HU HU
0 hodnotenia
Történelem Gyerekeknek
A Valy-Bojná szláv erőd a 8. és 9. században lakott volt, és területünkön a legrégebbi keresztény emlékek ritka helye. A régészeti kutatások során értékes tárgyakat, sok fegyvert, vasdíszt, vagy akár férfi ékszert is találtak.

Hradisko Valy

A Valy-Bojná szláv erőd a 8. és 9. században lakott volt, és területünkön a legrégebbi keresztény emlékek ritka helye. A régészeti kutatások során értékes tárgyakat, sok fegyvert, vasdíszt, vagy akár férfi ékszert is találtak.

Bojná - Hradisko Valy azon kevés helyszínek egyike volt, ahol az állandó betelepítés a pusztulása után sem folytatódott, és az elpusztult kastély fokozatosan feledésbe merült, még akkor is, ha a vár a váratlan pusztulás idején ott volt. Ennek alapján sok szakértő és tudós hasonlítja össze az akkori helyi települést Mikulčicéhez vagy Pompeihez hasonló helyszínekkel, köszönhetően a mai régészet elképesztő ismeretanyagának. Mielőtt Bojná felkerült a régészeti lelőhelyek térképére, az ezen a helyen lévő erődöket különféle kincsvadászok fedezték fel, akik nagy károkat okoztak a legérdekesebb leletek lefoglalásával.

2007 óta folyik itt szisztematikus régészeti kutatás, melynek köszönhetően nem csak több ezer leletet sikerült biztonságba helyezni, hanem rengeteg tényt sikerült összekapcsolni, elmesélni az akkori erőközpont történetét egy ismeretlen székhellyel. herceg.

A 9. században Valy pri Bojná vára fontos termelési, kereskedelmi és missziós központ, valamint a szláv társadalmi elit székhelye volt. Az eddig beszerzett ingó műemlékek nagy része a Nyitrai Fejedelemség idejéhez tartozik a 9. század első harmadától. A Valy-kastély - a közeli Nitrianská Blatnica és a hegység túloldalán található Ducovo fontos fejedelmi kúriáival együtt - a Nagy-Morvaország idejében is létezett. Az erődítményekben keletkezett tűz nyomai, számos fegyverlelet és számos elrejtett kincs szerint az erőd a 10. század elején eltűnt. Részletesebb sorsát a régészeti feltárások határozzák meg. A lelőhely eredeti leletei a bojnai Nagymorva Régészeti Múzeum kiállításain láthatók.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky, cseh, angol

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 27.10.2022
Forrás: hradisko valy

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Hradisko Valy
956 01  Bojná
Vidék: Nitriansky
Időszak: Topoľčany
Vidék: Ponitrie
 48.61218, 17.99788

Tengerszint feletti magasság: 406 m

956 01  Bojná

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események