HU HU

Nyitra önkormányzati vidéke

0 hodnotenia
Gyerekeknek Pihenjen Kultúra Történelem Karácsony Téli Újév Sport Idegenforgalom A családnak húsvéti
Titokzatos történelem és mindenhonnan lélegző szakrális kincsek rejtőznek a helyi templomokban és műemlékekben. A várromok árnyékában és az erdei bozótosban pihenhet. Cyril és Metod is ismerik Nyitrát, a legrégebbi szlovák várost. Fedezzen fel olyan helyeket, ahol érezheti a lovak csavargóját és a bölények erejét. Az itteni gyógyító termálforrások valóban egyedülállóak. Ízlelőbimbóit a Riesling Vlachskie vagy a Frankovka Blue magával ragadja. Ismerje meg ezt az ősi régiót, és fedezze fel híres történelmét és kincseit.

Nyitra önkormányzati vidéke

Titokzatos történelem és mindenhonnan lélegző szakrális kincsek rejtőznek a helyi templomokban és műemlékekben. A várromok árnyékában és az erdei bozótosban pihenhet. Cyril és Metod is ismerik Nyitrát, a legrégebbi szlovák várost. Fedezzen fel olyan helyeket, ahol érezheti a lovak csavargóját és a bölények erejét. Az itteni gyógyító termálforrások valóban egyedülállóak. Ízlelőbimbóit a Riesling Vlachskie vagy a Frankovka Blue magával ragadja. Ismerje meg ezt az ősi régiót, és fedezze fel híres történelmét és kincseit.

Általános információk a régióról

Elhelyezkedés

A Nyitrai önkormányzati régió 6343 km² területtel Szlovákia délnyugati részén található. A túlnyomórészt sík, dombokkal és folyókkal megszakított táj Szlovákia egyik legmelegebb és legtermékenyebb, kiemelt mezőgazdasági jelentőségű területe, gazdag felszín alatti vízkészletekkel és termálforrásokkal. A régió északi részét a Tríbeč, Selmeci vrchy, Pohronský Inovec hegység határolja, középső és déli részét a Duna-síkság foglalja el Európa legnagyobb folyami szigetével - Rozs-szigettel (védett vízgazdálkodási terület - folyami hordalékok rejtőznek, becslések szerint akár 10 milliárd m³ kiváló minőségű talajvíz).

Forrás: www.travelguide.sk (29.3.2023)

Történelem

A betelepülés első nyomai a neolitikumból származnak - a lengyeli kultúra alföldi települések maradványai (Svodín, Nyitrai Hrádok). A kelta települések a fiatalabb vaskorban (Kr. e. 4–1. században) a Duna menti területet, valamint az Ipoly, Garam, Žitava és Nyitra folyók alsó szakaszát fedték le. Később behatoltak a területre a rómaiak, akik a Duna mellett jelölték ki területük határait (Limes Romanus).

A 9. század elején megalakult a Nyitrai Hercegség (Pribino) törzsek feletti egysége nyitrai központtal - Pribin pogány fejedelem uralkodása idején, 830-ban Kelet-Közép-Európa első keresztény egyháza volt. itt szentelték fel. A Valy pri Bojná várában végzett régészeti kutatások egy harccsoport jelenlétét igazolják, a vár valószínűleg a Nyitrai Hercegség fontos központja volt (a szlovák nemzeti történelem hajnalából és azok keresztényesítéséből származó egyedi emlékek kerültek itt elő - harangleletek, ill. aranyozott táblák, épület- és műhelyek maradványai). A Nagy-Morva Birodalom a Nyitrai Hercegségnek a Morva Hercegséghez – területünk első történelmi államalakulásához – való erőszakos csatolásával jött létre.

Két szerzetes - Cirill és Metód Szalonikiből való érkezése 863-ban kulturális és vallási forradalmat indított el. Küldetésük célja a keresztény hit kiterjesztése volt Nagy-Morvaországban, nevükhöz fűződik a glagolita ábécé (a szlávok első írása, amelyből később a cirill és a cirill ábécé) létrejöttéhez is ebben az időszakban. megalapították Szlovákia legrégebbi kolostorát és első püspökségét.

A Nagymorva Birodalom bukásával a területet a következő évezredre (1001–1918) Magyarországhoz csatolták, Nyitra városa pedig fontos határpozíciót tartott meg. 1248-ban szabad királyi város státuszt kapott, ami hozzájárult a régió fejlődéséhez. A legfontosabb középkori települések Komárno (kereskedelmi és kulturális központ, a királyi flotta dunai bázisa), Starý Tekov és Léva (Tekovská megye központja), Párkány, Šahy, Komjatice, Vráble, Dvory piacterei voltak. nad Žitavou, Nesvady, Turovské Sokolce.

A legnagyobb gazdasági fejlődés a 18. században indult meg, az építési fellendülés jelentős gazdasági és kulturális intézmények létrejöttével párosult. A Nyitrai önkormányzat területe jelenleg Szlovákia egyik fontos mezőgazdasági, gazdasági és kulturális régiója, szokatlan történelmi emlékekkel és kiváló adottságokkal a turizmus fejlesztése szempontjából.

Forrás: www.travelguide.sk (29.3.2023)

Történelmi, kulturális és szakrális emlékek

Kelemantia (Iža) – kiállítás a Kr.u. II. században épült római kővár maradványaiból

Nyitra történelmi központja - Nyitra vára - egy 11. századi komplexum egy erődrendszerből, a Püspöki Palotából (a püspöki hivatal székhelye), gazdasági épületekből, a Szent István-székesegyházból. Emeráma, Vazula tornya és kazamaták. A szabadtéri területeken, a székesegyházon és az Egyházmegyei Múzeumon kívül a komplexum még nem látogatható.

