HU HU

Római katolikus templom és plébánia Budmericében

1 hodnotenie
A falu templomának és paplakának története egyben a falu lakóinak története és életképe. Budmerice falu első említése 1296. évről származik. Kerestúr falu akkori neve a Kerest Úr kifejezésből származik az Úr Magyar Keresztjéből. A budmericei római katolikus egyház a mai napig a Szent Kereszt Felmagasztalásának szenteli. Az egyházat mint olyat soha nem bontották le. Többször leégett, átépítették, javították és bővítették.

Római katolikus templom és plébánia Budmericében

A falu templomának és paplakának története egyben a falu lakóinak története és életképe. Budmerice falu első említése 1296. évről származik. Kerestúr falu akkori neve a Kerest Úr kifejezésből származik az Úr Magyar Keresztjéből. A budmericei római katolikus egyház a mai napig a Szent Kereszt Felmagasztalásának szenteli. Az egyházat mint olyat soha nem bontották le. Többször leégett, átépítették, javították és bővítették.

Eredetileg gótikus templom, egyhajós templom, félkör alakú presbitériumzárással, cseh palacsintával boltozva. A hajó boltozata a behúzott oszlopokon nyugszik.
A déli oldalon sekrestye és sokszögű torony található, amelyet sokszögű sisak borít. A templom homlokzata sima, egy toronyon, egy- és kétszintű tartóoszlopokkal.
A késő barokk főoltáron kép látható Szent magasztosításáról. Kereszt menzával, amelyen egy sátor (szentély) található, imádó angyalalakokkal. A főoltár oldalán barokk szobrok találhatók Szent. Péter és Szent Pál a 18. század első feléből. A főoltártól jobbra, az oldalsó oltáron található Nepomuki Szent János olajfestménye 1801-ből, G. Schneider képzőművész és Szent Foster József szobor. A templomban körmeneti kereszt található, amely népi fafaragásból készül, barokk elemekkel. 1634-ben toronyórát építettek a budmericei templomra.

Az 1705-ös rákoci felkelés idején a budmericei templom megrongálódott, ezért az 1718-1736-os években általános rekonstrukciója megtörtént. Az alapokból épült, és a nyolcszögletű torony, az egykori gótikus templom maradványai mellett az új templom román stílusban épült. Két harangot tettek a toronyba. Az egyiket Szent Péternek és Szent Pálnak, a másikat Szent Vitus vértanúnak szentelték. A Boldogságos Szűz Máriának szentelt mellékoltár 1730-ban épült, 1731-ben pedig egy második mellékoltár áll Jézus Isteni Szívének szobrával. Mellette Keresztelő János képe, alatta pedig egy kőkeresztelő működik. Az 1735-1736-os általános rekonstrukció során az eredeti templomból átadták a berendezéseket, új szószéket, fakórust és orgonát, négy oltárt és harangot építettek. Az új templom azonban nem tartott sokáig, 1774. május 21-én szinte leégett, és vele együtt a plébánia és a falu nagy része. A templomból csak csupasz falak maradtak. Szükség volt egy új paplak felépítésére és a templom helyreállítására. A templomot 1782-ben szentelték fel, bár még nem készült el. Amikor 1795-ben új pap, Jozef Balko érkezett Budmerice-be, ki kellett tölteni az oltárokat, ki kellett festeni a szószéket, az orgonát és a templom főhajójának azt a részét, amelyet nem védtek meg.

Mint vdp. Jozef Balko plébános volt a gróf fiainak nevelője, a Červenokamenské birtok nagylelkű volt számára és Budmericében egy gyönyörű, többszintes plébánia nőtt fel, a plébános számára különleges kápolnával és gazdag könyvtárral. (1796-1800) A felújított templomban mellékoltárt építettek a Szent Családok és 1731-ben olajfestmény, festmény Szent. Keresztelő János az új márványkeresztelő felett volt. A keresztállomások és a torony új órájának festményei is ebből az időszakból származnak. 1869-ben, a nagy javítások során a Vdp hatása alatt. Štefan Mráz lelkész, egy harmadik harangot adtak hozzá. 1896-ban és 1934-ben népi missziókat tartottak a faluban. Az új paplak mellett ekkor épült egy emeletes iskolaépület, amely 1987-ig állt ott. Iskolaként az 1960/61-es tanévig szolgált, majd helyiségeit tűzoltóságként, később galambként használták. tenyésztők a faluban. 1953-ban és 1977-ben is javították a templom tetejét, ebben az évben ugyanakkor javították a plébániát és a templomot, 1984-ben kifestették és az ablakokat megjavították.

A Vdp működési időszakában épült paplaképület. Jozef Balka (1795 - 1834) plébánost 1995-ben lebontották, és 1996-ig Budmericében nem volt plébánia. Vdp. Marán Gáborík lelkész Doľanyban élt, amelynek akkor még nem volt saját papja, és a budmeri egyházfő ott képviselte. Ez azt jelenti, hogy négy önkormányzatot irányított, Budmerice-t és Jablonecet, mint fiókot, és Doľany-t, amelyhez Štefanová fiók tartozik.

A lelkipásztori feladatok mellett új paplakot is épített Budmericében. Természetesen a budmericei és jabloneci hívők segítségével 2002-ben elkészült és 2003-ban jóváhagyták. A plébánia helyiségeit jelenleg a CHORUS ANGELICUS kórus bérli az énekpróbákhoz, és természetesen egy pap lakása, a plébánia vdp adminisztrátora. JUDr. Branislav Trubač / 2014. július 1. óta /.
2000-ben, sok év után, a Redemptorista keresések vezetésével a Népmissziókat ismét megrendezték a faluban. Ebből az alkalomból új missziói keresztet építettek a templom mellett.
2009. január 4-én Bl. Zdenka Schellingová. A templomban emléktábla van II. János Pál atya látogatásához. Szlovákiában, amikor áthaladt a falunkon. A redemptorista keresések vezetésével 2011-ben ismét népi missziókra került sor a faluban, már a budweisi származású Robert Režný édesapjával együttműködve, amelyet 2006-ban szenteltek pappá.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 18.11.2021
Forrás: Budmerice

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Római katolikus templom és plébánia Budmericében
Budmerice
Vidék: Bratislavský
Időszak: Pezinok
Vidék: Trnavsko, Vöröskő kistérség
 48.35358, 17.409878

Budmerice

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események