HU HU

Keresztelő Szent János görög katolikus fatemploma

0 hodnotenia
A Kalná Roztoka falu görög katolikus fatemploma 1750-ben épült. Ezt az Úr tiszteletreméltó és híres prófétájának, János előfutárának és keresztelőjének születésének ünnepének szentelik.

Keresztelő Szent János görög katolikus fatemploma

A Kalná Roztoka falu görög katolikus fatemploma 1750-ben épült. Ezt az Úr tiszteletreméltó és híres prófétájának, János előfutárának és keresztelőjének születésének ünnepének szentelik.

Keresztelő János Erzsébet fia és Zakariás pap volt. Megtérést hirdetett. Mint aszkéta élt a sivatagban. Jordániában bejelentette, hogy a zsidók megérkeznek a várható Messiásra. Felkészítve az embereket érkezésére, a megtérés szimbólumával gyakorolta a bűnbánat vízzel való megkeresztelését az elkövetkező ítélet napján.

A klana Roztoky fatemploma faház stílusban épült. A templom szentélyből, hajóból és előcsarnokból áll. Az előcsarnokban van egy kupola alakú torony és háromkarú kereszt. A szentély tetején háromkarú kereszt található. A templom tornyát és a templom tetejét fa zsindely borítja. Ez a templom egyedülálló abban az értelemben, hogy fából készült falait kívülről és belül vakolják, valamint mészfestékkel próbálják megvédeni a templomot a kedvezőtlen időjárástól. A templom bejárata a nyugati résztől az előcsarnokig tart.

A Kalná Roztoka faluban található templomnak egy három ajtós ikonokkal díszített különleges fala van, amely a hajó és a szentély között áll. Ez az ikonosztázis a 17. századból származik. Öt sor ikonja van. Az ünnepi ikonok a 18. századra nyúlnak vissza. Az ikonosztázis fő sorában a következő ikonok találhatók: Szent. Myrai Miklós, St. Isten Anyja Hodegetria (tábla), Krisztus Tanító és Mester, Szent Keresztelő János. A császári ajtó két szárnyból áll, amelyek a négy evangélistát ábrázolják, valamint a Boldogságos Szűz Máriánknak, mindig a Szűzanyának az Angyali üdvözlet ünnepét. A császári ajtó bélésén balra látható St. Nagy Bazsalikom és a jobb oldali St. Ján Zlatoústy.

Az ikonosztázis fő vonala felett a nagy bizánci ünnepek ikonjainak sora található az utolsó vacsora ikonjával. A nagy ünnepek ikonjai fölött található a szent apostolok ikonjainak sora Krisztus főpap ikonnal. A szent apostolok sora felett az ószövetségi próféták sora található. Térbeli okokból hiányzik a kereszt az ikonosztázból. Az ötödik ikonsor az ikonosztázis fő sora alatt található. A következő ikonokat tartalmazza: Krisztus jelenése St. Miklós, St. Péter és Szent Pál. Az ikonosztáz piros-kék kialakítású. Oszlopai, további faragott díszei, valamint a császári ajtó aranyozottak. A templomot először 1839-ben állították helyre.

A templom mellett van egy fa harangtorony két haranggal. A régebbi harang 1908-ból, a fiatalabb harang 1993-ból származik. A harangtorony alacsony kőalapra van fektetve, nagyon egyszerű felépítésű. A harangtorony tetejét zsindely szegélyezi, három karú keresztdel fejezik be. A harangtornyot 1988-ban és 1989-ben állították helyre. A templom utolsó teljes helyreállítására 2002 és 2004 között került sor.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 6.4.2020
Forrás: drevenechramy.sk

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 57 769 6158
Keresztelő Szent János görög katolikus fatemploma
Kalná 189
067 72  Kalná Roztoka
Vidék: Prešovský
Időszak: Snina
Vidék: Horný Zemplín
 48.974508, 22.309137

Kalná 189
067 72  Kalná Roztoka

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események