HU HU
0 hodnotenia
A liptói falu múzeuma főként épületek formájában és az épületek összetételében különbözik jelentősen a többi szabadtéri múzeumtól. Ez egy középkori kastély képe, amely kiváltságokkal és városjogokkal rendelkezik. A parasztok és a mesterségek népi építészetének jellegzetes vonásait képviselő fa lakó- és gazdasági épületek mellett két ritka középkori kőépület is található. Minden épület együttesen egyedi kompozíciót hoz létre az ókori Liptó történelmi és kulturális környezetéből.

Liptói Falumúzeum

A liptói falu múzeuma főként épületek formájában és az épületek összetételében különbözik jelentősen a többi szabadtéri múzeumtól. Ez egy középkori kastély képe, amely kiváltságokkal és városjogokkal rendelkezik. A parasztok és a mesterségek népi építészetének jellegzetes vonásait képviselő fa lakó- és gazdasági épületek mellett két ritka középkori kőépület is található. Minden épület együttesen egyedi kompozíciót hoz létre az ókori Liptó történelmi és kulturális környezetéből.

A parížovicei gótikus -reneszánsz kastély a Liptó legrégebbi, XIV - XVI. Századi vidéki háza, amelyet Matej Korvín királyhoz és fiához, Ján Korvínhoz, Liptó hercegéhez kötnek. Vonzó kiállítás a kora gótikus Szűz Mária -templom Liptovská Mara faluból, a 14. és 15. századi eredeti falfestmények töredékeivel. A múzeumkomplexum felső részén a történelmi Považská erdei vasút statikus kiállítása található.

A múzeum Pribylina falu mögött található, Podbanská irányába. Az autópályáról használja a Liptovský Hrádok kijáratot. Buszközlekedés lehetősége Liptószentmiklósról, Liptószentmiklósról, Tátrából.

A múzeum létrehozása

A liptovská -marai gát elárasztotta Liptó történelmileg legfontosabb és legműveltebb részét - a Vág -völgyben húzódó medencét. A kormány 1964 -ben úgy döntött, hogy megépíti, majd egy évvel később megkezdődött az építkezés. 1974 -ben 360 millió köbméter vizet kezdett feltölteni. A gát -tó felszíne alatt teljesen vagy részben olyan fontos falvak maradtak, mint Liptovská Mara, Parížovce, Sokolče, Ráztoky, Dechtáre, Paludza, Liptovská Sielnica, Bobrovník, Čemice, Prosiek - Zádiel, Vlachy, Vlašky, Liptovskto Trnovec és .

Nemcsak az emberek lakóhelyei és lakóhelyei maradtak a víz alatt, hanem évezredes történelem, ritka műemlékek és természeti helyek is. Fejlett és épített falvak, emberi települések, rétek - mindez visszavonhatatlanul elöntötte Vág vizét. Azonban ebben a környezetben is voltak ritka kulturális és történelmi emlékek, a nemzet vagyona és emlékezete, amelyeket nem szabad elpusztítani. Szükséges volt megőrizni őket. Ezek voltak elsősorban a gótikus római katolikus Szűz Mária-templom Liptovská Mara-ban, a gótikus Szűz Mária-templom Liptovská Sielnicában, egy fa evangélikus ízületi templom Paludzsában, egy gótikus-reneszánsz kastély Parížovce-ban, fából készült rönkfarm és kézműves házak , de más tízes házak, kúriák és kúriák, a fa népi építészet műemlékei is. Annak érdekében, hogy a legértékesebb ingó és ingatlan emlékeket megmentsék erről a területről, áthelyezésükre kidolgoztak egy projektet. A paludzei facsuklós templom mellett, amelyet Svätý Kríž faluban építettek élő templommá, ezeket az emlékműveket a Pribylina -i Liptói Falu Múzeumában tervezték megépíteni. Építése összekapcsolódott a Besztercebányai Műemlékvédelmi és Természetvédelmi Regionális Intézet szándékával - regionális múzeumokat építeni a természetben, mint az építési kultúra megőrzésének egyik formáját.

Az építészeti tanulmányt elkészítette és az építésre szánt épületeket az említett intézet igazgatója, Ing. boltív. Stanislav Dubravec, CSc. Tanulmánya kiterjedt és nagylelkű volt. Három egységből állt, amelyeknek a falusi települések egyedi fejlődési típusait kellett képviselniük - egy tömeges falu utcai épületekkel, egy patakfalu érdekes vízi és műszaki felépítésekkel, valamint egy olyan láncos település, amelyben turisztikai szálláshelyeket szántak. épült.

A szabadtéri múzeum létrehozásáról Pribylina falun kívül 1971 szeptemberében döntöttek a Liptovský Mikuláš kerületi nemzeti bizottság ülésén, majd egy évvel később letették a leendő múzeum alapkövét. 1973 -tól kezdték építeni az első épületeket. Bár az első években elegendő forrás állt rendelkezésre, az építkezés nagyon lassan ment, mivel a fővállalkozó, a Pamiatkostav Žilina nem rendelkezett elegendő kapacitással egy szabadtéri múzeum építéséhez. Végül 1990 -ben pénzhiány miatt az építkezés teljesen leállt.

A szabadtéri múzeum építése több mint 20 évet vett igénybe, és amikor 1991-ben a ružomberoki Liptói Múzeum átvette igazgatását, ez csak egy építkezés volt egy befejezetlen udvarházzal és templommal, gazdasági épületek és kis építészet nélkül. A Liptovský Hrádok Néprajzi Múzeum munkatársainak tevékenységének és kemény munkájának köszönhetően rekordidő alatt - áprilistól augusztusig - nyitották meg az első kiállításokat.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal


Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Nyári
Frissítve: 31.8.2021

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Liptói Falumúzeum
Pribylina
Vidék: Žilinský
Időszak: Liptovský Mikuláš
Vidék: Liptó
 49.106237, 19.806126

Pribylina

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események