A román stílusú Szent Szt. István a 12. századból, a barokk Kálvária Szűz Mária Mennybemenetele templom, a Szt. Michal na Vŕška (1739-től), neoromán komplexum - Szent Irgalmas Nővérek kolostor és temploma. Vincent Pavlánský, a barokk szobor Mária pestis-oszlop a 18. századból, a vármegyeház szecessziós rekonstrukcióval, a Kluch-palota az atlantai szoborral (népszerű nevén Corgoň – a legenda szerint a törököket kiűző erős kovács alakja a város, ma a látogatók suttogó titkos kívánságait teljesíti), barokk kolostor, a Ponitra Múzeum neoreneszánsz épülete, az 1910-11-ben mór-bizánci stílusban épült zsinagóga.

Forrás: www.travelguide.sk (29.3.2023)

Erődrendszer és történelmi központ Komárom – Közép-Európa legnagyobb, a 16-19. században épült erődrendszere és a város történelmi központja, amely a neoreneszánsz városháza (1875) épületeiből áll, a tér a Klapko tábornok szobra (1896), a neogótikus tiszti pavilon (1863), a Szentháromság-szobor (1715), a barokk Szt. Ondrej (1738), Zichy-palota a 17. századból, klasszicista Szt. Rozália a 19. századból, ortodox templom (1754), zsinagóga épülete (1896), Duna Múzeum épülete. Számos történelmi épületet újjáépítettek a várost 1763-ban pusztító földrengés után.

Forrás: www.travelguide.sk (29.3.2023)

A 13. századi Levick-kastély melléképületeivel (Dobó kúria, Kapitány háza) ma a Tekovský Múzeum székhelye.

Romok - Gýmeš vára (Jelenec) - 13. századi kastély romjai a Tribeč-hegység déli lejtőjén, Topoľčiansky hrad (Podhradie) - 13. századi gótikus vár romjai, a vártoronyban jelenleg kiállítás nyílik , Oponice kastély - 13. századi gótikus kastély maradványai, a "Tereš" torony megnyitása várkiállítással készül, Hrušovský hrad (Hostie) - 13. századi gótikus kastély maradványai, ma helyet ad középkori ünnepségek szervezése.

Szállásfunkcióval rendelkező kúriák - jó állapotú kastélyok és kúriák, amelyek ma luxusszállodaként szolgálnak. Mojmírovce Manor – barokk-klasszikus épület a 18. századból egy védett erdőpark közepén, ritka idegen fákkal, Chateau Béla (Belá) – romantikus barokk kastély korabeli berendezéssel 1732-ből, Poľovnícky kašteľ (Palárikovo) a 18. századból, a jól ismert fácán közelében található Park Hotel Tartuf (Beladice – Pustý Chotár) – a 19. század eleji barokk kastély neoklasszikus stílusban átépített, a szállodapark területén egyedülálló, szabadon megközelíthető. Művészi kerámia Természetgaléria,

Forrás: www.travelguide.sk (29.3.2023)

A topolyai kastély – nemzeti kulturális műemlék, 1923-1951 között Csehszlovákia elnökeinek nyári rezidenciájaként szolgált, jelenleg szállodaként, fegyver- és korabeli bútormúzeumként működik történelmi könyvtárral (a híres Nemzeti Ménes szintén a kastélytól nem messze található).

Szakrális emlékek – Szt. György (Kostoľany pod Tríbečom) – Szlovákia legrégebbi fennmaradt római katolikus temploma (XI. század), megőrzött román freskókkal büszkélkedhet. A régió legrégebbi szakrális emlékei közé tartozik a román stílusú Szt. Mihály arkangyal (Drážovce), a preromán korú rotunda Nyitrianská Blatnicában, a román stílusú templom Kalinčiakovban, román stílusú épületek Bínben és a diakovcei bazilika.

Forrás: www.travelguide.sk (29.3.2023)

Műszaki emlékek

Vízimalom és fahíd Kolárovóban, gyönyörű természeti környezetben a Vág folyó mellett, melyet Európa leghosszabb, 86 méteres folyami fahídja szel át. A területen található a népi kultúra kiállítása és az ártéri erdei ökoszisztéma információs rendszere is.

Vízimalom Bohunicén - malombirtok a Sikenička-patak mellett népi kultúra kiállításával.

Gőzszivattyúállomás (Virt) - 1897-ből származik, Virt és Patince falvak között található.

Hurbanovská obszervatórium – Közép-Európa legrégebbi csillagvizsgálója (alapítva 1871-ben)

Forrás: www.travelguide.sk (29.3.2023)

Népi építészet

Sziklalakások (Brhlovce) - a népi építészet műemlékrezervátuma a 16. és 17. században vulkáni tufába vésett lakóházakból áll. században a török hódítások idején.

A népi kultúra és építészet bemutatásának másik példája Martovce faluban található.

Forrás: www.travelguide.sk (29.3.2023)

Modern építészet

Ndvorie Europa (Komárno) – egy építészeti komplexum egyedülálló projektje, egy új mag a város központjában, amely 45 európai ország és régió eredeti, tipikus építészetének épületeiből áll.

Forrás: www.travelguide.sk (29.3.2023)

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal, Karavanom
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz, Hitelkártyás fizetés, Online
beszélni fogsz: Slovensky, cseh, Magyar, angol, német

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 30.3.2023

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Telefon: 037/692 29 11
Email: info@unsk.sk
honlap: unsk.sk/
Nyitra önkormányzati vidéke
Nitra
Rázusova 2A, 949 01 Nitra
Nitra
Vidék: Nitriansky
Időszak: Nitra
Vidék: Ponitrie
 48.3137979, 18.0880451

Nitra
Rázusova 2A, 949 01 Nitra
Nitra

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események