HU HU
0 hodnotenia
Az Obišovce közelében fekvő középkori kőkastély azon kastélyok sorába tartozik, amelyeket Magyarországon 1241 után kezdtek építeni és a 15-16-os határon tűntek el. században a fokozott erődítés idején.

Obišov vár

Az Obišovce közelében fekvő középkori kőkastély azon kastélyok sorába tartozik, amelyeket Magyarországon 1241 után kezdtek építeni és a 15-16-os határon tűntek el. században a fokozott erődítés idején.

A kastély a Svinka folyó bal partja felett fekszik, Montenegró kupolás hegyfokán, a Sopotnícke vrchy alegységben. A kastély kúpos domb, meredek lejtőkkel. Maga a kastély területe viszonylag magas sáncokkal és a sánc belsejében viszonylag mély árokkal gazdagodott.

Az egész várkomplexum középkori bekötőútról, külső sáncról, belső árokkal, várfal bejárati kapuval, őrszobáról, palotatoronyból és saját udvaráról, ciszternával. A felhajtó ma is jól látható. Obišovice felől a déli lejtőn vezetett, és a keleti oldalról a saját területére vezetett, valószínűleg egy felvonóhídon keresztül. A sánc egyszerű volt, és helyi anyagokkal volt kiegészítve.

A sánc nagy részét úgy hozták létre, hogy belső oldalán árkot mélyítettek el, és az abból származó anyagot mind a téglaerődítmények, mind a sánc megépítéséhez felhasználták. A várárok, akárcsak a sánc, ma is felismerhető. Alja néhány méterrel mélyebb volt, mint a jelenlegi árok alja. A várfal ma is szilárd kőépületet képvisel. A várfal, a vártorony és a várpalota kölcsönös túlnyúlásai alapján kiderült, hogy a várfal az erődítmény első szakaszában épült.

A várfal alaprajza szabálytalan ellipszist alkot. A várfal vastagsága nem mindenhol azonos, 230 és 250 cm között mozog.
A várfal egy építési szakaszban épült kapuval, amelynek maximális szélessége 350 cm volt. A helyszín déli oldalán helyezkedett el azon a területen, ahol kiderült, hogy a várfal pusztult el leginkább. A vár udvarát egy várfal szegélyezte, és ezen a területen más középkori várhoz tartozó épületek is voltak. A kastély udvarát úgy alakították át, hogy a lehető legjobban felhasználható legyen.

3250_zjn7xcy3fv.jpg

Az udvar nagy része kövezett. A vártorony a helyszín keleti oldalán, a legmagasabb pontján állt. A falazat vastagságától és a roncsoló anyag mennyiségétől függően egyértelmű, hogy a torony legalább háromszintes volt, és később épült, mint a kastély. A földszinten a várfalnak támaszkodott, az első emeleten kezdődött, rajta pihent és kinőtt. A palota szabálytalan hosszúkás alaprajzú volt. A helyszín déli oldalán épült, és a főfal és a vártorony közé ékelődött.

Az udvaron ciszternát is felfedeztek. A falazat alapjait régészeti kutatások fedezték fel az 1961 - 1962-es években. A régészeti kutatással nyert anyag időrendi besorolása megerősíti azt a véleményt, hogy Obišov középkori kastélya, amelyről írásos források nem találhatók, valószínűleg a Hradec Králové-nak engedett. századi magyar királyok erőfeszítései. A kastély javítása 2012-ben kezdődött és a mai napig tart.

A kastély alatt egy kandallóval ellátott menedék és fedett tetőtér található, körülbelül 8 férőhelyes.

Az Obišov-kastély a 6 vár (Šarišský, Kapušianský, Šebeš kastély, Zbojnícky-kastély és Lipovec) csoportjába tartozik, amelyek Prešovská hradná cesta néven vannak összekötve.

A várról az OZ Rákociho cesta gondoskodik, Obišovce községgel együttműködve.

Hogyan juthatunk el a kastélyba

A kastélyhoz vezető legrövidebb és legegyszerűbb út a Ličartovce falu vasútállomásától vezet. A Ličartovská állomástól a kastélyig kb. 2 km a távolság. Közvetlenül a Svinka-völgy gerincére kell menni. A gerincen egy benőtt és különálló kúpos kiemelkedés található, amelyen a kastély található. Ez az út a kastélyig körülbelül 20 percet vehet igénybe.
A kastélyhoz vezető második könnyű út Obišovce faluból vezet. Az útvonal Obišovce vasútállomásán indul, ahol információs tábla található. Az információs tábla mutatja az útvonal irányát, és információt nyújt az Eperjes környéki kastélyok helyzetéről. A kastélyig tartó teljes út körülbelül 30 percet vesz igénybe.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 4.5.2020

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Obišov vár
044 81  Obišovce
Vidék: Košický
Időszak: Košice-okolie
Vidék: Abov
 48.871988, 21.227233

044 81  Obišovce

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események