HU HU
0 hodnotenia
Lednice egy várrom, amely a Púchov kerületben található az azonos nevű falu felett, a Fehér Kárpátokban.

Lednice vár

Lednice egy várrom, amely a Púchov kerületben található az azonos nevű falu felett, a Fehér Kárpátokban.

A lednicei kastély a 13. század második felében épült. Funkciója főleg Magyarország északnyugati határának védelme volt, így Lednice az egyik királyi kastély volt. Az 1259 - 1269 években egy bizonyos Marek, Lednice polgármestere volt. A 14. század elején Matúš Čák Trenčiansky ideiglenesen megragadta. 1321 után a kastély ismét az uralkodó kezébe került. A 14. század végén a Pakšiov család tulajdonában volt, amely 1392-ben tartalékba helyezte Henk cseh származású nemesnek. Még a 15. század első negyedében, Zsigmond uralkodása alatt is a sziléziai Kornicából származó Sobek és Matej Bielikovci testvérek lettek a Lednice-kastély és az uradalom tulajdonosai. Birtokukat még a vár huszita helyőrség általi ideiglenes elfoglalása sem veszélyeztette. Tevékenységüket egy ritka, nemzeti nyelven írt dokumentum dokumentálja, 1435-től, amely szerint a strezenícei Mikuš család vagyont adományozott Nimnicében. A magyar trónért folyó harc során, 1475-ben, Matej Korvín átadta Lednicét követőjének, Nehéznek.


Évekkel a mohácsi csata után a Ján és Rafael testvérek által képviselt Podmanick család arra törekedett, hogy végül Lednice tulajdonosává váljon, amint azt egy 1504-es okirat megengedte. Blažej Podmanický Dorota Bielikovának. 1533 őszén katonai támadást indítottak a vár ellen és elfoglalták. Ugyanakkor megállapodást kötöttek Katzianer császári katonai parancsnokkal, aki elismerte állításukat. Lednice 1558-ig a Podmanick család kezében maradt. Rafael Podmanický 1558-ban bekövetkezett halálával a megállapodás szerint a lednicei birtokot és a várat a királyi kamara vette át, mert Rafaelnek nem voltak utódai. A következő évben az ingatlant Imrich Telekeši (Thelekessi) kassai kapitány vásárolta meg. Röviddel ezután, 1560. május 30-án, idősebb korában meghalt, Lednicét pedig egyetlen fia, Štefan örökölte, aki Petr Forgáč lányát, Zuzanát vette feleségül. Egyetlen fiuk, Michal még négyéves sem volt, amikor édesanyja meghalt, és csak tízéves volt, amikor elvesztette apját. Anélkül nőtt fel, hogy edzett volna a durva résekben, ami visszatükröződött az életében. Rablólovag lett. A kastélyban és a kastélyban bizonytalanság uralkodott, megsokszorozódott az alanyok elleni különböző erőszak. Ezért 1600. szeptember 11-én Thurz vezetésével katonai beavatkozásra került sor Lednice kastélya ellen. Telekeshi nem várta meg ezt a katonai akciót a főhadiszállása ellen, mert augusztus közepén Lengyelországba menekült, és ideiglenesen Krakkóban telepedett le.

Thurzo végül csapdába csábította Telekešet a tárgyalások ürügyén. Ezt követően bedobták a várbörtönbe, és 1601. április 3-án kivégezték. Michal Telekeshim karddal halt meg.

Ugyanebben az évben a lednicei birtokot František Dobo, Tekov polgármestere vásárolta meg, de a következő évben leszármazottak nélkül halt meg. Végrendeleti öröksége alapján az uradalom öröklési jogát átruházták rokonaira. Ezek közül Zuzana Lórantfiová 1616-ban vette feleségül I. Rákaj Jurajt. A házasság hozományaként hozta a Lednice-birtokot, amely így a Rákoci-birtok része lett. Az 1708-as trencséni csata után Lednice a többi környező várhoz hasonlóan a császári hadsereg hatalma alá került. Abban az időben a kastély már pusztulásnak indult, mert a karbantartására kevés gondot fordítottak. A legutóbbi Habsburg-ellenes felkelésben a várat a františeki Rákóczi Kurucok foglalták el II. és a felkelés elfojtása után a császári hadsereg 1710-ben felégette a várat. Ezután a várat előre elrendezte a Maťašovsk család, akik 1746-ban szintén megjavították és kiegészítették a hiányzó belső berendezéseket. A Maťašovsk család 1754. évi kihalása után a királyi vagyont ismét a királyi kamara vette át.

Rákiana Juliana és Ferdinand Gobert Aspremont fia, Ján Gobert Aspremont azonban néhány évvel később birtokba vette Lednicét. Az Aspremont család karddal halt meg 1819-ben, Lednice-birtokukat pedig Mária Anna lányuk örökölte, aki 1807-ben feleségül vette Filip Skrbenský bárót. Fiuk, Filip, 1890-ben eladta Lednice ingatlanjait Jozef Schreiber gyártulajdonosnak és üveggyártónak. A kastély azonban 18 év alatt inkább a Lednice-kastély kiegészítőjeként működött, és miközben az összes épület 70 évvel később 1830-ban még állt ez csak egy rom.

A Történelmi és Csillagászati Társaság a lednicei önkormányzattal együttműködve 2004 óta gondoskodik a kastélyról és annak megmentéséről. 1999-ben az északi fal egy része beomlott. 2011-ben mintegy 300 kilogramm kőtömeg szakította le a rom elülső palota részét. Jelenleg a kastély nem látogatható, de jelenleg felújítás alatt áll, hétvégén - tavasszal - meg lehet látogatni.


További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 14.6.2019
Forrás: Wikipédia

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Lednice vár
Hrad Lednica
Lednica 403
020 63  Lednica
Vidék: Trenčiansky
Időszak: Púchov
Vidék: Horné Považie
 49.110498, 18.211318

Hrad Lednica
Lednica 403
020 63  Lednica

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események