HU HU
0 hodnotenia
A matysovai fa görög katolikus templom valószínűleg a 18. század második felében épült. Védnöke Szent. Mihály arkangyal.

Görög katolikus fatemplom Szent Mihály

A matysovai fa görög katolikus templom valószínűleg a 18. század második felében épült. Védnöke Szent. Mihály arkangyal.

1938-ban megjavították. Ezt követően egy új tégla templom építése után szentelték Szent. Péter és Pál, 1973-ban a fatemplom átkerült az Old Luby Szabadtéri Múzeumba.

A templomépület kétrészes, háromszobás, három toronnyal és keresztekkel. Az építkezés rönk, oszlopos a toronynál. A bejárat a nyugati részen lévő portálon át vezet az előcsarnokig, onnan pedig a hajóig. A főtornyot övsömör, valamint az előcsarnok és a hajó szegélyezi. A fő torony hagymával, lámpával és egy kis tetővel van felszerelve. Díszes kettős karú kereszttel készül. A hajó és a szentély fölötti tornyok hasonlóak, a hajó fölé kétkarú kereszt, a szentély fölé pedig egykarú kereszt tartozik. Eredetileg három harang volt a fő toronyban, de a matysovai téglatemplomba költöztették őket, mielőtt a fatemplomot átültették volna a szabadtéri múzeumba.

Az ikonosztázis (NKP) körülbelül a 18. századból származik. és lényegében sérült állapotban van. Négyszintes architektúrája van négy emeleten. Az első fő sorozat ikonokból áll: St. Miklós püspök, Isten Anyja Hodigitrie, Krisztus Tanító és Szent ikonja Mihály arkangyal. A diakónus ajtaján nincsenek levelek. A császári ajtók klasszikus kétszárnyúak, és hat medalionnal vannak felszerelve (négy evangélista és az Angyali üdvözlet medalionjai). A második az ünnepek sora, középen Mandylionval. A harmadik, apostoli sorozat hat ikonból áll, pár figurával. Középen Krisztus főpap ikonja az Isten Anyjával és Szent. Keresztelő János. A negyedik sor hat próféták medalionjából áll. Az ikonosztázist a keresztre feszítés táblaikonja fejezi be.

A bútorok tartalmaznak oltárt a Keresztről eltávolítás ikonjaival és egy korábbi oltárt az Úr színeváltozásának ikonjával a 18. századból.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 6.4.2020
Forrás: drevenechramy.sk

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 52 432 2422
Görög katolikus fatemplom Szent Mihály
Zámocká 1620
064 01  Stará Ľubovňa
Vidék: Prešovský
Időszak: Stará Ľubovňa
Vidék: Alvás, Saris, Tátra
 49.31719, 20.694694

Zámocká 1620
064 01  Stará Ľubovňa

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események