HU HU
0 hodnotenia
A szobrot Juliana Bošáčková költségén építették 1935-ben. A Biblia szerint Szent József Szűz Mária férje volt, aki Jézus Krisztust, az Atya Isten egyszülött és egyetlen Fiát, világra hozta. József Júda törzséből való Jakab fia volt. Ács volt. Emlékét Szlovákiában ünneplik március 19-én. Szent József védőszentje: békés halál, ácsok, ácsok, faragók, munkások.

Szobor Szent Jozefa- Križovany nad Dudváhom

A szobrot Juliana Bošáčková költségén építették 1935-ben. A Biblia szerint Szent József Szűz Mária férje volt, aki Jézus Krisztust, az Atya Isten egyszülött és egyetlen Fiát, világra hozta. József Júda törzséből való Jakab fia volt. Ács volt. Emlékét Szlovákiában ünneplik március 19-én. Szent József védőszentje: békés halál, ácsok, ácsok, faragók, munkások.

A Joseph név jelentése: Isten hozzáadta, kibővítette (héber)

Apák, ácsok, munkások, közgazdászok, ügyészek, a haldoklók védőszentje

Sv. József az Úr Jézus gyámja volt, a törvény előtt pedig apja és Szűz Mária férje. Nagyon keveset tudunk róla, csak azt írják róla St. Betűtípusok. Királyi családból származott és Dávid király leszármazottja volt. Betlehemben született, de később valószínűleg munkája miatt Názáretbe költözött. Szegény asztalos volt. Názáretben eljegyezte Máriát, a hagyomány szerint akkoriban már öreg volt. Amikor Mária elkezdődött, ez titok volt, így még József sem tudott róla. Joseph karaktere ott jelent meg. Nem éltek együtt és nem éltek együtt, és látta, hogy a gyermek gyermeket vár. Látszólag ez zavarta; az akkori szokások szerint meg kellett volna köveznie. Azonban úgy döntött, hogy titokban elengedi, hogy ne ártson neki. Ekkor megjelent neki az Úr angyala, és arra biztatta, hogy ne féljen feleségül venni, mert ami benne történt, az Istentől származik. Joseph engedelmeskedett. Egy másik említés róla, amikor kormányrendelet alapján Betlehembe ment, mivel a Római Birodalomban nagy népszámlálás volt, amelyhez akkor Palesztina is tartozott. Mária megszülte gyermekét - Jézust, a várva várt Messiást. Joseph mindig a család fejeként jár el, mint aki felelősséggel vigyáz a családjára. A negyvenedik napon Jeruzsálembe mentek, hogy felajánlják Jézust Isten templomában. Aztán visszatértek Betlehembe. Nyilvánvalóan hírhedt hírneve miatt nem akartak Názáretbe menni. Az evangélium megemlíti azoknak a bölcseknek a történetét is, akik Betlehembe jöttek, hogy imádják a királyt. Körülbelül két év telt el Jézus születése után. Miközben Heródes király a kis Jézus életéért lapult, József a családjával Egyiptomba ment. A hagyomány szerint ott telepedtek le az egyik zsidó településen, Kairótól északkeletre. A veszély elmúltával visszatértek Egyiptomból, de Heródes utódjának, Archelausnak a kegyetlen uralma folytatódva Názáretben telepedtek le. Ezután St. József csak egyszer említi, amikor a tizenkét éves Jézus elveszett a templomban. Ez a rövid jelentés azt mondja, hogy a Szent Család rendezett életet élt - minden évben templomba jártak, ahogy a zsidó törvény hirdette. A következő években Jézus megtanulta József asztalosmestersége mellett. További említések a Szent evangéliumban Nincs nálunk József. Egyetlen szót sem fognak. Azt sem tudjuk, hol és mikor halt meg. Biztosan Jézus nyilvános megjelenése előtt történt.

Szent tiszteletéről Az első évszázadokban nem ismerjük Józsefet. 12-13-ig. században egyes rendek pártfogóvá választották, imádta pl. sv. Assisi Ferenc, ferencesek, domonkosok, Szent Avilai Teréz. Ünnepe, amelyet március 19-én ünnepelünk, a parancsoltak közé tartozik (szlovákiai hazánkban ezt az ünnepet kiadják, vagyis nem parancsolják). Piusz pápa XII bevezette Szent ünnepét. Jozef Robotník május 1-jén, ami azonban csak önkényes emlék.

Forrás: životopisy svätých (24.7.2021)

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben


Alkalmas: Gyermekes családok, Idősek, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 23.2.2023
Forrás: GoSlovakia

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Szobor Szent Jozefa- Križovany nad Dudváhom
Obec
Križovany nad Dudváhom
Vidék: Trnavský
Időszak: Trnava
Vidék: Trnavsko, MAS 11 PLUS, 11 PLUS kistérség
 48.3245281, 17.6568103

Tengerszint feletti magasság: 133 m

Obec
Križovany nad Dudváhom

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események