Az első napon a tetőt leszerelték, és a tartószerkezetet felhelyezték. A második napon léceket raktak és fektettek. A rácsos ácsmunkákat ifjabb Štefan Čapkovič, Roman Debrecký és Stanislav Ferech végezte. Matej Šurina, Ondrej Šurina, Dominik Bohunický, Tomáš Hrčka, Matej Hrčka, Matuškovič Mário, Roman Špalek, Michal Bednár és Matej Bednár miniszterek is részt vettek a kisegítő munkában. Daniel Stranovskýnak volt a legtöbb ledolgozott órája a fiatalok körében. Novemberben az asztalos munkák fokozatosan befejeződtek, tetőcsatornákat és vályúkat szereltek fel, és elkezdődtek a vízvezeték-munkák, amelyeken Ján Novota és František Kalinec vett részt. A munka fokozatosan folytatódott a padló betonozásával, a külső fal falazatával, vakolással és az elektromos berendezések üzemeltetésével. A falazási munkákat ebben az időszakban Jozef Šurina végezte, aki a ház rekonstrukciójának végéig biztosította ezt a munkát.

Forrás: Monografia obce Dolné Dubové 1262 - 2012

Az újjáépítés résztvevői közül, akik professzionális falazási munkát végeztek, nála volt a legtöbb ledolgozott óra. 2005-ben befejező munkát végeztek. A munka áprilisban kezdődött, kisebb falazati munkák voltak az épület belső terének elkészítésében. A munka intenzívebben kezdődött júniusban és júliusban. Az épület új bejáratánál megkezdődtek a munkálatok, és a homlokzatot helyreállították. Fokozatosan befejeződött a falak és ablakok festése. Végül új bejárati ajtókat és linóleumot telepítettek. Jozef Martinkovič Jr., Milan Čapkovič, Ján Lopatka, Ján Horváth és Milan Miksád fokozatosan bekapcsolódott az utolsó munkába. Ing. Jozef Ušák, Radovan Svitek, Idősebb Pavol Krajčovič, Leonard Čapkovič, Jozef Valentovič, Viliam Jánoš és Jozef Remenár. A ház újjáépítésével kapcsolatos munkákról, kiadásokról és bevételekről a napló utolsó nyilvántartása 2005. július 14-től származik. A ház rekonstrukciója tíz és fél hónapig tartott, beleértve a téli hónapokat is, amikor nem végeztek munkát építési terület. Ami ebben az összefüggésben figyelemre méltó, az a tény, hogy rövid idő alatt sikerült az újjáépítést végrehajtani.

Forrás: Monografia obce Dolné Dubové 1262 - 2012

Az épület állapota több volt, mint egy lepusztult állapotban, alapvetően az alapokból rekonstruálták, csak a külső falak, néhány válaszfal, ablak, a kémény és a tetőfedés egy része maradt eredeti. Két eredeti szoba található az épületben, a bal és a jobb szoba, amelyek az épület előtt találhatók. Két kisebb szoba jött létre az épület hátsó részén. Az épület jobb oldalán található helyiség eredeti, a bal oldalon pedig egy új szoba jött létre, amelyet alapból építettek fel. Egy másik tény a polgárok hozzáállása, részvételük az épület felújításában pénzügyi hozzájárulás, anyagi biztonság és ledolgozott órák formájában. Szabadidejük mellett sokan felajánlották tapasztalataikat és tanácsaikat is, amelyek felbecsülhetetlen ajándéknak bizonyultak az épület rekonstrukciójában. A rekonstrukció finanszírozását Horvátik Jozef biztosította. A rekonstrukció teljes pénzügyi értéke nincs pontosan meghatározva. Több hivatásos kézművesben a kézművesek feladták a bérüket, csak az elfogyasztott anyagért fizettek. 813 részmunkaidőben dolgozott, amelyeket nem fizettek pénzügyileg.

