HU HU
0 hodnotenia
Maga a tanösvény útvonala egy 4,2 km hosszú sétaút része, amelyet a tanösvény szimbóluma jelölt. A Tatranská Lomnica -i Tátrai Természet Kiállításától a Hotel Sorea -n túl, enyhén hullámzó terepen, a temető alatt vezet az erdőig, a Veľká Lomnica - Tatranské Matliare államút melletti Barčová lúka tanösvény kiindulópontjáig. A Zubry -i tanösvény végétől a Tatranec kemping és a TANAP Állami Erdők székhelye körüli pálya visszatér a Tátrai Természeti Kiállításra.

Tanösvény - tavasz

Maga a tanösvény útvonala egy 4,2 km hosszú sétaút része, amelyet a tanösvény szimbóluma jelölt. A Tatranská Lomnica -i Tátrai Természet Kiállításától a Hotel Sorea -n túl, enyhén hullámzó terepen, a temető alatt vezet az erdőig, a Veľká Lomnica - Tatranské Matliare államút melletti Barčová lúka tanösvény kiindulópontjáig. A Zubry -i tanösvény végétől a Tatranec kemping és a TANAP Állami Erdők székhelye körüli pálya visszatér a Tátrai Természeti Kiállításra.

A tanösvényen két kilátó található. A tanösvény nevének felváltva két formája létezik - Pramenisko és Pramenište (ez a nemzeti természetvédelmi terület neve).

Mit érdemes megnézni a tanösvényen és a környéken

Tatranská Lomnica. Magas -Tatry városának három része (kataszteri területei) egyike és egyben egyik települése. A Tátra lábánál és a Poprád -medencétől Poprádtól északra található. Fontos turisztikai és rekreációs központ a Szabadság úton, és kiindulópont a Magas -Tátra középső és keleti részéhez. A Lomnický štít tövében, 1892 -ben alapították a Veľká Lomnica kerületben, a magyar erdők körében, mint a Magas -Tátra első állami éghajlati helyét. Az első nagyobb épületek 1893 -ban épültek - a jelenlegi Hotel Lomnica - és 1905 -ben - a szecessziós Grandhotel Praha. A két háború közötti időszakban számos modern vendégház épült. Közülük a legnagyobbat, a Morava Hotelt 1933 -ban építette a Brnoi Morva Regionális Biztosító Bohuslav Fuchs építész terve alapján. Az 1930 -as évek végén a település vonzereje a Dušan S. Jurkovič által tervezett Lomnický štít felvonó volt. Abban az időben egyedülálló volt a világon - számos világrekordot tartott. Építése lehetővé tette a Skalnate pleso és Lomnický štít (1943) csillagászati és meteorológiai munkahelyek építését is, amelyekből a Szlovák Tudományos Akadémia Csillagászati Intézete fejlődött. Század 60 -as és 70 -es éveiben Tatranská Lomnica volt a szakszervezeti kikapcsolódás fő központja Szlovákiában. Van egy késő gótikus evangélikus templom 1902 -ből és a Tudor Széchenyi nyári ház 1913 -ból, "régi múzeum" néven (1959 - 1968 -ban a TANAP múzeum volt benne). A település a TANAP Állami Erdők székhelye. Kutatóállomásuk és múzeumuk 1968 óta egy épületben található, amelyért Pavol Merjavý építész Dušan Jurkovič -díjat kapott. A múzeum egész évben nyitva tart. A kutatóállomás és a múzeum épülete mögött egy szezonálisan megközelíthető (kb. Májustól szeptemberig) botanikus kert található - A Tátra természetének kiállítása.

Pramenište Nemzeti Természetvédelmi Terület. A Poprádi-medencében Tatranská Lomnicától északkeletre 1991-ben nyilvánított védett terület a tőzeglápok és az ereklye fenyő-nyír állományok védelmére, a legrégebbi és legjobban megőrzött a Magas-Tátra lábánál lévő fluvioglaciális felhalmozódásokon. A kritikusan veszélyeztetett jogar tetű (Pedicularis sceptrum-carolinum) számos helyszíne közül az egyik, amelynek déli határa a Tátrában van. E terület jellegét elsősorban a források, patakok és állóvizek formájában lévő víz határozza meg. Ennek a ritka területnek egy része két nézőplatformról látható. Az egyiken egy tábla van faragott deszkán, a pajzsok leírásával, amelyeket a látogató lát maga előtt. A Pramenište rezervátum a Tátra (a Natura 2000 rendszer része), a Tátra Nemzeti Park és a Tátrai Bioszféra Rezervátum európai jelentőségű területén található.

Poprádi -medence. A Podtatranská kotlina három geomorfológiai alegysége közül az egyik, nagyjából Štrbské sedlo, Šuňava, Hôrka, Kežmark, Podolínec, Lendak és a Magas -Tátra települései között határos. Északnyugaton határos a Tátra lábával, a Liptói -medencével (velük alkotja a Podtatranská -medencét), délen a Kozí -hátságokkal, keleten a Lőcsei -dombsággal, északon pedig Spišská Magura -val. A Tátra csapadékárnyékában fekvő hatalmas tektonikus mélyedést ábrázol, körülbelül 590–900 m tengerszint feletti magasságban. Masszív negyedéves glacifluviális üledékekkel van feltöltve teraszos kúpok formájában a lábazat alatt, lefedve az alatta lévő paleogén sziklákat ( flysch: homokkövek és agyagkövek). Ezek a helyek markánsabban emelkednek ki a hullámos dombormű felett, hosszú, lapos gerincekkel a fennsíkokig, mint a magasabb dombok. A travertinek (Gánovce) egyes hibák területén fordulnak elő.

Tátra lábai. A Podtatranská kotlina három geomorfológiai alegysége közül az egyik, amely a Nyugati-Tátra déli lábainak nyugati felét és a Magas-Tátra teljes déli és délkeleti lábát szegélyezi. Ez egy simán modell magasságban elosztott hosszúkás terület 900-1450 m tengerszint feletti magasságban, megközelítőleg a Račková-völgy torkolata és a Tatranské Matliary között, sziklaanyagból (frontális és frontális) morén gleccserekből épülve, amelyek a Tátrából áramlottak. völgyek a Tátra völgyeibe völgyeik előterébe - a mai medencék, Liptovská és Popradská. Ezek követik a meredek peremlejtésű helyeken, és együtt alkotják a Podtatranská kotlinát.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Nyári
Frissítve: 2.9.2021

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Tanösvény - tavasz
Veľká Lomnica
Vidék: Prešovský
Időszak: Kežmarok
Vidék: Alvás, Tátra
 49.116403, 20.35423

Veľká Lomnica

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események