HU HU
0 hodnotenia
Már 1912-ben ott volt az első mozi Trencsénteplicen. Olimpiának hívták, és körülbelül a mai Savoy-ház helyén állt.

Mozi Prameň

Már 1912-ben ott volt az első mozi Trencsénteplicen. Olimpiának hívták, és körülbelül a mai Savoy-ház helyén állt.

A Kursalon épületét Kotschi építész készítette az Ifigénie d´Harcourt kezdeményezésére, és 1892-ben avatták fel. Mivel az épület kétszer égett le, jelenlegi megjelenése egyértelműen eltér az eredetitől. Ennek ellenére továbbra is eredeti célját szolgálja - kulturális események számára. Közép-Európa legrégebbi kamarafesztiválját, Zene Nyár (1937) néven is rendszeresen rendezik itt.

Kino Prameň részévé vált annak a résznek, amelyet a tűz után rekonstruáltak.

Kezdetben az auschwitzi beszélgetéshez tartozott.

Később Trencsénteplic városa megkezdte a mozi üzemeltetését, a bérleti díjat Kúpeľ fizette. A mozi sok éven át szolgálta célját. Amikor azonban Peter Hledík felvetette a filmfesztivál létrehozásának ötletét Trencsénteplicen, a helyiségeket javítani kellett.

Hosszú hónapokig a mozit úgy rekonstruálták, hogy 1993-ban készen állt az Artfilm filmfesztivál első évére. Az Art Film Fest jelenleg a leghosszabb ideig tartó megszakítás nélküli nemzetközi filmfesztivál. 2014-ben ez már a 22. éve volt.

Az Artfilm hagyománya a filmrendező, a fesztivál hosszú távú művészeti vezetője, Petr Hledík és Vladimír Štric filmrendező kezdeményezésének köszönhető, akik 2004-ig programigazgatóként dolgoztak. Božidara Turzonovová szlovák színésznő kezdettől fogva a fesztiválbizottság elnökeként vett részt a fesztivál előkészítésében.

Az 1990-es évek elején Koliba filmstúdiói megszűntek, a szlovák mozi finanszírozása gyorsan kimerült, és a filmek leálltak. Az Artfilm tehát az élő operatőröket akarta felváltani. Az első év 1993. június 14-én kezdődött Trencsénteplicen, az UNESCO égisze alatt. A dokumentumfilmek kamaravetítése volt. Csak a Prameň moziban vetítették. Ekkor mintegy 400 néző 102 filmet nézett meg a fesztivál 6 napja alatt. Összehasonlításképpen: 2010-ben 38 305 néző volt.

1995 óta a színészmisszió díját Trenčianske Teplice-ben adják át a fesztivál részeként. Első díjazottja az olasz színész, Franco Nero volt. Az eddig a díjat elnyertek listáján olyan neveket találhatunk, mint Geraldine Chaplin, Jean-Paul Belmondo, Gina Lollobrigida, Catherine Deneuve, Omar Sharif, Jeremy Irons, Ornella Muti és Gérard Depardieu. A szlovák és cseh személyiségek közül Jozef Kroner, Emília Vášáryová, Ladislav Chudík, Jiří Bartoška, Marián Labuda, Jaromír Hanzlík, Iva Janžurová és Bolek Polívka nyerte el a díjat.

Jelenleg a Kino Prameň a modern digitális mozik egyikévé vált.

2013-ban digitalizálták a mozit.
2014-ben a mozi fűtésének és légkondicionálásának teljes rekonstrukciójára került sor. Az ülést kicserélték és a szőnyeget lefektették. Továbbá helyreállították a mozi bejáratát, és az egészségügyi létesítményeket összekötötték a Kursalon többi részével.

KÖNNYEN MEGHÍVUNK!

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben, Fizetős parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 17.3.2020

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 918 635 199
honlap: kino.teplice.sk
Mozi Prameň
Kino Prameň
17. novembra 314/32
914 51  Trenčianske Teplice
Vidék: Trenčiansky
Időszak: Trenčín
Vidék: Közép Považie
 48.908311, 18.176928

Kino Prameň
17. novembra 314/32
914 51  Trenčianske Teplice

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események