HU HU
1 hodnotenie
Ma a zsinagóga az egyetlen funkcionális zsinagóga a városban. 1898-ban épült Tokaj városában a zsinagóga projektje alapján, mint mór stílusú kiállítási szakrális épület, több orientáló elemgel.

Ortodox zsinagóga

Ma a zsinagóga az egyetlen funkcionális zsinagóga a városban. 1898-ban épült Tokaj városában a zsinagóga projektje alapján, mint mór stílusú kiállítási szakrális épület, több orientáló elemgel.

Az almemórián kívül a szentély különösen értékes a belsejében. Az egész belső teret gyönyörű díszfestmények díszítik, amelyek az épület jelentős károsodása ellenére és alaposabb rekonstrukció nélkül mindeddig megtartották az eredeti telítettséget, kifejezőkészséget és formát.

A zsinagóga 1942-ig szolgálta célját. Az év tavaszán és nyarán a szomszédos területtel együtt az eperjesi zsidók találkozóhelyévé vált közvetlenül a deportálások előtt. Innen az őrök a város több ezer polgárát szállították koncentrációs táborokba. Eperjes megszállásakor a német hadsereg istállókat és garázsokat állított fel a zsinagógában.

A belső tér szükséges javításai és kiegészítései után 1948 októberében ünnepélyesen felszentelték. Szlovákia legszebb funkcionális zsinagógájaként az volt 1989-1990 Los Angeles-i zsidók sikertelenül igyekeztek toborozni és az Egyesült Államokba szállítani. 1991 augusztusában az eperjesi és környékbeli holokauszt több mint 6000 áldozatának emlékművet tártak fel a zsinagóga bejárata előtti udvarban, a legmagasabb szlovák állami tisztviselők jelenlétében.

Az eperjesi Zsidó Múzeumot 2004 - ben hozták létre 1928-ban Szlovákiában első ilyen jellegű. Építésében és gyűjteménygyűjteményében a legnagyobb részesedést a geológiai közösség elnöke, Ing. Bárkány Eugen és dr. Teodor Austerlitz, a híres eperjesi rabbi fia. Nekik köszönhetően mintegy 300 olyan tárgyat sikerült beszereznünk, amelyek nemcsak Szlovákiából, hanem a világ minden tájáról származnak.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben, Fizetős parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 18.3.2020
Forrás: goPrešov.sk

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Ortodox zsinagóga
Ortodoxná synagóga
Okružná 32
080 01  Prešov
Vidék: Prešovský
Időszak: Prešov
Vidék: Saris
 49.000298, 21.237609

Ortodoxná synagóga
Okružná 32
080 01  Prešov

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események