HU HU
0 hodnotenia
Részben megőrzött és rekonstruált kastély egy mészkőhegyen (548 m tengerszint feletti magasságban), az út és a Poprad folyó bal partja felett, Stará Ľubovňa város fölé magasodva, amely a Ľubovňa-medence meghatározó vonása. A vártól északra fekszik a Ľubovnianska vrchovina, a vártól látható Široký vrch (884,5 m tengerszint feletti magasságban), Stará Ľubovňa városa, Chmeľnica falu, de Šibeničná hora is, amelyet a középkorban gyakoroltak a torkának jobbja.

Ľubovňa vár

Részben megőrzött és rekonstruált kastély egy mészkőhegyen (548 m tengerszint feletti magasságban), az út és a Poprad folyó bal partja felett, Stará Ľubovňa város fölé magasodva, amely a Ľubovňa-medence meghatározó vonása. A vártól északra fekszik a Ľubovnianska vrchovina, a vártól látható Široký vrch (884,5 m tengerszint feletti magasságban), Stará Ľubovňa városa, Chmeľnica falu, de Šibeničná hora is, amelyet a középkorban gyakoroltak a torkának jobbja.

A Ľubovňa vár eredete a 13. század második felére, ill. század elejéig. A várat határőrvárként hozták létre, védve a Lengyelországba vezető kereskedelmi útvonalakat. Egyes források szerint (Menclová, Slivka, Čaplovič, Chalupecký) valószínűleg 1280 körül építtette Boleslav lengyel fejedelem, aki Kunigunda férje volt, IV. Bel magyar király lánya. Ekkor kör alakú tornyot és gótikus palotát építettek. A 14. század elején a várat egy másik, keleti fekvésű palota bővítette, és a kastély további építését felgyorsították az államváltások 1299 után, valamint az oligarchák belső politikai harcai a központi királyi hatalom ellen. Az 1308-1312-es években a kastély az Omodej családé volt, 1315-től a Druget családé. Más források (Beňko, Fügedi, Števk) szerint a kastély a 14. század elején épült Karol Róbert király kezdeményezésére (az első írásos említés 1311-ből származik, amikor "Liblou" néven említik). . Más források szerint, amelyet inkább az emberek tartottak fenn, mint egy legenda, a kastélyt Ľubovenský nemes alapította, akinek tetszett a hely, ahol a kastély áll. Az első adminisztrátorok az Omodej család voltak, nem pedig Matúš Čák, amint azt az irodalom kimondja, ő csak az Omodej család szövetségese volt az uralkodóval szemben, amikor a várat akarták kisajátítani, ami nem sikerült, mert Karol Róbert legyőzte az Omodejt család 1312-ben.

Továbbá állítják, hogy a kastély 1323-ban került a Drugeth család tulajdonába. A kastély eredetének meghatározása - a 13. század végén vagy a 14. század elején - nincs hatással sem az elrendezésére, sem az építési eljárásokra, és így valószínűleg a kastély úgy nézett ki, ahogyan J. Česl rajzai mutatják.

1412-ben a Szepesség 13. városával, valamint a Ľubovňa és a Podolínecký vár birtokával együtt belépett a lengyel előrenyomulásba. A fenntartott városok polgármesterei Ľubovňa várában éltek. 1432-ben és 1451-ben a huszita háborúk során megrongálódott, 1553-ban egy nagy tűz szinte megsemmisítette. Helyreállítása 1555-ben kezdődött Ján Boner polgármester alatt, 1557-ig reneszánsz elemekkel gazdagodott. A kastélyt alaposan felújították és kibővítették, nagy figyelmet fordítva a törökellenes reneszánsz erődre. Az 1591 - 1745-es években a fenntartott helyek polgármesterét a lengyel Lubomirski hercegi család örökölte, amelynek során számos építkezést végeztek a kastélyon. Módosították a második udvar teraszán, a délnyugati sarkon lévő épületeket, megjavították az egykori kastélyépületeket, és sokukat dekoratív padlásokkal befejezték. A 17. században a várat kibővítették és barokkolták. 1647-ben kápolnát építettek és egy harmadik udvart építettek, 1655-1661-ben lengyel koronázási ékszereket tartottak itt a svédek előtt. 1656-ban II. János lengyel király meglátogatta a várat. Kazimír Vasa. 1683 decemberében III. János lengyel király megállt a kastélynál. Sobieski az oszmánok Bécs melletti veresége után.

Albert felesége III. a tartalék városok polgármestere, Jozefína Mária pedig elrendelte a kastély javítását. A projektet Francesco Placidi dolgozta ki a 18. század közepén, de nem valósult meg.

Vezetése alatt csak a kastély rekonstrukciójára került sor 1746 - 1760-ban. 1768-ban Móric Beňovský itt raboskodott.

1772-ben a támogatott szepesi városok visszatértek Magyarországra. A kastély megszűnt a fenntartott városok polgármesterének székhelye, és jelentősége csökkent. Laktanyának használták, később raktárként szolgáltak, végül 1819-ben az állam eladta JF Raisznak, akinek családja azonban 55 év után kiadta a várat költséges karbantartás céljából. Még a városnak sem sikerült fenntartani a kastélyt, ezért 1883-ban eladta. Az új tulajdonos a lengyel gróf Zamoyski volt, aki 1930-ban megjavította a déli teraszon található kápolnát és a lakóutakat. 1945-ig a kastély tulajdonában volt. Röviddel ez után az év után a rekonstruált épületet az idő szellemében iskolaként használták. Csak 1971-ben kezdődtek meg a régészeti és építészeti kutatások a kastélyban, amely 1989 után rövid időre megszűnt, de jelenleg ismét javítás alatt áll. A legújabb kiegészítés a főtorony tetőfedése és fokozatos javítása.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 14.6.2019
Forrás: Wikipédia

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Ľubovňa vár
Ľubovniansky hrad
Zámocká 769/24
064 01  Stará Ľubovňa
Vidék: Prešovský
Időszak: Stará Ľubovňa
Vidék: Alvás, Saris, Tátra
 49.315395, 20.699421

Ľubovniansky hrad
Zámocká 769/24
064 01  Stará Ľubovňa

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események