HU HU
0 hodnotenia
A Hrabová Roztoky görög katolikus fatemplom a 18. század közepén épült. Szent egyik legfontosabb keleti szentnek szentelték. Nagy Bazsalikom.

Görög katolikus fatemplom, Nagy Szent Bazil

A Hrabová Roztoky görög katolikus fatemplom a 18. század közepén épült. Szent egyik legfontosabb keleti szentnek szentelték. Nagy Bazsalikom.

Az épület háromrészes, háromszobás, kéttornyos, két kereszttel. A templom építése rönk, a torony építése oszlopos. Zsindely borítja, függőlegesen vízszintes csíkokban helyezkedik el. Az épület elől deszkákkal bélelt torony emelkedik ki. Csonka tető borítja, amelyre hagymát ültetnek. A tetején háromkarú kereszt található. Három harang lóg a toronyban - az egyik bizonytalan év, kettő 1796-ból származik. A szentély felett a tetőről kinövő második torony található. A csonka piramis alakú tető hagymával van beültetve. A tetőt és a hagymát zsindely borítja. A tetején háromkarú kereszt található.

Az ikonosztázis (NKP) 1794-ből származik. Négyszintű architektúrával rendelkezik. Az első, a fő sorozat tartalmazza az ikonokat a St. Miklós püspök, Isten Anyja Hodigitrie, Krisztus Tanító, Szent ikonja Nagy Bazsalikom. A diakónus ajtóknak nincs szárnyuk. Ritkaság a császári ajtó, amelyet a szokásos négy evangélista és a Jesse Angyali üdvözlet helyett ültetnek egy fa, Krisztus családfájának tíz medalionjával. Az ünnepek második sorát elosztja az Utolsó vacsora ikon. A harmadik apostoli zsinat közepén Krisztus főpap központi ikonja látható. A próféták negyedik sora hatféle medalionból áll, pár figurával. Helyhiány miatt lejtősek és nehezen olvashatók. Az ikonosztázis teteje ferde keresztet alkot.

2003-ban öt ikont loptak el a templomból. Ezeket a helytelen kezelés megrongálta és helyre kell állítani. Még mindig a templomon kívül vannak tárolva. A külsejét 2000-ben javították.

A templom érdekessége, hogy megmaradt a templom eredeti formája, az ikonosztáz és az asztal, amely a templom alapításának idejéből származik.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 6.4.2020
Forrás: drevenechramy.sk

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 57 769 3060
Görög katolikus fatemplom, Nagy Szent Bazil
Hrabová Roztoka 31
067 7  Hrabová Roztoka
Vidék: Prešovský
Időszak: Snina
Vidék: Horný Zemplín
 48.877793, 22.299507

Hrabová Roztoka 31
067 7  Hrabová Roztoka

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események