HU HU
0 hodnotenia
A Ladomirová faluban fekvő Szent Mihály görög katolikus fatemplom a Keleti Rítus egyik legreprezentatívabb temploma a Kárpátok szlovák oldalán.

Fatemplom (Ladomirová)

A Ladomirová faluban fekvő Szent Mihály görög katolikus fatemplom a Keleti Rítus egyik legreprezentatívabb temploma a Kárpátok szlovák oldalán.

A templom 1742-ben épült, anélkül, hogy egyetlen fémszöget használtak volna a kárpátaljai-orosz citrom mintájára, és mivel az egyetlen lemkó típus nyolcszögletű hajóval rendelkezik. Ezt a hatást tükrözi a rendelkezés megoldása és a harangtorony elhelyezése a "nagymama" nevű rész fölött is - ez egyfajta előcsarnok, amelyben egykor olyan nők éltek, akiknek nem volt joguk belépni a templomba.

A templom belsejében megcsodálhatja a gyönyörű bizánci ikonosztázt sok szent képével. A festmények szerzői Filon és Kyprian szerzetesek. A faragási és ácsmunka Michal szerzetes és Nikolai Bojek helyi polgár munkája. Az ikonosztázis a 18. század közepének oltárával együtt a nemzeti kulturális emlékekhez tartozik. Ötszintű faépítészet, tele ikonokkal, amelyek öt emeleten vannak elosztva.

Az ikonosztázis érdekessége, hogy a főhajó és a szentély közötti diakónus ajtaja nincs szárnyakkal ellátva, de kilátást nyújt a szentélyre. A templom belsejét barokk vicc és más ikonok teszik teljessé, szabadon elosztva a templom oldalfalai mentén.

Az ikonosztáz kétszer semmisült meg. Először rakéta ütötte el a második világháború alatt, másodszor pedig, amikor egy ősrégi hársfa zuhant a templomra egy erős vihar alatt. A hívők azonban 1958-ban megjavították a fatemplomot. Az ikonosztázis és a császári ajtó újabb rekonstrukciójára 1996-2006-ban került sor.

A ladomirovai templomegyüttes nyilvános. Temető is tartozik hozzá, fatuskóval kerítve. A templomhoz tartozik egy oszlopszerkezetű fa harangtorony is. Teteje piramis, zsindely borítja. Eredetileg négy harang volt, amelyek közül az egyik 1742-ből származott. Jelenleg a külső harangtoronyban csak három harang található.

A templom belsejében a látogatók megcsodálják a falfestményeket (freskókat) és ikonokat, amelyeket a bizánci stílusnak megfelelően készítettek.

2008. június 7-e óta a ladomirovai fatemplom, valamint további 8, kivételes világértéken alapuló fatermék szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 3.4.2020

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 51 7562 668
Fatemplom (Ladomirová)
Ladomirová 195
090 03  Ladomirová
Vidék: Prešovský
Időszak: Svidník
Vidék: Saris
 49.32837, 21.626677

Ladomirová 195
090 03  Ladomirová

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események