HU HU
1 hodnotenie
A Slanské vrchy északnyugati részének szélén, Eperjes melletti Podhradík falu fölött egy andezit dombon található földvár romjai.

Sebes-kastély

A Slanské vrchy északnyugati részének szélén, Eperjes melletti Podhradík falu fölött egy andezit dombon található földvár romjai.

Hozzáférés és környéke
Eperjesről Vyšná Šebastován keresztül eljutunk Podhradík faluba, amely majdnem a végéig visz egy kisebb kereszteződésig. Itt átkelünk a Šebastovka patak hídján, ahol egy kisebb parkoló található, és tanösvény kezdődik. Innen egy 15 perces út vezet az erdőn, enyhe lejtéssel a Šebeš kastélyhoz. Később jobbra fordulunk a kastély alatt, itt viszonylag meredek, de rövid végső emelkedés kezdődik a kastély felé.

Belső és külső
A várfal eredetileg a keskeny és sziklás fennsík teljes kerületén húzódott. A vár nyugati részén volt egy kör alakú torony. Az udvar túlsó felében egy téglalap alaprajzú lakóépület volt.
A kastélyt sok évig elhagyták és benőttek. Csak 2012-ben kezdődött meg intenzív munka a helyreállításán. A régészeti kutatásokat az invazív fák igényes eltávolítása előzte meg. Az eredeti várból csak alacsony kőfalak maradványai maradtak fenn.

3047_nccia4fmia.jpg

Történelem és személyiségek
Eredetileg azon a helyen, ahol a kastély ma áll, volt egy Hranloudzalasa (Hulloudzalasa) nevű lakás, amelyet valószínűleg 1285 óta elhagytak. A név a lovagok tagjainak fekete szokásán alapult, akik valószínűleg ott egy fa őrvárat igazgattak.
Synak lovag 1307 körül megszerezte az említett terület környezetét Omodeju Abu magyar nádortól, aki 1315-ig új kőkastélyt épített a Mačací kameň (Machkakw, ma Zámek) hegyen. Ezt a várat említik Karol Róbert király adománylevelében 1315-től. A kastély 1491-ig Synak utódaié volt. Időközben azonban belső zavargások miatt többször elvesztették az uradalmat. Néhány sebbesi nemes fellázadt Zsigmond király ellen, és elkobozta vagyonukat. Később, 1401-ben, egy bizonyos Simon jóvoltából, aki részt vett a Nikopol melletti oszmánokkal folytatott hősies csatában, vagyonukat visszaadták nekik.
Matej király halála után ezúttal Šebeš urai támogatták Ján Albrecht királyt, akinek katonái elfoglalták Eperjeset. Az új magyar király, Vlagyiszlav II. Jagelovský azonban 1491-ben rövid időre rövid időre Kassa városának adományozta a várat. A kastély azonban hamarosan visszatért az eredeti tulajdonosok kezébe. A kastély tulajdonosai azonban nem voltak jó kapcsolatban a szomszédos Eperjes várossal, mivel nem tudtak megegyezni a kerület határairól. A vita 1475-ben nem került bíróság elé, de még ez sem oldotta meg.

A kastély tulajdonosa, Sebesi František a vitát megegyezéssel akarta megoldani, de az eperjesi őrök a mohácsi csata után kihasználták a kettős kormány előnyeit, és annak ellenére, hogy 1528-ban megpróbáltak megállapodásra jutni, a várat meghódították. Eperjes városa. A kastély ekkor még nem tűnt el, de az 1537 körüli visszahódítás után Sebesi várúr polgármestere és Geraki castellán felakasztották a várkapun. Egyes források azt állítják. hogy a kastély éppen akkor tűnt el, de legkésőbb az 1550-es csatározások során, amikor az eperjesi lakosok leégették. Az biztos, hogy már a 17. század elején romként emlegetik a várat.
2012-ben megkezdődtek a kastély helyreállításának munkálatai. A régészeti kutatásokat az invazív fák igényes eltávolítása előzte meg. Csak a kőfalak maradványait őrizték meg.

A kastély legendája
Eperjes polgármestere, Fontanus és tanácsosai kocsikon jöttek fel a Šebestovka-völgyben a Šebeš-kastélyhoz. A vár ura, František felkérte őket, hogy egyezzenek meg békében a kerület határain. Eperjes és Šebeš között sok veszekedés folyt e vita miatt. Nyitott kapukkal és teljes bankettasztalokkal fogadták őket. A vendégek beléptek a kapun, amikor kiáltás hallatszott az erdőből. Tömeg fegyveres eperjesi ember támadta meg a kastély udvarát. Mindent, ami szórakozásra készült a viták rendezéséhez, az eperjesi emberek ettek, ittak, kiürítették a raktárakat és a pincéket, végül a kastély kapujában felakasztották a megkötött házigazdát Františeket a castellannal együtt. Mire a császár a polgármestert hibáztatta, Sebes megégett és gazdái meghaltak. Hogy az eperjesi polgármester beleegyezett-e embereibe, hogy Šebešet ilyen módon lefoglalják és megbüntetik a határviták miatt, vagy az eperjesi embereknek elfogyott a türelmük és saját kezükbe vették az igazságszolgáltatást, az már nem fontos. Csak kő kövön maradt belőlük. És ha sikolyokat hall az erdőből, ne féljen. Ez csak a dühös eperjesi emberek visszhangja.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 3.4.2020
Forrás: hrady-zamky.sk

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Sebes-kastély
080 06  Podhradík
Vidék: Prešovský
Időszak: Prešov
Vidék: Saris
 49.001568, 21.356213

080 06  Podhradík

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események