HU HU
0 hodnotenia
A Sitnian-kastély egy 13. századi középkori vár romja, amely az azonos nevű dombon (1009,2 m tengerszint feletti magasságban) található a Štiavnické vrchy-hegységben.

Sitno vár

A Sitnian-kastély egy 13. századi középkori vár romja, amely az azonos nevű dombon (1009,2 m tengerszint feletti magasságban) található a Štiavnické vrchy-hegységben.

Történelem

A meredek sziklafalakkal ellátott Sitna teteje északon és délnyugaton az őskorban az ellenség elleni védekezésre alkalmas hely volt. Ebből az időszakból jön egy hatalmas erődítmény, amelynek keresztirányú sávja választotta el az erőd kultikus részét az akropolistól, és amelyet a középkorban már nem használtak. A 13. század első felében kiterjedt, megerősített erődített település jött létre, amely Sitna felső részét meredek sziklákig vette körül. Legsebezhetőbb részén egy kastély épült, amelynek fő feladata a legkönnyebb megközelítések őrzése volt, és egyúttal az erőd védelmezőinek utolsó menedékhelye is volt. A 16. században elkészültek és megerősödtek a kastély előtt álló barbikán falai. Feladata az volt, hogy a védelem megtörése után megvédje a kastély bejáratát a közvetlen tüzérségi tüzektől. Ezután a golyók lepattantak az épület lejtős masszív falairól. A barbikánnál az alapkőzetbe vájt víztartály található.

1548-ban a királyi hadsereg ostromolta a várat, hogy kiragadja Melichar Balassa rablólovag kezéből. A török veszély idején a várat katonai kapitányok kezelték, egészen addig, amíg Ján Krušič kapitánynak meg nem adták. 1629-ben a Sitnian-kastély állandóan a Koháry család birtokába került, amely aztán annak megszűnéséig birtokolta. 1703-ban a várat II. František Rákoczi kuruk csapatai foglalták el, akik a Habsburg-ellenes felkelések végén, 1710-es távozásakor teljesen megsemmisítették. Mind a kastély, mind az erődítmények a sitnai kilátó és a svätý antoni kastély építőanyagának forrásává váltak.

A Koháry család kihalása után az egész birtokkal a Coburg család tulajdonába került.
Jelenleg a kastély bejáratának portájából származó köveket és őskori tűzijátékokat helyeznek el a barbikán alapjain.

Külső
A Sitno-dombon egy erődítményekkel ellátott történelmi kőkastély állt, amely az egész felső fennsíkot körülölelte a vártól az északi és délnyugati széleken lévő meredek, megközelíthetetlen sziklákig. A falakat az erődített település sáncerdőinek alapjaira építették, amelynek keresztirányú sávja is volt, amelyet a középkorban nem használtak. Az erőd egy részét elválasztotta az akropoliszon, és második védelmi vonalként szolgálhat. A várból megmaradtak a kerületi falazatok és alapok maradványai, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a kastély két részből állt. A felső oldal északi oldalán valószínűleg várpalota volt, amelyre a sziklába vájt, ma is látható lépcső vezetett dél felé, az alsó várat pedig délre fektették, amint annak maradványai is bizonyítják. kerületi falak. A nyugati megközelíthető oldalról van egy nyakárok, amely mögött a barbikán jelzésszerűen rekonstruált részei találhatók, jobb oldalán pedig a sziklába vájt víztartály található, amely az udvaron volt. A barbikánnak lőterei is lehetnek, és valószínűleg meglehetősen magas volt. A kastély bejárata az oldalán volt, védve a támadóktól.

Jelenlegi állapot

A kastély jelenleg egy rom, amely összeolvad a sziklával, amelyre épül. E század elején az önkéntesek megkezdték a várrom régészeti kutatását és konzerválását. Ma lehetősége van megtekinteni a barbican helyét, a víztartályt, valamint a kastély bejáratát. A kastélyon még mindig sok a munka, de a munkának köszönhetően egyes falak már lehetővé teszik a középkori kastély elrendezésének alapgondolatát. Feltétlenül nézze meg az erődített település területét - egyes helyeken vannak épületnyomok, és csak a felső fennsík peremén tett séta ad képet az épület kiterjedéséről és erejéről.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 10.6.2019
Forrás: Wikipédia

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Sitno vár
Hrad Sitno
969 01  Ilija
Vidék: Banskobystrický
Időszak: Banská Štiavnica
Vidék: Hont, Pohronie
 48.401459, 18.886944

Hrad Sitno
969 01  Ilija

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események