HU HU
0 hodnotenia
Adrenalin A családnak Idegenforgalom
A Veľký Vreteň hegység Radoľa Kisuck falu felett található. A domb a rohanó, nyüzsgő élet elől menekülést kínál a természetbe, ahol lehetőség nyílik "kikapcsolni" és más ötleteket kitalálni. Erre a dombra egyáltalán nem nehéz feltúrni, és még a túrázásban kezdő is megteheti. csináld könnyedén.

Nagy Orsó

A Veľký Vreteň hegység Radoľa Kisuck falu felett található. A domb a rohanó, nyüzsgő élet elől menekülést kínál a természetbe, ahol lehetőség nyílik "kikapcsolni" és más ötleteket kitalálni. Erre a dombra egyáltalán nem nehéz feltúrni, és még a túrázásban kezdő is megteheti. csináld könnyedén.

Útvonal leírása

Az útvonalat Kysucky Nové Mestóban a vasútállomástól kezdjük. A zöld jelzést követve áthaladunk a Vajanského utcán, a kultúrház mellett, majd a hídon át a Čadec - Žilina főútra. Átmegyünk az úton és beérünk Radoľa faluba. A zöld jelzés jobbra kanyarodik (Radolének ezen a részén egy 16. századi reneszánsz kastélyt is találunk, amely jelenleg a Kysucké Múzeum kiállításának ad otthont. A falun áthaladó aszfaltúton haladunk tovább annak délkeleti végébe, ahol már tartunk a szántóföldeken áthaladó kövezetetlen úton haladva Vreteň büszkén magasodik előttünk, és nagyon megközelíthetetlennek tűnik. Azonban hamarosan belépünk a luc-bükkös belébe, és gőzerővel vesszük előre az első magassági métereket. Az emelkedő meglehetősen meredek és az ösvény kanyarodik az utolsó részben szerpentinekre. Az Ostrý Hrebeň Vretňa alatt, padokkal érkezünk a kereszthez. Innen a hegygerincről már csak egy kis távolság van a Vretň tetejéig. Beírjuk a csúcskönyvbe és megisszuk az ízét Győzelem a Kysucké nagyság alázata felett, ha ugyanazon az útvonalon futunk vissza Radole-ba. Az útvonalon nem sok kilátásban lesz részünk, talán csak Radołára, Kysucké Nové Mestóra és a környékre nyílik kilátás. Vretň, jó időben szélesebb kilátás nyílik Kiszucára.Az útvonal többnyire bükkösben vezet, túrázásra is alkalmas családok és szabadidős turisták. A meredek emelkedő és a természetvédelem miatt (Vreteň állami természetvédelmi terület) lehetetlen a feljutás sítal vagy kerékpárral.

Forrás: turistika cz (24.10.2022)

Régebben azt mondják, hogy Vretnán a füvet nyírták a réten, majd nem más, mint a nők hordták le, mint a szénát a hátizsákban – legalább három kalapot húztak feléjük. Az állatok közül a magas és fekete vadállatok mellett figyelmet érdemel a vad nyest, a hiúz, a közönséges farkas, de megjelenik itt a vaddisznó és a medve is. A szórványzöldséghez gazdag énekesmadarak, a hegyi patakokhoz kétéltűek (foltos szalamandra, nagyszalamandra) és folyami vidrapatakok és számos halfaj kötődik. A Vadičovský patak a Radole északi peremén folyik keresztül, sebes pisztráng jelenlétében. De az erdősültség egyre jobban csökken, így a fakitermelésre szánt domb lábfeje úgy néz ki, mint egy lenyírt beteg láb.

Forrás: mojekysuce.sk (24.10.2022)

A Vreteň-hegyről

A Vreteň-csúcs a Kysucká vrchovina-hegységhez tartozik, és mindig minden évszakban vonzó volt a turisták számára. Az eredeti fák közül a bükkösök és a jegenyefenyő bükkök maradtak meg itt, magasabban pedig a lucfenyő. Néhol megőrizték természetes jellegüket, sokszor erdőszerű megjelenésüket is. Napjainkban a lucfenyő monokultúrák uralkodnak. Ritka hegyvidéki erdei növényfajok (strucctollfű, szerecsendió), valamint a vidékre jellemző ritka réti és legelőtársulási növényfajok (kardvirág és sás) számos képviselője is megtalálható.

Forrás: mojekysuce.sk (24.10.2022)

Még a kicsik is igazán bírják a túrát erre a hegyre.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben


Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 24.11.2022

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Nagy Orsó
Radoľa
Kysucké Nové Mesto
Vidék: Žilinský
Időszak: Kysucké Nové Mesto
Vidék: Kysuce
 49.2933744, 18.7924501

Radoľa
Kysucké Nové Mesto

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események