HU HU
0 hodnotenia
Čabraď egy várrom, amely Čabradský Vrbovok falu közelében található, a Krupina-felföld közepén, a Litava-völgy fölötti dombon. Eredetileg ezt a várat Litvániának hívták.

Čabraď kastély

Čabraď egy várrom, amely Čabradský Vrbovok falu közelében található, a Krupina-felföld közepén, a Litava-völgy fölötti dombon. Eredetileg ezt a várat Litvániának hívták.

A 13. században épült Čabradský Vrbovok faluban, és az első írásos említés 1276. évről származik. Közép-szlovákiai kastélyok csoportjába tartozik, amelynek célja a bányavárosokhoz vezető utak védelme volt. A 16. század második felében fontos törökellenes erőd volt, a törökök hiába próbálták többször meghódítani. Középkori magja négy bástya által védett központi toronyból és egy kastélypalotából állt, amely a felső udvar jól irányított hajlított bejárata fölött állt. A 15. század közepén a kastély rövid ideig a Spark csapatai székhelye is volt. 1511-ben Bakócz T. esztergomi érsek tulajdonába került, aki 1520 körül átalakította és újjáépítette. Az erődítési munkálatok és az élettér bővítése a 16. század második felében folytatódott, főleg az előtérben. A kastély abban az időben a Pálffy család tulajdonában volt, és utánuk a horvát származású Ján Krušič katonai parancsnok szerezte meg. 1622-ben a várat egy másik katonai parancsnok, Kohári P. vette át. A 17. századi utolsó rekonstrukciók a belső várat kényelmes udvarházzá változtatták. Amikor a Kohari család a 18. században Svätý Anton újonnan épült impozáns otthonába költözött, a kastély jelentősége gyorsan csökkent. A hanyatlást felgyorsította az a tény, hogy a tulajdonosok maguk is felgyújtották 1812-ben, hogy megakadályozzák a kastély rablólovagok általi elfoglalását. A kastély egy része egy magtár is, amelyet a 19. században építettek be a vár területére.

A 19. századi utolsó rajzokon még mindig funkcionális épületnek tekinthető, ma olyan, mint egy romos vár.

A kastély egy dombon van, amely a Litava folyó körül folyik, és így természetes védelmet nyújt számára. A hosszúkás csúcsra épült felső kastély toronyból, egy nagy udvarból állt, palotaépületekkel és melléképületekkel, amelyek kellő kényelmet és minden szükségeset biztosítottak az arisztokráciának. A felső várba az északi oldalon háromszintes alagsori kapun keresztül jutottak be, valószínűleg felvonóhíddal. A nyugati oldalon bástyák és kisebb bástyák voltak, amelyek a kerületi erődítések vagy az alsó vár rendszerét képezték. Emellett állott egy keleti lakóépületből, amelyet valószínűleg a személyzetnek szántak, délután egy bástyával ellátott kaput és délen ismét egy bejárati kaput, a kapu fölött emeletes toronnyal és egy előrehaladott kaput, amelyet két hatalmas lövölde és felvonóhíd.

A Čabradský hradný vrch és környéke egy nemzeti természetvédelmi terület, ahol Szlovákiában a hüllők száma a leggazdagabb (itt sok kígyó él).


További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 11.6.2019
Forrás: Wikipédia

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Čabraď kastély
Hrad Čabraď
962 51  Čabradský Vrbovok
Vidék: Banskobystrický
Időszak: Krupina
Vidék: Hont
 48.244299, 19.106154

Hrad Čabraď
962 51  Čabradský Vrbovok

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események