HU HU
0 hodnotenia
Ha szereted a szorosokat és a kanyonokat, mindenképpen javasoljuk, hogy látogassa meg a Jarabinský természetvédelmi területet. Ez egy kis völgy a Malý Lipník patak körül. A völgy kanyonig tartó szurdok jellegű, attól függően, hogy az áttörés melyik részén tartózkodik.

Jarabinský áttörés

Ha szereted a szorosokat és a kanyonokat, mindenképpen javasoljuk, hogy látogassa meg a Jarabinský természetvédelmi területet. Ez egy kis völgy a Malý Lipník patak körül. A völgy kanyonig tartó szurdok jellegű, attól függően, hogy az áttörés melyik részén tartózkodik.

A Jarabina-áttörés, amelyet néha Jarabina-szorosnak is neveznek, Jarabina falutól északra fekszik, Stará Ľubovňa közelében. Nem sok időbe telik, hogy itt kiránduljon. Alapvetően könnyű túrázni, amely kisebb gyermekek számára is alkalmas. Csak kissé óvatosnak kell lenni, amikor a rétről az áttörés felé haladva halad, ahol a túraút egy meredekebb lejtőig vezet. Vigyázni kell az eső után is, vagy ha a patakban több víz van, és azt elárasztja, hogy ne csúszjon meg. Látogatásunkkor azonban az egész áttörés zökkenőmentes volt.

A Malý Lipník patak mentén tett séta varázslatos. Idilli csend van, amelyet néha a közeli kőbányából érkező hangok szakítottak meg. Kár, hogy az útvonal rövid, és az egész áttörést elvileg néhány perc alatt átlépi, mivel a Jarabinský-patak hossza 700-800 méter.

Ha Jarabina faluból választott itt, akkor az áttöréshez való megérkezés után egy csodálatos, csillogó áttörést várhat a kezdeteiben. Itt a patak jelentősen belevág a környező, több tíz méter magas sziklákba. Aztán van egy ösvény a patak mentén, amelyet elszórt sziklák, pataknövényzet, néhány bojtorján, fák vagy masszív sziklák kísérnek. A séta igazán szép és nagyon pihentető, egyetlen hátránya a közeli kőbánya és egy viszonylag rövid út.

Hogyan juthatunk el a Jarabin-áttörésig?

Megkezdheti a túrát a Jarabina-áttörésig Jarabina faluban, amelyre a főútról a Stará Ľubovňa előtt (vagy Stará Ľubovňa mögött, attól függően, hogy melyik irányba halad) van egy kanyar. A faluban például egy kis parkolóban lehet parkolni a helyi templom mellett. Egyébként van egy kisebb emlékmű is Jarabina falu elesett hőseinek a fasizmus elleni harcban.

A templomból kövesse a kék jelzést. Miután elhagyta a falut, hirtelen találkozik egy aszfaltozott mellékúttal, amely a szomszédos Litmanová faluba vezet. Egy darabig rajta maradsz, amíg egy keresztre nem bukkansz, amely mellett egy földút van, amelyre rá kell fordulnod. Akkor egy réten találja magát, ahol alkalmanként találkozik egy aranyos juhnyájjal. Így legalább látogatásunkkor ugatásukkal kellemesebbé tették számunkra az utazás ezt a részét :)

2987_cibw5oge7z.jpg

A rétről irány a helyi kőbánya. Egy idő után azonban találkozni fog a Jarabinský áttöréssel. Meredekebb meredek lejtőn mászol, és ott vagy. Vigyázzon lejtőn leereszkedni, különösen, ha gyermekek vannak veled. Nem bonyolult, de ha rosszabb cipőd van, akkor megcsúszhat.

Az útvonal, ha a kék jelzést követi Jarabina és Jarabinský potok között, körülbelül 30-40 percet vesz igénybe. Elég gyorsan megy át az áttörésen, így összesen két órán belül kényelmesen és ebédszünettel kezelheti az egész út idejét oda-vissza és kényelmesen a Jarabin-áttörésnél.

2987_hi7lqjpedx.jpg

Az áttörésnél

Valószínűleg a túra legszebb részét fogja megtapasztalni az áttörés elején. A Malý Lipník patak itt nagyon ragadozó sziklákba vág, gyönyörű, fotogén díszletet teremtve. A patak körüli szurdok csak néhány méterre van, és ha a pataknak kisebb az áramlása, akkor itt is megnézheti egy kis akrobatikával. Ezután a patak a kőbánya felé áramlik, ahová már nem lehet eljutni.

2987_mogii3xw35.jpg

Választhat azonban a patakkal ellentétes irányban. Szép séta vár rád, ahol a völgy jellege keskeny szurdokból szélesebb kanyonra változik. A patak környékét több tíz méter magas, egykor csupasz, néha erdős sziklák szegélyezik. Az erdő itt többnyire lucfenyő, de itt-ott lombhullató fával is találkozhat. A patakot számos zöld bojtorján csoport szegélyezi. Itt-ott találkozhat egy nagyobb sziklával is, amelyet el kell kerülni, át kell hagyni vagy meg kell kerülni. Ez azonban nem nehéz.

Az információs tábláról

Az áttörés felé vezető úton egy információs panelre bukkantunk, ahol néhány alapvető információt olvastunk a Jarabin-áttörésről. Már tudjuk, hogy ez vészhelyzet. A környező dombokkal együtt a gerinczónában található Magura flysch kövületei alkotják. A szurdok csaknem egy kilométer hosszú és 100 m széles, amely fokozatosan 1-3 méterre szűkül. Az áttörésben 5 lépcső van.

Ha érdekli, milyen magasak a környező falak, akkor az információk szerint 10-20 méter magasak. Érdekes, hogy az áttörés közelében megtalálhatók a jura időkből származó megkövesedett ammitok és kagylók. Főleg a szomszédos kőfejtőben találták meg őket. Még mindig ki kell emelni, hogy az áttörés védett. 1967-ben védett természeti alkotássá, később pedig védett természetvédelmi területté nyilvánították.

2987_je15dlz7cp.jpg

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben


Alkalmas: Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 26.3.2020

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Jarabinský áttörés
severne od obce Jarabina
065 31  Jarabina
Vidék: Prešovský
Időszak: Stará Ľubovňa
Vidék: Alvás, Saris, Tátra
 49.347583, 20.648833

severne od obce Jarabina
065 31  Jarabina

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események