HU HU
0 hodnotenia
Ismerje meg a kőkorszak óta lakott barlangot. A Peško-barlang nem Szlovákia legszebb vagy legnagyobb barlangja, de természetesen nem tartozik azokhoz a tárgyakhoz, amelyeket meg kell kerülni. Találjon időt a nap folyamán, és fedezze fel ennek a helynek a sarkát.

Peško-barlang

Ismerje meg a kőkorszak óta lakott barlangot. A Peško-barlang nem Szlovákia legszebb vagy legnagyobb barlangja, de természetesen nem tartozik azokhoz a tárgyakhoz, amelyeket meg kell kerülni. Találjon időt a nap folyamán, és fedezze fel ennek a helynek a sarkát.

Az útvonal nehézsége és hossza
A Peško-barlanghoz való feljutás nem nehéz vagy hosszú. Tanösvény vezet rá, és friss tempó esetén tizenöt percen belül lehet vele. Ez az utazás jó felfedezésre alkalmas szabadidős sétaként, vagy további gyors kirándulásként a környék valahol másutt. A barlang könnyen megközelíthető, és a legkisebbek is játékosan kirándulhatnak hozzá.

Útvonal információ
Meglátogatjuk Bretka falut, amely a Rimava-medence északkeleti részén található. Itt, a templom közelében talál egy aszfalt útkereszteződést. Itt kezdődnek lépéseink, és szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a Peško-barlanghoz vezető út nem a legjobban jelölt, és nagyon oda kell figyelni a turisztikai táblákra. A buszmegállótól jobbra indulunk, ahol aszfaltozott utat találunk a falakig. Ezután ragaszkodunk a tanösvényhez, amely elvezet minket egy rétre, majd lehúz minket egy kellemes kis ligetbe. Csak néhány lépés, és máris ott vagyunk a barlangnál. Ha folytatni szeretné a Peško-barlangot, kövesse a tanösvényt, amely megmutatja a Muráň-szünet körüli teljes körutat, a Hutnianská-barlangban végződve.

Érdekes tények
A Peško-barlang, vagy Peškő valójában egy karszt-alagút, amely mindkét végén nyitva áll. Hossza 17 méter, a végén pedig egyfajta erkély található. A névadó szikla masszívumában található, amely Bretka falutól északra emelkedik. Ez a barlang a Prielom Muráňa tanösvény része, ezért az aktívabbak számára jobb, ha az egész oktatási kört választják. Érdekes, hogy a barlang neve két különböző szóból, sőt két különböző nyelvből származott - a szláv pest szóból, amely kemencét vagy barlangot jelentett, és a magyar kő szóból, amely sziklát vagy követ jelent.

A történelem szempontjából tudjuk, hogy ebben a barlangban már a kőkorszakban is laktak, amit a talált régészeti maradványok is bizonyítanak. A második világháború idején ez is meg volt indokolva, mivel menedékként szolgált az emberek számára a folyamatban lévő harcok elől.

Befejezésül hozzátesszük, hogy a Peško-barlang a nyilvánosság számára nyitva áll.

3245_cfv0flg1cy.jpg

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 27.4.2020
Forrás: kamnavylety.sk

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Peško-barlang
980 46  Bretka
Vidék: Košický
Időszak: Rožňava
Vidék: Gemer
 48.49241, 20.343386

980 46  Bretka

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események