HU HU

Görög katolikus fatemplom Szent Mihály arkangyal

0 hodnotenia
A topolai görög katolikus fatemplom 1700 körül épült, és szentelték Szent. Mihály arkangyal.

Görög katolikus fatemplom Szent Mihály arkangyal

A topolai görög katolikus fatemplom 1700 körül épült, és szentelték Szent. Mihály arkangyal.

A faluban jelenleg két templom található. Egy fatemplom és egy új tégla, felszentelt Szent. Péter és Pál, 1994-ben épült. A régi templomban már nem használják rendszeresen. Század elején. Az akkori görög katolikus pap családjában született Alexander Duchnovič pap, fontos nemzeti és kulturális személyiség.

A templom építése háromrészes, háromszobás, egytornyos. A hatalmas tető optikailag egységes tárgyat képez. Az építmény rönk, alacsony kőalapra épült. A bejárat a nyugati oldalról vezet az előszobán keresztül. A torony csonka piramis alakú tetővel rendelkezik, amelyet zsindely borít. A torony kisebb teste háromkarú kereszttel van felszerelve. A piramis tetején van egy háromkarú keresztű kúp. A szentély felett a tető végén háromkarú kereszt található. A toronyban eredetileg három harangot függesztettek fel. Később a templom külön harangtornyába kerültek. Végül egy új tégla templomba kerültek.

Az ikonosztázis (NKP) színváltozataival kitűnő. Négyszintű felépítésű, négy szintre osztott ikonok találhatók benne. A 18. század közepétől származik. A diakónus ajtaján nincsenek levelek. A császári ajtó kétszárnyú, az evangélisták és az Angyali üdvözlet hat medalionjával. Az első fő sorban a Szent ikonjai találhatók. Miklós püspök, Isten Anyja Hodigitrie, Krisztus Tanító és Szent ikonja Mihály arkangyal. Az ünnepek második sorának közepén egy Utolsó vacsora ikon található. Az apostolok harmadik sora középen Krisztus főpap ikonját tartalmazza az Isten Anyjával és Szent. Keresztelő János. A negyedik sor az ún próféták sora. Középen Krisztus áll egy háromkarú vörös kereszten, oldalán az Isten Anyja és a Szent. János evangélista.

A komplexumhoz tartozik egy szabadon álló, 20. századi fa harangtorony is. Jelenleg üres. A harangtorony kőalapra épül. Felépítése egyszerű, oszlopos. A torony teljes tetejét zsindely borítja. Egyszerű egykarú keresztet helyeznek el a tető elülső részében.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 6.4.2020
Forrás: drevenechramy.sk

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 57 769 8117
Görög katolikus fatemplom Szent Mihály arkangyal
Topoľa 19
067 65  Topoľa
Vidék: Prešovský
Időszak: Snina
Vidék: Horný Zemplín
 49.044662, 22.356543

Topoľa 19
067 65  Topoľa

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események