HU HU
0 hodnotenia
A Kapušany-kastély egy kastély romja Kapušany falu felett, a Bardejov felé vezető út felett, és a Zámčisko-hegy sziklás tetején található.

Kapušany-kastély

A Kapušany-kastély egy kastély romja Kapušany falu felett, a Bardejov felé vezető út felett, és a Zámčisko-hegy sziklás tetején található.

Egy viszonylag meredek dombon, egy régi szláv erőd helyén, a 13. században kastélyt építettek, hogy megvédjék az Eperjestől északra vezető királyi utat. Első tulajdonosa a Moglód család (Malouth nemes FAD 1225 családja) volt. Kihalása után a királyi kamara tulajdonába került, parancsnokává pedig a Matúš Čák támogatója, Henrich Tarczay került. 1312-ben, Karol Róbert és Matúš Čák harcai során a várat elpusztították. 1410 körül Andrej Kappy kapta, aki új erődített épületet épített. A török veszély kapcsán a várat a 16. század második felében megerősítették és újjáépítették, hogy megfeleljenek az új katonai felszerelések követelményeinek. Imrich Tököli foglalta el 1685-ben, de ugyanebben az évben meghódította a császári hadsereg. A 18. század elején a várat Telekessy, II. Ferenc csapatai parancsnoka foglalta el. Rákoci, aki 1709-ben felgyújtotta a várat. 1712-ben ideiglenesen megjavították, de 1715-ben parlamenti döntés alapján lebontották.

A vár túlnyomórészt téglalap alakú elrendezésű, amely a felső várból és az erődből áll. Északról megközelíthető, olyan helyeken, ahol a bejárati torony által őrzött kapu van - alapjai a terepen még mindig láthatók. Az erődöt magas kőfal védte, követve a terep alakját. Gazdasági épületek álltak a belsejében. Magát a kastélyt egy másik ÉK-i tájolású kapu nyitotta meg, amelyet egy megsemmisített prizmatikus torony rögzített. Bal oldalán, a felső várban egy erődítmény fal húzódik, amely körülhatárolja a kastély saját udvarát, amelyet belülről három nagy vak árkád világít meg. A legmagasabb ponton két torony állt, lakóépületben és védekezésben, amelyeket más épületek kötöttek össze, és egy emelettel magasabbak voltak, mint a másik falazat.

A mai napig a kőfalak jelentős magasságban állnak. Néhányan még mindig gipszmaradványokat mutatnak, másutt részben megőrizték az ablakok, lőterek, portálok kőbélését. A konzol egyes részein, amelyek az oromzatot vagy a fa mennyezetet hordozták, a mai napig lehet azonosítani azokat a helyeket, ahol a kandalló volt, és néhol megnézni a boltozatok emelkedését. A torony falazatának vastagsága megmaradt. A várfalakon kőszarufák vannak, amelyek valaha a szoba gerendás mennyezetét vitték. A falakon széles hatótávolságú lőterek találhatók.
2012 óta folynak a vár helyreállításának munkálatai. A Kulturális Örökség Megőrzése projektnek köszönhetően eddig munkát keresőként nyilvántartott emberek találtak itt munkát. Az első évben 20 munkanélküli volt, 2013-ban 30 alkalmazott. 2014-re az 1.4 - Torziós építészet helyreállítása és megőrzése programból eredetileg kért 42 539 euróból 26 400 eurót hagytak jóvá, és 15 ember talált munkát a kastélyban. 2015-ben ez az összeg 28 000 euró volt, és 20 embert foglalkoztattak.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 14.6.2019
Forrás: Wikipédia

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Kapušany-kastély
082 12  Kapušany
Vidék: Prešovský
Időszak: Prešov
Vidék: Saris
 49.054965, 21.320224

082 12  Kapušany

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események