HU HU

Podtatranské múzeum Poprádban

1 hodnotenie
A jelenlegi, poprádi Podtatranské Múzeum kezdete a 19. század második felére nyúlik vissza. 1873-ban Starý Smokovec-ben, Magyarország első turisztikai egyesületében megalakult a Magyar Kárpátok Egyesülete. Az egyesület a turizmus mellett tagjain keresztül tudományos és oktatási munkát is végzett. A Tátra és a Tátra régió természeti környezete, kulturális és történelmi emlékei iránti állandó érdeklődés természetes eredménye a múzeum létrehozása volt.

Podtatranské múzeum Poprádban

A jelenlegi, poprádi Podtatranské Múzeum kezdete a 19. század második felére nyúlik vissza. 1873-ban Starý Smokovec-ben, Magyarország első turisztikai egyesületében megalakult a Magyar Kárpátok Egyesülete. Az egyesület a turizmus mellett tagjain keresztül tudományos és oktatási munkát is végzett. A Tátra és a Tátra régió természeti környezete, kulturális és történelmi emlékei iránti állandó érdeklődés természetes eredménye a múzeum létrehozása volt.

A Magyar Kárpát Szövetség 1876. augusztus 6-i közgyűlésén határozatot fogadtak el egy múzeumépítési alap létrehozásáról. A Magyar Kárpátok Szövetségének érdeklődő tagjai szerint az újonnan alapított múzeumnak Kežmarokban kellett volna lennie nem funkcionális régi dolgok közönséges gyűjteményének, hanem nemzetközi jelentőségű hazafias múzeumnak, amely a turizmus területét, a kulturális és tudományos tevékenységek.

Veľkában 1881-ben megalapították a helyi múzeumi egyesületet, a Velický Tátra Múzeum Társaságát, amelynek fő célja saját múzeum megépítése volt. Ezeket az erőfeszítéseket 1882. július 2-án teljesítették azzal, hogy a Tátra Múzeum első múzeumi gyűjteményeit a nagyközönség rendelkezésére bocsátották az evangélikus egyházközség szerény helyiségeiben, amely a helyi iskolában volt. A múzeum fő támogatója és támogatója, Aurel Viliam Scherfel helyi gyógyszerész és botanikus lett a múzeum igazgatója. A Csehszlovák Köztársaság megalakulása után a múzeum igazgatását Veľká falu vette át. Annak érdekében, hogy közvetlenül a faluban építsen vagy szerezzen be egy új, külön épületet a Tátra Múzeum számára, az önkormányzati tanácsnak 1926-ban sikerült megvásárolnia a Krompecher Park egyik turisztikai épületét.

1885. július 22-én rakták le a Kárpát Múzeum épületét Poprádon. Az anyagilag megterhelő építkezés 1886. augusztus 21-én fejeződött be, és a gyűjtemények egy évvel később, 1887. augusztus 6-án kerültek a nyilvánosság rendelkezésére. Az építéséhez szükséges területet egy helyi mecénás, a múzeum nagy rajongója adta ajándékba és hosszú ideje -idő aktív szurkoló Husz Dávid. Az eredeti épületkínálatban a jelenlegi terjedelem körülbelül kétharmada volt. Három szoba volt az emeleten. Az ásványtani, botanikai és zoológiai gyűjtemények mellett néprajzi - turisztikai gyűjteményeket és könyvtárat is bemutattak. 1907-ben elkészült a Kárpát Múzeum épületének első bővítése Poprádban. Két évig tartott, és befejezése után a kiállítási területet két oldalszárny növelte.

A második világháború végén két Tátra alatti múzeum működött, a Kárpátok Múzeuma Poprádban, a Kárpátok Egyesületének igazgatása alatt, és a Veľkai Tátra Múzeum, amelyet a Nagy Múzeum Társaság és a falu kezel, romokban. .

Mindkét egyesület felbomlása után az SNR sz. 51/1945 Coll., A múzeumok valójában eltűntek. A zavaros helyzetet az újonnan létrehozott Poprádi Járási Nemzeti Bizottság oldotta meg, amely 1945. július 26-án a 2. sz. A 349/1945 adminisztrációba vette a feloszlott Kárpátok Egyesületének elhagyott múzeumát Poprádban, valamint a Veľká-i Nagy Múzeumi Társaság múzeumát, amely nem rendelkezett megerősített statútummal, a Tátra és a Tátra két ritka gyűjteményének egyesítése céljából fauna, ásványok, folklór, valamint történelmi és kulturális emlékek, egy intézménybe. A közös múzeumot a Poprádi járás Tátra Múzeumának nevezték el, rövidítve a Poprádon található Tátra Múzeumnak. A Poprádi Járás Tátra Múzeuma, amelyet a kerületi Nemzeti Bizottság hozott létre Poprádon, a háború után az első, háború után helyreállított múzeum lett Szlovákiában, és egyben az első háború utáni múzeum, amely körzeti hatalommal rendelkezik.

1957. április 1-jén létrehozták a Tátrai Nemzeti Park Múzeumát, amelynek ideiglenes székhelye volt a poprádi múzeum épületében (1959-ig). Ugyanezen a napon alapították a Poprádi Járási Nemzeti Történeti Múzeumot. Számú SNR törvény elfogadása után. 109/1961 Coll. a múzeumokon és a galériákon, valamint a készülő új múzeumi hálózatnak megfelelően 1961-ben a poprádi kerületi Honismereti Múzeumot Poprád Podtatranské Múzeumának nevezték el.

1974-ben a múzeum új helyiségeket szerzett a téren lévő volt polgári ház (NKP) épületében, a városi műemlék-rezervátumban Poprad - Spišská Sobota területén.

A kerületi Nemzeti Bizottság hosszú távú alapítója után, Poprádban a múzeum 1991-ben alapítót váltott, a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma (MK SR) lett, 1996-ban - Podtatranské kulturné centrum, 1998 - Eperjesi Regionális Iroda. 2002 óta az eperjesi önkormányzat a múzeum alapítója.

A múzeum több mint 52 500 gyűjteményi elemet és több mint 18 000 kötet könyvet tart nyilván a múzeum könyvtárában. A Vajanského utcai múzeum épületének (2015 - 2016) legutóbbi átfogó rekonstrukciója után, amelyet a Szlovák Köztársaság kulturális műemlékeinek állami jegyzékébe (NKP) bejegyeztek, készen áll arra, hogy megnyitja kapuit a nyilvánosság előtt. Két új állandó kiállítást kínál a látogatóknak. Az első, Poprád és környezete a korok tükrében mutatja be a Tátra alatti vidék betelepülésének történetét a neandervölgyitől napjainkig. A másodikat egy egyedülálló régészeti leletnek - egy poprádi nemes sírjának - Matejoviec-nek szentelik a Kr. U. 4. végétől az 5. század elejéig. Ezek a kiállítások a múzeum kertjében található kézműves műhelyek tárgyait is tartalmazzák.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 17.7.2019

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 52 772 1924
honlap: muzeumpp.sk
Podtatranské múzeum Poprádban
Podtatranské Múzeum v Poprade
Vajanského 72/4
058 01  Poprad
Vidék: Prešovský
Időszak: Poprad
Vidék: Alvás, Tátra
 49.053558, 20.297275

Podtatranské Múzeum v Poprade
Vajanského 72/4
058 01  Poprad

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események