Forrás: Monografia obce Dolné Dubové 1262 - 2012

Az önkormányzat alkalmazottai 230 órát dolgoztak, fizetésüket Dolné Dubové önkormányzata, valamint a Szlovák Köztársaság Munkaügyi és Szociális Hivatala fizette. Bizonyos esetekben, például az ablakok külső rúdjainál és az épület bejárati ajtajánál, ezeket az állampolgárok pénzügyi forrásaiból fizették. Körülbelül 20 falusi család adományozott több készpénzt. A Slovenské elektrárne, as és az Atomové elektrárne Bohunice szintén nagylelkű készpénzt ajánlott fel. A munkába Horvátik Jozef fektetett be a legnagyobb mennyiségű készpénzt. Az első és kétségkívül legnehezebb feladat sikeresen teljesült. A második, nem kevésbé fontos feladat JI Bajz emléktermének kialakítása volt. Horvátik Jozef már 1998-ban kijelentette, hogy több olyan eredetije a tulajdonosa, amelyek a jövőben emlékhelyiségbe kerülhetnek. Világosan meghatározták a korabeli tárgyak, régiségek, tárgyak elhelyezésének lehetőségét, amelyeket a falu polgárai is biztosítanának. A legtöbb tételt Horvátik Jozef adományozta. A legtöbb esetben nem ismerjük több tárolt objektum eredetét és történelmi értékét. Az utcától balra nyíló helyiségben a szoba domináns jellemzője JI Bajza festménye, Holešová festőművész alkotása. A festmény a régi iskola egykori bejáratánál található, ma a bejárat épül.

Forrás: Monografia obce Dolné Dubové 1262 - 2012

A bejáratot az eredeti boltozat uralja, amelyet egy párkány emel ki. Egy másik kép a szobában a St. képe. Róchusa. A szobában még mindig van egy kép St. Alojza z Gonzaga, amelyet 2005-ben újítottak fel. A falon templomi zászlók és korabeli faliórák vannak. A szoba érdekes jellemzője az íróasztal és a térdelő helyzetbe állítható szék. A táblázat négy Breviarium Romanum könyvet és korabeli írószereket tartalmaz. Az utcától jobbra található egy üvegasztal, amelyet az épület rekonstrukciójának szenteltek. A tábla felett található az eredeti levél, amelyet Anton Hlinka kapott a Csehszlovák Köztársaság Prágai Nemzetgyűléséből Dolnodubov Vojtech Plechl plébánoshoz. A szoba domináns jellemzője a megfeszített Jézus Krisztus képe. Vannak olyan funkcionális időszaki csempék és tárgyak is, amelyek az egyházi élet részét képezték a szobában. A helyiségben a múltban használt liturgikus ruhák gyűjteménye is található. A szoba ritkasága Justin Hrčka akadémikus szobrász, a Dolný Dubový szülötte Vojtech Plechl mellszobra. A tárgygyűjtemény érdekes jellemzője a Pianora V. Schönhofer cég funkcionális harmóniája. A hátsó helyiségekben különféle tárgyak találhatók, amelyek korábban a háztartások és a gazdaságok felszerelésének részét képezték. Az emlékteremben jelenleg nincs olyan eredeti, amely közvetlenül hasonlítana JI Bajzához.

Forrás: Monografia obce Dolné Dubové 1262 - 2012

A melléképületben, amely a plébánia, találhatók azonban JI Bajz által írt eredeti feljegyzések, történelmi értékük kitörölhetetlen, de az emlékteremben elhelyezésük biztonsági szempontból lehetetlen. Az emlékterem múzeumi jellegű, amelyben megemlékezünk arról a helyről, ahol JI Bajza dolgozott és alkotott. JI Bajz tevékenységének közvetlen bizonyítéka a Szűz Mária Mennybemenetele templom, amely az emlékterem közelében helyezkedik el. A templom mai formájában történő rekonstrukcióját JI Bajza végezte. Egy másik mű, amely JIBajzának állít emléket, a Kálvária - Golgota, amelyet a templom előtti előadásaira építettek. A közeljövőben tervezik JI Bajznak szentelt kiállítás felállítását. Kiállítás felállításával, és hangsúlyosabban felidézi JI Bajza tevékenységét és örökségét. Az utolsó lépés, és sokaknak még a szerettei számára is az emlékterem ünnepélyes megnyitása és felszentelése volt. Jozef Horvátik, a dolnodubovi plébános, aki az emlékszoba létrehozásában járult hozzá a legnagyobb mértékben, személyes levelében bizakodik prof. Jozef Šimončič.

