HU HU
0 hodnotenia
A hely, ahol a Slanec-vár romjai még mindig állnak, valóban hosszú és gazdag történelemmel rendelkezik. Az 1961-ből származó régészeti leletek alapján a várhegyet az újkőkorban, majd később a későbbi római korban a bukovohorskai kultúra emberei lakták.

Slanec-kastély

A hely, ahol a Slanec-vár romjai még mindig állnak, valóban hosszú és gazdag történelemmel rendelkezik. Az 1961-ből származó régészeti leletek alapján a várhegyet az újkőkorban, majd később a későbbi római korban a bukovohorskai kultúra emberei lakták.

Maga a vár története valamikor 1270 után kezdődik, mert az idei dokumentum nem említi a várat a Slaný-birtok leírásában. A vár építése tehát nagy valószínűséggel a 13. század hetvenes éveire tehető. Az építkezés kezdeményezői valószínűleg az Aba család Slaba ágának tagjai voltak (a várhegy és környéke akkoriban Čamov fia, Peter tulajdonában volt). A "sub castro Zalanch" ("a Zalanchi kastély alatt") első írásos említése egy 1281. augusztus 9-én kelt okmányból származik, amelyet Ladislav IV magyar király kapott, aki abban az időben meghódította a várat az áruló Fint nádortól (fia). az Aba család Dávidjának). A királynak sikerült a terve, és Finta nádor vereséget szenvedett, de a kastély körülbelül 50 évig az aboveci rabszolgaterület tulajdonában maradt.

1330-ban a kastélyt Villiam Drugeth mester szerezte meg, akinek az eredeti tulajdonosok a kastélybirtokot négy községre cserélték Šarišská stolice-ban. Nagyon valószínű, hogy ezt nem önként tették, mivel az 1312 júniusi rozhanovcei csata után az abovcik fokozatosan elvesztették befolyásukat és tulajdonukat. Mielőtt elindult volna a lengyelországi királyi hadjáratra, Viliam Drugeth hagyott egy 1330. augusztus 9-én kelt végrendeletet (bár csak 1342-ben halt meg), amelyben a Slanec-kastélyt és más várakat testvérének, Mikulášnak hagyta. A kastély ezután csak néhány évig maradt a Drugeth család tulajdonában, mire a királyi korona tulajdonába került.

1385-ben, I. Nagy Lajos király halála után, rokona a trónharcok részeként - Károly nápoliai Drač-i, Malý nevű király - részeként hatolt be Magyarországra. Magyarország déli fővárosaiból származó nemesség nagylelkű támogatásával 1385. december 31-én Magyarország királyává koronázták. 1386 elején Karol Malý Slanec várát és környékét adományozta az arisztokrata Lossonczy családnak ("Lučenec urai"). Nagy Károly sikeres meggyilkolása után 1386 februárjában Mária királynő (I. Nagy Lajos lánya és későbbi luxemburgi Zsigmond felesége) vette át az országot. Mária 1387-ben adománylevelet bocsátott ki Ladislav Lossonczy volt szlavóniai tilalomról, amely megerősítette a várbirtok örökös tulajdonjogát (Zsigmond király ezt 1405-ben új adománylevéllel megerősítette Ladislav fiai, Zsigmond és Dionüszosz fiai számára). A 15. és 16. században a kastély így a Lossonczy család örökös birtokában maradt. A 15. század második felének a kelet-szlovákiai testvércsoportok tevékenységéhez kapcsolódó viharos események után a kastély súlyosan megrongálódott, és 1490-ben Ladislav Lossonczynak jelentős összegeket kellett fektetnie a javításába. 1552-ben az alsó hegyi csapatok főkapitánya és egyúttal a család utolsó férfi tagja - Štefan Lossonczy - meghalt a törökök elleni harcokban. Lánya, Anna apja kérésére lett a kastély tulajdonosa, hogy I. Ferdinánd király örökös jogokat kapjon.

A Lossonczy család Anna 1590-ben vette feleségül gróf Forgách Zsigmondot, második férje, báró Krištof Ungnad halála után (1618-1621-ben magyar nádor volt). Anna 1595-ben bekövetkezett halála után férje, Zsigmond uralkodott a birtokon, és megpróbálta Slanecet örökös birtokába juttatni családjának. Ez az erőfeszítés akkor ért véget, amikor 1601-ben II. Rudolf császár. adománylevéllel adományozta a várat és a környező vagyont.

A 17. század folyamán a kastély gyakran cserélt gazdát. Az első Habsburg-ellenes felkelés kitörése után Štefan Bocskai vezetésével a várat baromjai foglalták el 1605-ben, a későbbi felkelésekben pedig a vár a lázadók Gabriel Bethlen (1621), ill. felkelők Juraj I. Rákoczi († 1644). Imrich Tököly fegyveres fellépése után Kuruk csapatai már 1678-ban viszonylag gyorsan megragadták Slancát, de a kastély csak egy évig maradt hatalmon. Amikor a császári csapatok a kastélyhoz közeledtek, Kurucék felgyújtották a várat és elmenekültek. Röviddel ezután Leslie tábornokot Leopold császár megparancsolta a kastély teljes elpusztítására, amit meg is tett. A 17. század nyolcvanas éveinek első felében a környező falvakban is nagy a népességcsökkenés, ezt bizonyítja Slanice 1686-os összeírása.

A Slaný-kastély több mint 130 év után romba esett. Az élet 1815-ben tért vissza a várdombra, amikor az uradalom tulajdonosa, Forgách Jozef a központi vártornyot (donjon) rekonstruálta és ott családi múzeumot létesített. Ebben a múzeumban korabeli bútorok, családi címeres festmények és mindennapi használati tárgyak voltak. Štefan Forgách (1916), a Slanec faluban élő család utolsó tagja halála után a múzeum még 1937-ig létezett. A második világháború alatt a kastély tornya fokozatosan leromlott, amíg 1945-ben teljesen le nem égett. . A fatetőt a tűz után helyreállították, és hosszú évtizedekig megvédte a torony belsejét az időjárástól, de a 21. század elején az időjárási viszonyok miatt fokozatosan szétesett. Azóta az egész romnak ki lett téve az elemek, és fokozatosan pusztult el, különösen a kastély legyengült, védtelen helyein.

Jelenleg azonban ennek a nemzeti kulturális emlékműnek a pozitív híre a Mentsük meg a Slanec-kastélyt civil egyesület létrehozása, amely a várhegy megtisztítását, az egész helyszín feltárását, a vár megmentésétől a pusztulástól és a hogy ne felejtsük el gazdag történelmünket.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 13.6.2019
Forrás: Hrad Slanec

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Slanec-kastély
Hrad Slanec
044 17  Slanec
Vidék: Banskobystrický
Időszak: Detva
Vidék: Altalaj
 48.637194, 21.470921

Hrad Slanec
044 17  Slanec

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események