HU HU
0 hodnotenia
A Turnian-kastély egy 14. századi vár romja, amely Turňa nad Bodvou falu fölé magasodik, csupán 5 km-re a magyar határtól. Egy karsztdombon áll, amely a Zádiel-síkság délkeleti felszínét képezi, morfológiailag jelentős nyereggel elválasztva annak tömegétől, majd a Turnian-medence üledékeibe zuhan. Valaha a Turnian Bizottság igazgatási központja és székhelye volt.

Turnian-kastély

A Turnian-kastély egy 14. századi vár romja, amely Turňa nad Bodvou falu fölé magasodik, csupán 5 km-re a magyar határtól. Egy karsztdombon áll, amely a Zádiel-síkság délkeleti felszínét képezi, morfológiailag jelentős nyereggel elválasztva annak tömegétől, majd a Turnian-medence üledékeibe zuhan. Valaha a Turnian Bizottság igazgatási központja és székhelye volt.

Turňa nad Bodvou falu Rozsnyó és Kassa között fekszik, a Szlovák Karszt déli lábánál, a Bodva folyó közelében. Már 1198-ban említik, és egyes kutatók szerint ekkor már itt állt egy kis kastély. 1234-ben, amikor a Turnian család (Tornay) tulajdonában volt, Tornusnak hívták. A tatárjárás után egy prizmatikus toronyból álló várat építettek. Ez Gemer szepesi útjának védelmét szolgálta. A települést a Tornay család elődje kapta jutalomként azokért a szolgáltatásokért, amelyeket az ország védelmében a magyarországi tatárjárás során mutatott be. Kővár építőjének tekinthetjük. Addig a falu is királyi tulajdon volt. A dokumentumok szerint a kastély csak 1357-ben épült, amikor a falu a várbirtok központjává vált. Az akkori tulajdonos Ján Tornay azonban idén kibővítette és megjavította a várat. Egy régebbi kastély rekonstrukciója volt, amely 1406-ig a Tornay családé volt. A család kihalása után, amely nevét a helység nevéből kapta, a kastélyt rövid időre a branci Štefan Šafár ( 1409), akitől a Bebek család megszerezte az ingatlant. 1448 körül Jiskra csapatai elfoglalták. Imrich Zápoľský 1476-ban vásárolta meg a kastélyt, és ennek a családnak a tagjai 1531-ig birtokolták a helyi ingatlant. Az 1540-50-es években új erődítési munkálatokat végeztek az épületen, ami kényszerítette a török veszélyt. Ez egy nagy törökellenes erődrendszer része volt, amely a határvárakhoz tartozott. Ezen építési munkák ellenére a törökök 1652-ben elfoglalták a várat.

A 17. századi birtokfelkelés során, amelyet Thököly vezetett, Schultz tábornok 1685-ben lebontotta a várat. Azóta romokban van. A Turnian-kastély megmentését végző egyesület a múlt század 70-es évekbeli műemlék-helyreállítási projektje szerint megpróbálja helyreállítani.

A komplexum legrégebbi része egy hasában álló torony, amely eredetileg csak az első emelet magasságából érhető el. Saját erődítményei voltak. 1357-ben a várat egy új gótikus palota bővítette, amely a toronytól északra található, és amelyhez valószínűleg kapcsolódott. A fiatalabb palota az udvar keleti oldalán állt. A nagy reneszánsz rekonstrukció során ágyúbástyát építettek a délnyugati oldalon, két bástyát pedig délen és keleten. Valószínűleg ebből az időszakból származik a hatalmas északnyugati bástya, amely megvédi a várat a bejutástól.

A középkori várból még mindig vannak egyes épületek falai (bástyák, erődítmények, paloták, tornyok) és a terepen az egyes terek összetétele látható. A boltozatokat és az építészeti részleteket nem őrizték meg, de van egy szép nadrágos lőtér, és észrevehető az az út szélessége is, amelyen keresztül a várat akadálymentessé tették - az alapkőzetbe autókerekek nyomait ültetik. A kastély megérdemli a fák és a benőtt fák alapos tisztítását, ami kényelmetlenül mozgatja a környéket. Az ÉNy-i bástyában a földcsuszamlás ásásának és a fás növények kivágásának nyomait láthatja.

Az északnyugati gerincen és a várhegy déli oldalán az eredeti kocsis bekötőutat megőrizték a rudak, ezt bizonyítják a wettersteini mészkőbe nyomott mechanikai és maró eredetű nyomok. A vár teste különféle kőzetekből épült - Wetterstein mészkő és travertin képviselteti magát, amelyek a Turnian-medence nyugati részén üledékesek (Hrhov?, Hrušov? Silická Jablonica?).

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 11.6.2019
Forrás: Wikipédia

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Turnian-kastély
Turniansky hrad
044 02  Turňa nad Bodvou
Vidék: Košický
Időszak: Košice-okolie
Vidék: Abov
 48.611137, 20.874166

Turniansky hrad
044 02  Turňa nad Bodvou

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események