HU HU
2 hodnotenia
A templom legrégebbi leírása 1634-ből származik, és nagyon rövid. A templomot elkerítették, a körülötte lévő terület temetőként szolgált. Volt egy kis harangja. A jezsuiták, akikhez a Fehér Egyház 1630-tól kezdve rendjük 1773-as megszüntetéséig tartozott, a Szent templom templomának javításáról is gondoskodtak. Martina.

Szent templom Martina

A templom legrégebbi leírása 1634-ből származik, és nagyon rövid. A templomot elkerítették, a körülötte lévő terület temetőként szolgált. Volt egy kis harangja. A jezsuiták, akikhez a Fehér Egyház 1630-tól kezdve rendjük 1773-as megszüntetéséig tartozott, a Szent templom templomának javításáról is gondoskodtak. Martina.

1721-ben a Jézus Társaság biztosította és finanszírozta magát az egyház helyreállítását. Építészeti szempontból egy viszonylag egyszerű toronnyal és haranggal ellátott épület volt. A templomnak nem volt sekrestye. A templom belsejét a főoltár uralta, Szent képpel. Márton, a templom védőszentje. Szűz Mária 5 ábrázolása egészítette ki. Patennával ellátott serlegeket és serlegeket tároltak a tabernákulumban. A plébániának csak 1 monstanciája volt, és a pap csak a plébániatemplom istentiszteleténél értelmezte. Mellékoltár Megváltó Krisztus képével és Szűz Mária szobrokkal és Szent Jánost a templom bal oldalára helyezték. Fából készítették a papi osztályt és kifestették. A hajó padjai 2 sorban voltak elrendezve. A falakon 4 festmény lógott, amelyeket a Jézus Társaság adományozott. A templom tetejét cserép borította. Az 1731. évi vizitáció nem említi az orgonát. Csak Baťán 1782-ből származó látogatásakor íródott. A fakóruson 3 mutációjú, síp nélküli orgona található. Abban az időben fából készült gyónást tettek a templom belsejébe. Meg kell jegyezni, hogy az egyháznak saját liturgikus felszerelése volt, és nem volt függő a plébániatemplomtól. A jezsuiták jelenléte a faluban az egyház javát is szolgálta. A kedvezőtlen helyzet a tulajdonosváltás miatt következett be. A jezsuita rend felszámolása után Anton Brunšvick megvásárolta a Fehér templomot a Magyar Királyi Kamarától. a Dolná Krupa-tól. A megvásárolt ingatlant a Brunswick család bérelte 1790 óta. Jozef F. Skolonič lett az első generátor 6 évig. Második bérleti szerződést kötöttek Alojz Bartakovič-al 4 évre. Más fehér templombérlők is jobban használták a kápolnát a kastély területén, és megfeledkeztek a fióktelep állapotáról. 1813-ban a látogató megjegyezte, hogy a templom a Szent Az ágban lévő Martina romba esik. A pap itt szolgált Szent. Szentmise évente négyszer, az előírt ünnepeken. 1847-ben csak 1 istentiszteletet tartottak a fiókegyházban, a szent védőszent ünnepén. Martina.

A 20. század elején csak a kápolna Szent Rosalie azonban elromlott. Ezért a polgárok új templomot akartak építeni. Megkezdődtek a gyűjtések, és Viliam Ujhély pap elkészítette a templom tervét. Ez azonban nagyon hivalkodó volt, ezért túl drága, és mivel a falu szegény volt, sokkal olcsóbb építkezést kellett végrehajtani. Példaként vették a nagyszombati templomot. Az alapkövet 1940. július 7-én szentelték fel. Az akkori nagyszombati püspök, Mons. Pavol Jantausch. Mindenki örömére a templomot tizenöt hónap alatt állították fel, és Krisztus király ünnepén, 1941. október 25-én ünnepélyesen felszentelték. A templom egyhajós, a sekrestye a déli oldalon oldalról csatlakozik és saját külső bejárattal rendelkezik. A tető eredetileg csempézett, később helyére egy lemez került. A templom tornya a nyugati oldalon található. A hívek a falu segítségével melléképülettel egészítették ki a torony elejét. A templomba két oldalról lehet bejutni, míg a bal bejárat akadálymentes. Ma a kerek ablak művészi ólomüveggel van a szentély homlokzatán. A sátorban Krisztus király szobra található, akinek a templomot szentelik. A hagyomány szerint itt október utolsó vasárnapján ünneplik az "ünnepet".

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 9.8.2021
Forrás: Fara Ružindol

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Szent templom Martina
Kostol sv. Martina
Ľadová 5389/11
919 34  Biely Kostol
Vidék: Trnavský
Időszak: Trnava
Vidék: Trnavsko
 48.365953, 17.529342

Kostol sv. Martina
Ľadová 5389/11
919 34  Biely Kostol

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események