Forrás: Monografia obce Dolné Dubové 1262 - 2012

A levélből válogatunk: „2005. június 25-én, szombaton a Jozef Ignác Bajza Ignác-szobát felszentelik és megnyitják Dolný Dubovban. Ez az utolsó fellépésem Dolný Dubovban, mint pap. Szerény ünnep lesz. A program 10:00 órakor kezdődik. sv. tömeg. Ezt követően Ján Sokol érsek hajtja végre a felszentelési cselekményt, és így az épület végül átadódik küldetésének. ”Az emlékterem ünnepélyes megnyitását a Dolný Dubovi Plébánia Hivatala szervezte. A szervezetben jelentős segítséget nyújtott a plébániai hivatalnak a Dolný Dubová-i Gazdásszövetkezet és Dolné Dubové Község Önkormányzata. Az ünnepségre Ján Sokol érsek mellett a szmolenicei dékáni hivatal papjait, Horvátik Jozef közeli barátait, a környező települések polgármestereit, az önkormányzati tanács helyetteseit, a parasztszövetkezet képviselőit és az önkormányzat lakosságát is meghívták. . A program St.-ban kezdődött. Szentmise Ján Sokol érsek által. Miután Szent megtörtént az emlékterem felszentelése. A felvonás a nemzeti himnusszal és a Hé, szlovákok című himnussal kezdődött, amelyet a Dolný Dubovi Városi Hivatal Férfiak Éneklő Csoportja énekelt.

Forrás: Monografia obce Dolné Dubové 1262 - 2012

Ezt követte Mária Tomovičová falu polgármesterének beszéde, aki szeretettel fogadta a vendégeket, és a falu történetének egy keresztmetszetének szentelte magát. Ján Sokol érsek folytatta beszédét, tisztelegve JI Bajz előtt. A közbenjárások után megszentelődés következett. JI Bajza emléktermét Ján Sokol érsek szentelte fel. Az áhítat után Horvátik Jozef plébános beszélt a jelenlévőkkel. Beszédében kitért az épület rekonstrukciójának kezdeti problémáira, kiemelte e munka országos jelentőségét és a falu ismertségének növelésére tett erőfeszítéseket. Ez a cselekmény hosszú fejezetet zárt a ház rekonstrukciójában és a JI Bajz Emlékszoba létesítésében. 2009 februárjában meghalt az emlékszoba létesítésének ötletgazdája, Horvátik Jozef. Örökségét, hogy továbbra is növelje JI Bajz és a falvak ismertségét, többen elfogadták. Jozef Havlík és az önkormányzat képviselőivel kötött megállapodást követően emléktábla valósult meg. A táblán végzett munka árát Jozef Havlík, Horvátik Jozef unokaöccse fizette, az anyag árát pedig az önkormányzat fizette. 2009 júniusában emléktáblát helyeztek el az emlékterem elülső részén. Az emléktábla JI Bajza falusi munkájára és az emlékterem ünnepélyes megnyitására emlékezik. Hosszú évek után a helyszín teljesítette Petr Rajtar, majd Horvátik Jozef kívánságait.

Forrás: Monografia obce Dolné Dubové 1262 - 2012

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 18.7.2022
Forrás: Monografia obce Dolné Dubové 1262 - 2012
Vydala obec Dolné Dubové v roku 2012, autor Stanislav Kubiš a kol.

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 33 559 2633
Bajza Jozef Ignác emlékterme
obec
919 52  Dolné Dubové
Vidék: Trnavský
Időszak: Trnava
Vidék: Trnavsko, A mi kistérségünk
 48.493497, 17.606366

obec
919 52  Dolné Dubové

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események