HU HU
0 hodnotenia
A Poloniny Nemzeti Park, amely a legkeletibb szlovák nemzeti park, 1997-ben került a szlovák nemzeti parkok hálózatába.

Poloniny Nemzeti Park

A Poloniny Nemzeti Park, amely a legkeletibb szlovák nemzeti park, 1997-ben került a szlovák nemzeti parkok hálózatába.

A Poloniny a szlovák-lengyel-ukrán határon található, és közvetlenül a Lengyel Bieszczady Nemzeti Park és az Ukrán Užan Nemzeti Park szomszédságában található.

A nemzeti parkot bejelentő hegyi komplexum Bukovské vrchy néven ismert.

A Poloniny név az egyedülálló hegygerinc rétekből származik, amelyek az erdő szintje felett helyezkednek el, ezeken a részeken poloniny néven.

1993-ban a Poloniny Nemzeti Park bekerült az UNESCO által a nemzetközi bioszféra rezervátumok hálózatába. 2007 júniusában a Bukovské vrchy-hegységben található Stužica, Havešová és Rožok erdők felkerültek az UNESCO természeti örökségének listájára, a Vihorlat-erdővel együtt a Vihorlat-hegységben található Vihorlat-erdővel és az ukrajnai erdőkkel együtt.

A Poloniny Nemzeti Park csaknem 80% -át erdők borítják. A táj jellegzetes karakterét lekerekített hegygerincek és nedves völgyek képviselik. Az éles sziklás dombok csak helyenként emelkednek a felszínre.

A terület egyedisége abban rejlik, hogy Európában előfordulnak az őshonos bükk-fenyő erdők legnagyobb komplexei, amelyek helyenként átjutnak az erdőkbe, ritka és veszélyeztetett növény- és állatfajok rendkívüli koncentrációjában.

Polonín területét a nagyragadozók - barna medve, ragadozó farkas, hiúz és vadmacska - előfordulása jellemzi. Van egy hegyi bölény is, amely Szlovákiában csak ebben a nemzeti parkban fordul elő a vadonban.

A Polonín meglátogatásának fő kiindulópontja Nová Sedlica falu. A Poloniny a Dark Sky Park néven is ismert, amelyet a biodiverzitás 2010-es nemzetközi évének alkalmából Szlovákiában az első sötét égbolt területté nyilvánítottak.

A Tejút tökéletesen látható a környéken, távcső nélkül pedig több ezer csillagot lehet látni (városokban csak 200, a nagyvárosokban pedig csak 20). A Dark Sky Park az éjszakai környezet védelme mellett informatív turisztikai programot is biztosít.

3024_0elk7u71fi.jpg

Megpróbálhatja megfigyelni az eget a Kolonický sedlo csillagászati obszervatóriumában is, amely a humennéi Vihorlat Obszervatórium előőrse. Olyan területen található, ahol nagyon alacsony a fényszennyezés.

Csillagászati műszerei közé tartozik a Vihorlat Nemzeti Teleszkóp (VNT), Szlovákia második legnagyobb távcsöve, amelynek fő tükörátmérője 1 méter. A környéken van egy planetárium is, amelyet a Kárpát-ég projekt részeként építettek.

Megfigyeléseket, valamint az iskolák és a nyilvánosság számára szervezett egyéb rendezvényeket megrendelésre a csillagvizsgálóban végzik .

3024_lx42mc2txt.jpg

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 31.3.2020

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 57 768 561
Poloniny Nemzeti Park
067 61  Stakčín
Vidék: Prešovský
Időszak: Snina
Vidék: Horný Zemplín
 49.065162, 22.409829

067 61  Stakčín

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események