HU HU
2 hodnotenia
Ma Eperjes helyi része, amely a sóforrásoknál alakult ki, és amelyből sót nyertek párologtatással - ez volt az elsődleges módja ennek a fontos alapanyagnak a megszerzéséhez.

Solivar

Ma Eperjes helyi része, amely a sóforrásoknál alakult ki, és amelyből sót nyertek párologtatással - ez volt az elsődleges módja ennek a fontos alapanyagnak a megszerzéséhez.

A só sóoldatból való kivonásának egyedülálló komplexuma a 17. századig nyúlik vissza, bár maga a só kitermelése itt kezdődött a 16. században - 1571-ben, Szlovákia első sóbányájaként megkezdődött a kősó kitermelése. Később azonban a sót ismét sóoldatból főzték. Ez a technológia folyamatosan fejlődött és finomodott.

A műemlékkészlet magában foglalja a Leopold-aknát, a sósvíztározókat, a kohót, a sörfőzdét, a sótárolót, a kovácsműhelyt és a fedelet. A bányászat a Leopold-féle "gödörben", más néven császári néven zajlott, amely akár 155 méteres mélységig is eljut. Csaknem egy évszázados bányászat után felépült egy sziklaépület, amely a kivont sót a felszínre szállította.

A gödör (tengely) elárasztása után sót kezdtek nyerni sóoldatból, amelyet lovak segítségével bőrmohába pumpáltak. A helyi fürdő Közép-Európa egyik legnagyobb volt. A kivont sóoldathoz 1815-ben fából készült tartályokat építettek, és legfeljebb 10 560 hektoliter ritka nyersanyagot tudtak tárolni. A tartályok kő talapzaton álltak, tetejük volt, a sóoldatot fa csövekkel szállították hozzájuk az iszaptartályból. Ezekből a tartályokból a sóoldat az előmelegítéshez, majd a párologtató tartályhoz, majd a csepegtetőkamrákhoz és a szárítóhoz vezetett. Innen a kristályos sót vasúton szállították a raktárba és szállításra.

A fő sóraktár 1825 körül készült el. A területet kiegészítette sófürdő, gépház, raktár és egyéb épületek. 1970-ben Solivart nemzeti kulturális műemlékké nyilvánították, mint a só sóoldatból történő szivattyúzására és főzésére szolgáló egyedi műszaki objektumok komplexumát. 1986-ban leégett a sóraktár. Csaknem 30 évvel később az épületet felújították, és 2015 szeptembere óta a helyiségeit nemcsak a sóbányászat kiállítására, hanem kiállításokra, bemutatókra, kongresszusokra és oktatási tevékenységekre is használják. Solivar az egyik legfontosabb műszaki műemlék Szlovákiában.

A műemlékegyüttest a Solivar Múzeum (Szlovák Műszaki Múzeum) kezeli, és érdekes vezetett túrát kínál a látogatóknak az egész komplexumban. A Solivarban található a bányászat és a sótermelés története nevű kiállítás a sóépület épületében, a sóraktár épületében különféle időszaki kiállítások láthatók.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 18.3.2020
Forrás: goPrešov.sk

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Solivar
Solivar
Solivarská 11559
080 05  Prešov
Vidék: Prešovský
Időszak: Prešov
Vidék: Saris
 48.97943, 21.276032

Solivar
Solivarská 11559
080 05  Prešov

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események