HU HU

Szűz Mária mennybemenetele templom - Dolné Dubové

0 hodnotenia
Tégla alakú, eredetileg román-gótikus templom, sokszögű presbitériummal, északi sekrestyével és a hozzá kapcsolódó nyugati toronnyal.

Szűz Mária mennybemenetele templom - Dolné Dubové

Tégla alakú, eredetileg román-gótikus templom, sokszögű presbitériummal, északi sekrestyével és a hozzá kapcsolódó nyugati toronnyal.

A templom a 13. század végén épült megemelkedve, viszonylag nagy egyhajós téglaépületként, sokszögű presbitériummal és északi sekrestyével. A felhasznált építőanyag arra utal, hogy a mesterek a jelek szerint Nagyszombatból származnak, ahol a középkorban széles körben használták.
A 14. század folyamán a templomot gótikus stílusban alakították át; a presbitérium keleti ablaka kőjellel ebből az időszakból származik. Ebben az időszakban a falu már a budai szegény klarisszákhoz, ill. Stibor Stiborice-ból. 1510-ben a falu a templommal a nagyszombati plébánia tulajdonába került.
1642-ben az épület barokk rekonstrukciójára került sor, amelynek során a hajó új tégla boltozatot kapott, amely a román ablakokat borította. Ehhez át kellett törni az új, alsó ablakokat. Az ablakokat is a presbitériumhoz igazították. A homlokzatok egységes barokk megjelenést kaptak. Nyugati torony épült a nyugati homlokzat mellett.

A 18. század elején helyreállították a helyi plébániát, és 1754-ben a hajó nyugati részén új téglatribúnt építettek. 1794-ben jelentősen bővült a templom kapacitása, amikor a barokk tornyot és a nyugati homlokzatot lebontották, és a hajó nyugati irányban majdnem megduplázódott. A toronyhoz a nyugati oldalról új tornyot adtak.
A templom átfogó helyreállítására az 1950-es évek elején került sor, amikor egyebek mellett a templom tetejét és cserepét javították. Újabb javításra került sor 1968-ban, amikor a sekrestyét megnövelték, a tetőt megjavították és a belsejét kifestették. A templom további munkájának részeként a hetvenes években egy falazott gótikus ablak került elő, amelybe ólomüveg ablakokat helyeztek.
2013-ban megkezdődött az épület utolsó átfogó felújítása, amelyet kutatás előzött meg. Az egyház eredetének a román korra való visszavezetésében elmozdulást hozott.

A templom a római katolikus egyház helyi plébánia plébániatemploma. 2013-ban megkezdődött a templom és az egész terület kutatásával összefüggő helyreállítás, amelyen belül az épület környezetét módosították. A homlokzatok 2015 őszén készültek el. 2014 augusztusában és decemberében, valamint 2015 októberében látogattuk meg.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 24.6.2022
Forrás: Apsida.sk

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Szűz Mária mennybemenetele templom - Dolné Dubové
obec
Dolné Dubové
Vidék: Trnavský
Időszak: Trnava
Vidék: Trnavsko, A mi kistérségünk
 48.493791, 17.606009

Tengerszint feletti magasság: 190 m

obec
Dolné Dubové

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események