HU HU

Görög katolikus fatemplom Szent Lukács

0 hodnotenia
Brežanyban egyedülálló fatemplom épült 1727-ben. Lukács evangélistának.

Görög katolikus fatemplom Szent Lukács

Brežanyban egyedülálló fatemplom épült 1727-ben. Lukács evangélistának.

Kezdetben a falu összes lakója görög katolikus volt, de az 50-es években a különféle ortodox erőfeszítések miatt áttértek a nyugati szertartásra. A templom a görög katolikus egyház tulajdonában maradt, de a római katolikus hívek használták.

Építési szempontból a templom épülete három részből álló, három számjegyű, egy torony, két kereszttel. A hajó és a szentély rönkszerkezettel, oszlopos toronnyal rendelkezik. A tető piramis alakú. Zsindely borítja. A tetejére szerelt dekoratív háromkarú kereszt az egyik legszebb az eparchia templomai közül. A templom bejárata nyugat felől a nyitott előcsarnokon keresztül történik. A hajónak és a szentélynek vízszintesen elhelyezett gerendái vannak. Az egyes gerendák közötti réseket fugázzák és kifehérítik. Jelenleg két harang van felakasztva a toronyban. A templomot 1999-ben és 2001-ben is részben helyreállították.

A templom belseje a 18. század első feléből származik, az ikonosztáz 1733-ból származik. Négy sora van négy emeleten. Az első sor a Szent ikonjait tartalmazza. Miklós püspök, Isten Anyja Hodigitrie, Krisztus Tanító és Szent ikonja evangélista Lukács. Az ünnepek második sorában Mandylion szerepel az Utolsó vacsora ikon helyett. A harmadik apostoli rend középen Krisztus főpap ikonját tartalmazza az Isten Anyjával és Szent. Keresztelő János. A próféták negyedik sora tizenkét ikonból áll. Kivételes a klasszikus keresztre feszítés, vagy legalábbis a kereszt elhagyása, amely általában az ikonosztázist a teteje közepén fejezi be, és egy lejtős Mandylionnal végződik.

A bútorok közül meg kell említeni a Szűz koronázásának képét ábrázoló oltárt (1782), a mellékoltárt Pieta képpel, a mellékoltárt Krisztus képével (a 18. század második fele). Érdemes megemlíteni Aaron ikonját a diakonátus (szolgálat) ajtajában.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 6.4.2020
Forrás: drevenechramy.sk

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 51 778 2288
Görög katolikus fatemplom Szent Lukács
082 41  Brežany
Vidék: Prešovský
Időszak: Prešov
Vidék: Saris
 48.978613, 21.113405

082 41  Brežany

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események