HU HU
1 hodnotenie
A Murán-kastély a Muráň falu fölötti kastély romja. Muráň a harmadik legmagasabb szlovák vár.

Muráň-kastély

A Murán-kastély a Muráň falu fölötti kastély romja. Muráň a harmadik legmagasabb szlovák vár.

A várat a 13. században királyi kastélyként építették, hogy megvédje a Gömörtől Liptóig és Zvolenig vezető utat. Rendkívül változatos történelmének köszönhetően Gemer egyik leghíresebb kastélya. 1271-ben Muráň néven dokumentálják, és nem tudjuk, hogy nézett ki akkoriban, mert a 15. század első felében újjáépítették. Több mint valószínű, hogy akkor is egyetlen udvar nagy területét körülölelte egy várfal, több bástyával.
A várat a 13. században királyi várként építették, hogy megvédje a Gömörből Liptóba és Zvolenbe vezető utat. Rendkívül változatos történelmének köszönhetően Gemer egyik leghíresebb kastélya. 1271-ben Muráň néven dokumentálják, és nem tudjuk, hogy nézett ki akkoriban, mert a 15. század első felében újjáépítették. Több mint valószínű, hogy akkor is egyetlen udvar nagy területét körülölelte egy várfal, több bástyával.

A többi tulajdonos közül a Séci család (Széchyovci) érdemel figyelmet, akik 1621 után megvették a várat és újjáépítették. Juraj Séči meggyilkolása után felesége Mária 4 lányával együtt gondozta a kastélyt. Közülük a legidősebb, miután özvegy, 1666-ban újra feleségül vette František Vešeléni-t, az imperiumellenes összeesküvés ismert szervezőjét. Halála után az özvegy (aki nemcsak bátor, de csinos is volt, és "Muránska Venus" -nak nevezte) hevesen megvédte a várat és a császári csapatok meghódították. 3 év után 1670-ben. 1720-ban a királyi kamara eladta a várat Štefan Kohárynak. Az utolsó Koháry egyetlen lánya feleségül vette Coburgot, és 1945-ig a kastély birtokában voltak.
A kastély a 18. században kétszer égett le, és a 18. század végén már nem lakta. 1972-ben megtisztították a várat, és 1980 óta elvégzik a vár szükséges karbantartását.


További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 13.6.2019
Forrás: Wikipédia

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Muráň-kastély
Hrad Muráň
049 01  Muráň
Vidék: Banskobystrický
Időszak: Revúca
Vidék: Gemer
 48.759913, 20.06096

Hrad Muráň
049 01  Muráň

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események