HU HU

Görög katolikus fatemplom az Úr mennybemenetele

1 hodnotenie
A šmigoveci fa görög katolikus templom 1755-ben a temető közepén lévő lejtőn épült. Az Úr mennybemenetele szentelték fel.

Görög katolikus fatemplom az Úr mennybemenetele

A šmigoveci fa görög katolikus templom 1755-ben a temető közepén lévő lejtőn épült. Az Úr mennybemenetele szentelték fel.

1894-ben és 1936-ban megjavították. Ma a templom alapvetően romos, és a külső javítás valószínűleg kizárt. A tető és a torony tetőfedését, valamint az ötvenes évek vakolását az épület jelenlegi állapotában írták alá.

Építészeti szempontból egy kicsi alapokra épített, háromrészes, háromszobás, egykeresztes, két keresztes templomról van szó. Az építkezés rönk. Az előcsarnokban elhelyezkedő torony oszlopos szerkezetű. A tető piramis alakú, hagymával ültetett, fölé háromkarú díszkereszt van felszerelve. A szentély vége felett egy kis háromkarú kereszt található. A toronyban eredetileg három harangot függesztettek fel. Az új templom elkészülte után a harangokat odahelyezték. A bejárat a nyugati részből a csarnokba vezet.

A templom érdekessége alapvetően egy ötsoros ikonosztázis. Valószínűleg egy fatemplom építése során épült. A 2006-os rekonstrukció során kiderült, hogy a meglévő ikonokat a múltban újrafestették, nem az ikonok helyreállítása, hanem saját kompozícióik alkalmazása céljából. Ez különösen megmutatkozik a próféták negyedik sorozatában, ahol az arcrészek ábrázolása meglehetősen sztereotip. A prófétai tanács ikonjainak száma is érdekes. Teljes állapotban maximum húsz lehet, míg huszonnégy. Az elsőt, a fő sorozatot a Szent ikonjai alkotják. Miklós püspök, Isten Anyja, Hodigitria, Krisztus Tanító és az Úr mennybemenetele ikonja. A diakónus ajtaja szárny nélküli. A császári ajtó kétszárnyú, hat medalionnal (négy evangélista és két az Angyali üdvözlet két medalionja). Az ünnepek második sorát elosztja az Utolsó vacsora ikon. Az apostolok harmadik sorának közepén Krisztus Pantokrátor ikonja van, Krisztus főpap ikonja helyett. A negyedik sor leírása a legrosszabb, mert itt biztosan nem lehet azonosítani az egyes prófétákat. Az ikonosztáz tetejét kereszt jelzi a hosszabbításban, helyhiány miatt hajlik. Az ötödik sor a Szent ikonjaiból áll. Miklós püspök megmentett három tanítványt, az ördög kísértette Jézust, az agóniát a Gecsemáné kertjében.

Jelenleg a templomot már nem használják liturgikus célokra.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 6.4.2020
Forrás: drevenechramy.sk

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 911 812 175
Görög katolikus fatemplom az Úr mennybemenetele
Šmigovec 54
067 74  Šmigovec
Vidék: Prešovský
Időszak: Snina
Vidék: Horný Zemplín
 48.891842, 22.318817

Šmigovec 54
067 74  Šmigovec

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események