HU HU
2 hodnotenia
"Olyan hely volt, ahol írók, költők, festők és szobrászok találkoztak, hogy megörökítsék az idő szellemét, a pillanat egyediségét, a természet szépségét, a régi kastélyházat és a régi kastély romantikus romjait ..." ( Eloise Beutelová, Oponice 1880 körül)

Oponice kastély

"Olyan hely volt, ahol írók, költők, festők és szobrászok találkoztak, hogy megörökítsék az idő szellemét, a pillanat egyediségét, a természet szépségét, a régi kastélyházat és a régi kastély romantikus romjait ..." ( Eloise Beutelová, Oponice 1880 körül)

Az eredeti kőépület a régi magyar arisztokrata Apponyi család fenséges székhelyévé vált a 16. és 17. században. Ötvözi a reneszánsz kecses görbéit a klasszicizmus tisztaságával, amelyek élénkfehérről zöld szomszédos oázisra változnak a szomszédos parkban, ritka fákkal. Nemességét a belső térben hangsúlyozzák a Medici és a Borgia családra emlékeztető folyosókon rózsaszínű spanyol márványon nyugvó porosz hófehér boltozatok.
Ez Szlovákia egyetlen luxus történelmi szállodája négy csillaggal és 20 000 barokk könyvtárral Szlovákiában, amely nemcsak gazdag történelemmel és sok egyéniséggel büszkélkedhet, hanem a 2007-2011-es "romok hamvaiból való felkelésével" is.


A kastély egy kis szlovák faluban található, az ősi Nyitrától északra. Körülbelül 900 lakos él itt, és nemcsak a történelemben gazdag falu, négy történelmi épülettel vonzza a látogatókat, hanem nagy hagyománya van a szőlőtermesztésben is. A dokumentumok szerint itt már a 13. században termesztették, és a falu címere egy középkorban öltözött férfi, kezében egy nagy szőlőfürtöt tartva. A kastély történelme, amelynek romjai kiemelkednek a falu fölötti hegyek közül, a Nagy Morva Birodalom idejére nyúlik vissza, és a legenda szerint Svätopluk ezen a helyen tárolta kardját és kincsét. Zsigmond luxemburgi király is idejárt és gazdag rókavadászatokat szervezett. A kastély egy ideig a trencséni Matúš Čák oligarchához is tartozott. 1392-ben a Čeklí-birtok (Bernolákovo) fejében a kastélyt a Pecz család szerezte meg, akik Appony falu (ma Oponice) nevét családjuk nevének tulajdonították és ma is használják a város különböző részein. világ. A család a 17. századig élt a kastélyban, majd a faluban egy kőépületet kastélyépületté építettek, és fokozatosan újabb szárnyakat adtak hozzá. Végül, az udvarház utolsó befejezése 1846-ban, amely a híres családi könyvtár volt, az udvarháznak U betű alakot adott.

Az Apponyi család fontos magyar család volt, a felvilágosodás és Mária Terézia uralkodása idején Magyarország legfontosabb és leggazdagabb családjai közé tartoztak. Kitűnőek voltak a katonaságban, részt vettek a tatárok elleni harcokban (1241), keresztes hadjáratokban és a törökök elleni csatákban (1606). II. Rudolf császár érdemeiért léptette elő. és VI. Károly. A báróknak és a grófoknak. A 18. században, de különösen a 19. században a család egyes tagjai kiváló diplomáciában jeleskedtek, Metternich pedig példát mutatott mások számára. Ennek a családnak az utolsó tagja Oponice-ban Apponyi Henrich (1885-1935) volt, aki utódok nélkül halt meg, halála után pedig az uradalmat egy teljesen más család, a Slezák család vásárolta meg, akiknek az uradalmat és az egész birtokot államosították. 1948.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 11.9.2021
Forrás: Chateau Appony

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 383 238 111
Oponice kastély
Chateau Appony
Oponice 271
956 14  Oponice
Vidék: Nitriansky
Időszak: Topoľčany
Vidék: Ponitrie
 48.464032, 18.14828

Chateau Appony
Oponice 271
956 14  Oponice

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események