HU HU
0 hodnotenia
A Hradný vrch-t vagy a környező területet már a balti időszak (Lusatian culture - HC horizon), a La Tène a római kor kezdetéig (Púchov-kultúra), végül a szlávok lakták a 9. században Nagy-Morvaország idején. Sajnos nem végeztek jelentős kutatásokat, ezért a várkastély, a Skalka, az Ostrý-hegy, a Komíny, a Podoknie és a Mikov-hegy véletlenszerű gyűjtésével nyert eredmények magyarázó erejére kell támaszkodnunk.

Hričov kastély

A Hradný vrch-t vagy a környező területet már a balti időszak (Lusatian culture - HC horizon), a La Tène a római kor kezdetéig (Púchov-kultúra), végül a szlávok lakták a 9. században Nagy-Morvaország idején. Sajnos nem végeztek jelentős kutatásokat, ezért a várkastély, a Skalka, az Ostrý-hegy, a Komíny, a Podoknie és a Mikov-hegy véletlenszerű gyűjtésével nyert eredmények magyarázó erejére kell támaszkodnunk.

Ily módon főleg szilánk anyagot nyertek, de kőedényeket és vasfogókat is (valószínűleg a 9. század). A megtalált kerámiák nagyon jól meg voltak dolgozva, körben készültek és kemény égettek voltak, ami egy kisebb területen található nagyobb számú települési lelet kapcsán jelezheti a helyszínen vagy a kastély közelében található fontosabb székhely meglétét. a 9. század.

A Hričov név a Grič (jelentése szikla, sziklás) szóból származik. A grič szó jelentése azonos a szerb-horvát nyelven. Szlovákiában ez a szó már az ókor óta jelen van. Helyi névként használták az első írásbeli említéskor.

"Zem Hričov" -t 1208-ban említik először a nyitrai polgármester Tomáš által kiadott dokumentum. Ebben többek között II. András király nevében. és a nyitrai püspök kérésére meghatározza a püspök három vagyonának, nevezetesen Biskupícnak, Hričovnak és Bursixnak a körzethatárait. A Cybrun nevű királyi partraszállás a Tomášhoz rendelt Šomoďská župa Chos faluból a Hričovské határokat a következőképpen határozta meg: az első mérföldkő Čudova mlyna helyén, a második a mező végén van, Ovčiarsky potok egy tereptárgy és leereszkedve mellette a kupolamesterhez. Itt találkoznak a püspök, a tilalom földje és Zsolna (Selinan) földterületei. Délen a határ a Svinná-patak forrásáig megy Rosnixig, ahol tereptárgy található. Nyugattól a Hlboká patakig, majd a Vág folyóig, ahol van még egy mérföldkő. A kastély abban az időben biztosan nem létezett. A dokumentumot ma a budapesti Magyar Tájarchívumban tárolják, és ez a legrégebbi hiteles dokumentum Északnyugat-Szlovákiára vonatkozóan.

"Hričov földjeként" ismét említik IV. Bel király oklevele. 1254-től, ma Kramnica város levéltárában őrzik. Szerinte Belo IV. a magyar király az eredetileg Jánnak, Namslav fiának, akinek a törökök voltak birtokában, adományozta a "Malý Mojš földjét" (Malý Čepčín), majd a megüresedett "Hričov földet adományozta". "a hű szolgamester Tolušnak. R. Marsina szerint a csere oka az lehet, hogy Jánnak az adományozott földön új várat kellett építenie. Mivel erre nem volt elegendő forrása, az ingatlant visszaadta a királynak, és neki adta a "Kis Mózes" (Kis Cepcin) földet. Úgy gondoljuk, hogy "Hričov földjének" kijelölésével a kastélyépítés joga Tolušra is átragadt. Mivel a Beych-család Miklósának 1265-től szóló ajándékozási okirata már kifejezetten megemlíti a kastély "castrum" -ját, és a Beych-család Miklós IV. Bélától kapta. már elkészült várat, amelyet nyilvánvalóan Tluš halála engedett szabadon, a kastély mesterének és építõjének, Toluš mesterének, Farkaš fiának tekinthetjük. 1254 - 1265 között történt.

