HU HU
2 hodnotenia
Történelem
Nagyszüleink egy darab történelmet hagytak nekünk. Ezért Vlčkovce faluban a helyiek életük egy darabját meg akarták őrizni a következő generációk számára. Láthatja, hogyan éltek az emberek ebben a Nagyszombat melletti faluban a 20. század elején ebben a festői kék házban.

Hétvégi ház Vlčkovce községben

Nagyszüleink egy darab történelmet hagytak nekünk. Ezért Vlčkovce faluban a helyiek életük egy darabját meg akarták őrizni a következő generációk számára. Láthatja, hogyan éltek az emberek ebben a Nagyszombat melletti faluban a 20. század elején ebben a festői kék házban.

Az idősek emlékeznek a ház látogatásakor a fiatalokra, akiket azért tanulnak meg, mert egyáltalán nem ismernek sok tárgyat a múlt századból.

Forrás: www.vlckovce.sk

A múltbeli Vlčkovce életét egy múzeumi kiállítás illusztrálja, amelyet egy 1925-től egy kistermelő eredeti házában nyitottak meg. Ez magában foglalja egy fontos őslakos, Fraň Štefunek szobrász emléktermét is.

Maga a ház, amelyben a történelmi kiállítások helyet kaptak, szintén érdemes megjegyezni. Ez a falu egyik utolsó háza, ahol az idő megállt. Soha nem volt fürdőszoba, öblítő WC és csak víz az udvar kútjában. Az udvaron legalább egy 120 éves eperfa található.

"A vidéki ház arra szolgál, hogy az idősebbek emlékezzenek a múltra, a fiatalabbak pedig tudják, hogy az emberek így éltek" - mondta Ivan Dobrovodský, a nagyszombati kerület Vlčkoviec polgármestere. a múlt megemlékezéseivel létrehozott ház.

Az előszobát Fraň Štefunek nemzeti művésznek szentelték, eredeti bútorokkal és dolgozószobájának egyéb tárgyaival berendezve. Több szobra is helyet kapott itt. Ebben a teremben a Farkas jelmezek és hímzések kiállítása is helyet kapott.

Ezt követi egy kerámiával ellátott "gánek", egy hálószoba fonókerékkel vagy varrógéppel, egy konyha még mindig működő sütővel és konyhai felszereléssel, mintha a házvezetőnő éppen elszaladt volna valahova, a konyha mögött egy kamra és műhely a házvezetőnő munkájához szükséges eszközökkel.

Forrás: www.vlckovce.sk

A keskeny, de hosszú ház egy pajttal, szekérrel és mezőgazdasági gépekkel zárul, kint a menedék alatt cséplőgép, kasza és egyéb felszerelések is találhatók, amelyek a faluban egy gazda közös felszereléséhez tartoztak. A kiállítások megtekintésekor az idősebbek megemlítik, a fiatalok hajlamosak kérdezni, mert sok kiállított tárgyat egyáltalán nem ismernek.

Megvették a házat és megmentették

Körülbelül két évvel ezelőtt Vlčkovce falu megvásárolta a falu egyik legrégebbi házát, és azóta azon munkálkodik. Kihalt állapotban volt, zavart statikával és tetőszerkezettel. Dobrovodský polgármestere szerint a munka nagy részét az általános költségvetésből finanszírozták, részben a pénzügyminisztériumtól és olyan adományozóktól, akiknek tetszett az önkormányzati múzeum létrehozásának ötlete.

A megnyitót követő első hétvégén a falu mintegy ezer lakosa, de Szlovákia különböző részeiről származó bennszülöttek is meglátogatták Farkašín, később Vlčkoviec múltját. Ivan Dobrovodský polgármester elsősorban a környék iskoláinak gyermekei számára kívánja elérhetővé tenni a Tájházat, mert egy ilyen múzeumi darabgyűjteményt, amelyet Nagyszombat mellett, Vlčkovcében sikerült összegyűjteni, a környező falvakban sehol nem állítják ki.

Vlčkovce falu Nagyszombattól csupán néhány kilométerre található, az R1-es gyorsforgalmi út mellett. Évszázadok óta Farkašín néven ismert, míg 1948-ban Vlčkovce nevet kapta.

Forrás: www.vlckovce.sk

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben


Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 29.9.2022
Forrás: Vlčkovce

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Hétvégi ház Vlčkovce községben
obec
Vlčkovce 14
919 23  Vlčkovce
Vidék: Trnavský
Időszak: Trnava
Vidék: Trnavsko, MAS 11 PLUS, 11 PLUS kistérség
 48.3093025, 17.653774

obec
Vlčkovce 14
919 23  Vlčkovce

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események