HU HU
0 hodnotenia
Történelem
Emlékmű egy fontos szlovák régésznek és tudósnak.

Bohuslav Chropovský emlékmű, Čataj

Emlékmű egy fontos szlovák régésznek és tudósnak.

Prof. PhDr. Bohuslav Chropovský a Nyitrai Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézetében (AÚ SAS) dolgozott 1957-ben, míg 1970–1990-ben az intézet igazgatója volt. Ő volt a szlovák régészet fő képviselője, és több éven át - a körülmények számos egymásra hatására alapozva, ideértve a Szlovák Tudományos Akadémia Tudományos Akadémiájának magasan elismert nemzetközi álláspontját is - a régészeti tudományos kutatási program fő koordinátora volt. kutatás a volt Csehszlovákiában.

A magas egyéni elismerést élvezte prof. Chropovsky - a szláv korszak régészete. Kutatásai, különösen a nagy nyitrai ásatások, számos publikáció, amelyek reprezentatív, többnyelvű összefoglalóval zárultak a szlávok ókoráról, a jól ismert európai régészek - szlávok közé sorolták. Célja mindig is a nagy projektek voltak, a szlovák tudomány nemzetközi elismertsége, a régészeti kutatások magasabb pénzügyi támogatása. III. UIAS kongresszus 1975-ben, XII. Az UISPP 1991. évi kongresszusa és számos más esemény arról tanúskodik, hogy a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézete 1970 utáni időszakában magas tudományos pozíciót tartott fenn, és több szempontból is jelentős növekedést könyvelhetett el.

Tudományos munkájának eredményeit több mint kétszáz szakmai tanulmány és két tucat monográfia teszi közzé. Az intézet igazgatói tisztsége mellett, 1970-90 között fogalmilag és módszeresen irányította a régészeti kutatásokat a volt Csehszlovákiában: az UISPP elnöke volt az UNESCO-nál, 1988-1991-ig pedig az UISPP elnöke volt. UIAS. Hosszú távú pedagógiai tevékenysége is jelentős. A termékeny életéért kapott számos díj közül a legfontosabb az "Pribin első fokú keresztje", amelyet 2004-ben a Szlovák Köztársaság elnöke ítélt oda neki a régészet területén végzett egész életen át tartó tudományos kutatásáért. .

Forrás: Archeologický ústav SAV (16.6.2021)

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky, cseh

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 19.4.2022

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Bohuslav Chropovský emlékmű, Čataj
Obec
900 83  Čataj
Vidék: Bratislavský
Időszak: Senec
Vidék: Podunajsko, MAS 11 PLUS, 11 PLUS kistérség
 48.2720434, 17.4747258

Tengerszint feletti magasság: 138 m

Obec
900 83  Čataj

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események