1397-ben a kastély tulajdonosát Kapolay Dezider néven említik, a Ratold család egyik tagját, udvari lovagot, nyitrai fürdőköpenyt, a Kuman királynő bíráját. A jelšavai Leustach nádor is ebből a családból származott (nádor volt az 1392 - 1396 években). Leustach nádor 1396-ban került a török fogságba a Nikopol melletti törökök elleni csatában. Zsigmond király nem tett erőfeszítéseket, hogy segítsen neki (megszabadult egy erős ellenféltől), és a család nem volt képes megváltani a fogságból. 1400 után az egykori nádor nyilván egy török börtönben halt meg. A család hanyatlása kapcsán Zsigmond király 1397-ben vette át a várat a már említett Kapolay Dezidernek. Kiegészítőkkel (rajta kívül Lietava, az Óvár, Zsolna és Bystrica) egy fontos lengyel nemesnek is adományozta, akinek vitathatatlanul a szubini Sedziwój Paluga (1328 - 1405/1406) volt. Magyarországra Luxemburgi Zsigmondmal érkezett, akinek I. Nagy Lajos király terve szerint leányával, Máriával együtt uralkodóvá kellett válnia Lengyelországban. Ezenkívül S Medziwój volt a híres ctiboricei I. Ctibor (1347 - 1414) anyósa, aki feleségül vette lányát, Dobrochnát (1370 - 1422). Ez a családi kapcsolat Ctiborral, Zsigmond király legközelebbi és leghűségesebb szolgájával, aki később a király által 1408-ban alapított tekintélyes Sárkányrend tagja volt, segített megszerezni S Medziwój hatalmas birtokát.

A várak valószínűleg rossz állapotban voltak, így 1398-ban Srostredwoj évi 2000 aranyat kapott a királytól Zsolna harminc városától. Négy éven át 1000 aranyat kapott fizetésként, és 1000 aranyat használt fel kastélyok javítására. S Medziwój 1405-ben vagy 1406-ban halt meg, és veje, Ctiborice-ból származó I. Ctibor valószínűleg megszerezte az ingatlant. 1414-ben bekövetkezett haláláig birtokolta őket. Ctiboricei I. Ctibor életében olyan fontos volt Luxemburgi Zsigmond számára, hogy halála után annak ellenére, hogy a Novo Mesto nad Váhom-ban alapított templomban akarta eltemetni, valójában a temetkezési helye a magyar királyoknak a belgrádi Fővárosi Bazilikában. Halála után minden vagyonát fia, II. Ctibor örökölte. zo Ctiboríc (? - 1434). Ezt követően, még halála után is, minden, ami nem volt örökletes birtokában, ismét a királyra esett. Ugyanakkor a Ctibor család után a vagyon miatt perek indultak. II. Ctibor unokatestvére igényt tartott a jogaira. Nikolajko. Állításait elutasították, mivel állítólag apja és testvére, I. Ctibor a lengyel oldalon harcolt az 1410-es magyar-lengyel háborúban, amikor a kastély hivatalosan egy másik lengyel Donin tulajdonában volt Skrzynből. Megengedte rokonának, Nyikolajeknek, hogy használja Hričov kastélyát és Lietaváját.

Idén I. Albrecht király elvette Donintól a várat és Ladislav Necpalskýnak adományozta. Nikolajko azonban nem volt hajlandó kiadni, és fegyveres beavatkozással lehetetlenné tette, hogy Tomáš Kotešovský királyi meghatalmazott és Michal, a Trencséni Egyezmény képviselője legyen az új tulajdonos státusa. Nikolajekkel nem történt semmi, mert 1440-ben használta a kastélyt. Még a királyné, Erzsébet özvegye közeli barátja is volt. I. Albrecht király már 1439-ben meghalt. Nem tudjuk, meddig volt Nikolajko a kastély tulajdonosa. Tegyük fel, hogy csak 1442-ben, amikor Erzsébet királynő is meghalt, és Nyikolajko visszatért Lengyelországba, ahol kitűnt a lengyel király szolgálatában.

1527-ben a várat Ján Katzianer császári tábornok meghódította. Ezen akció után a kastély utólagos helyreállítására volt szükség. Az 1536–1558-as években a kastély Podmanickov testvérek tulajdonában volt, akik meghódították a várat, és érmék hamisító műhelyét működtették. Utánuk a kastély 1558-ban Likarka Anna kezébe került. Ján Kilián olasz építtető, aki a kastély fenntartásával volt megbízva, szintén szolgálatában dolgozott. František Thurzo már 1563-ban megvásárolta Hričov teljes vagyonát. Mivel a Thurz család nem Hřečovban élt, és nem fordított kellő figyelmet a védelmére és fenntartására, az 1605-ös Bočkajov-felkelés során a várat gazemberek rombolták le. A 17. század végére Hričov már nem volt kényelmes a maga idejében. A tulajdonosok nem állították helyre, ezért az elhagyott kastély pusztulásának és felbomlásának ideje kezdődik ...

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 13.6.2019
Forrás: Hričovský hrad

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Hričov kastély
Hričovský hrad
013 41  Hričovské Podhradie
Vidék: Žilinský
Időszak: Žilina
Vidék: Horné Považie
 49.211731, 18.619868

Hričovský hrad
013 41  Hričovské Podhradie

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események